Kızıltepe Devlet Hastanesi Başhekimi/ Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fethullah Kayan tarafından, polikliniğe ritim bozukluğu ve kalp çarpıntısı şikayetleriyle başvuran 66 yaşındaki Mehmet Şerif Abuşçu adlı hastaya gerekli muayene yapılmış ve kalbin ritim ve iletim bozuklukları tanısı ile servise yatırılarak tedaviye başlanmıştır.

Daha sonra EPS (ElectroPhysiological Study) dediğimiz Elektrofizyolojik Çalışma ve Ablasyon Yöntemiyle hasta ameliyata alınarak sağlığına kavuşturulmuştur.

Konu ile ilgili açıklama yapan Uzm. Dr. Fethullah Kayan; “Elektrofizyolojik Çalışma (EFÇ ya da EPS) ,kalbin ritim ve iletim bozukluklarının tanısı amacıyla uygulanan bir girişimsel tetkikdir.

Elektrofizyolojik çalışma ,kalpteki elektrik sistemini inceleyen ve varsa sorunlarını ortaya çıkaran ve ne tür bir tedavi uygulanacağı hakkında ayrıntılı bilgi veren bir uygulamadır.

İşlem, hasta hafif bir şekilde uyutularak (sedatize edilerek) ya da tamamen uyanıkken yapılır. EPS’nin yapılış şekli koroner anjiyografiye benzer ancak tamamıyla farklı bir uygulamadır. Sağ ve bazen de sol kasık bölgelerinden lokal anestezi yapıldıktan sonra toplar-damarlar yoluyla kalbin içine 2 ya da 3 adet elektrod (2 mm kalınlığında kablolar) ilerletilir. Daha sonra kalbin çeşitli noktalarına yerleştirilen bu elektrodlardan elde edilen kayıtlar özel bir program sayesinde bilgisayar ortamına aktarılır. Aynı zamanda kalbe ilerletilen elektrodlar yoluyla kalbin çeşitli noktalarına elektriksel uyarılar da gönderilir ve kalbin mevcut ritim ve iletim sisteminde herhangi bir bozukluğun olup olmadığına bakılır.

Ağrılı bir işlem değildir. Yalnız kasık bölgesini uyuştururken başlangıçta hafif iğne batması şeklinde ağrı hissedilebilir. EPS işlemi yaklaşık olarak 20-30 dakika sürmektedir. EPS, çoğunlukla hastanede 1 gün yatmayı gerektirir. Fakat duruma göre hasta, aynı gün de çıkabilir.

EPS temelde düşük riskli bir uygulamadır.

Diğer tedavi yöntemi radyofrekans ablasyon (RFA) tedavisidir (halk arasında yakma tedavisi denilmekte). Yine EPS de olduğu gibi kasık toplar damarında giriş yapılarak kalbin içerisine ulaşılmakta ve kalbin içerisinde çeşitli bölgelerden ölçümler alınarak ritim bozukluğu yapan odak tespit edilmektedir. Ritim bozukluğu yapan odak tespit edildikten sonra ablasyon kateteri denilen özel kateter ile o bölgeye ulaşılmakta ve radyofrekans akımı verilerek ritim bozukluğu yapan o bölge tahrip edilmektedir. %95'e varan başarı şansı vardır. Böylelikle hastalar kalıcı olarak tedavi edilebilirler.

RF Ablasyon işlemi sonrası hastalar birkaç saat sonra ayağa kalkmakta ve ertesi gün taburcu edilmektedir.

Şunu da belirtmek isterim ki daha önce burada gerçekleştirilemeyen ve yapılamayan birçok ameliyatın burada gerçekleşme şansını bize sağlayan başta İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Saffet Yavuz’a, diğer tüm yöneticilerimize ve mesai arkadaşlarım ile sağlık çalışanlarımıza canı gönülden teşekkür ediyorum.”ifadelerini kullanmıştır.

ÖZLEM EROL