Mardin İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Saffet Yavuz; Konuyla ilgili açıklama yaptığı açıklamada, “Cerrahi onkoloji uzmanının Mardin Devlet Hastanemizde hizmet vermesiyle birlikte erken kanser tanısının konması ve böylelikle hastaların tedavi şansının artmasını sağlayacaktır. Ayrıca ileri evre kanser hastaları için de tanı, gerekli cerrahi müdahale ve tedavi yöntemlerinin hastanemizde planlanmasında ve tedavilerinin hastanemizde bulunan kemoterapi ünitemizde yapılması büyük önem arz etmektedir. Kemoterapi ünitesinde bu hastalara gerekli tedavi hizmetleri  hastanemizde yapılmaktadır. Hastalarımızın kendi memleketlerinde bu hizmeti almalarının hastalık sürecinde ne kadar önemli olduğunu vurgulamak isterim. Çünkü ulaşım sıkıntısı ve yalnızlık duygusu, beraberinde birçok psikolojik sorunu da getirmektedir. Bu da hastalığın seyrini değiştirmektedir. Hastanemize bu hizmetin getirilmesinde katkısı olan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, Cerrahi Onkoloji doktorumuz Şevki Beye de başarılar diliyorum .’’dedi.

Kanser vaka yönetiminin ekip çalışması gerektirdiğini, cerrahi onkoloji bilim dalının ekibin en önemli unsurlarından biri olduğunu ifade eden Op. Dr. Şevki Pedük; ‘’Cerrahi Onkoloji; Ülkemizde Genel Cerrahi Uzmanlarının kanser cerrahisi üzerine belli bir süre boyunca eğitim alıp özelleştirdikleri bir yan daldır. Bu branş sadece kanser taraması, kanser ameliyatları ve kanser hastalarının ameliyat sonrası takipleri ile ilgilenir.

Mardin Devlet Hastanesi için böyle bir yan dalın bulunuyor olması hem buradaki vatandaşlarımız hem de bizim için mutluluk verici bir durumdur.

Op. Dr. Şevki Pedük, Kanser tedavisinde hasta, hasta yakını ve doktor arasındaki uyumun çok önemli oluğunu ifade ederek, kanser hastasının özellikle ameliyat olacağı doktora bilgi ve beceri konusunda güveninin tam olması gerektiğini söyledi.

Mardin Devlet Hastanesinde tedavi edilen hastaların çoğunluğunun Mardin ve ilçelerinden oluşacağını, ancak çevre illerden de operasyon için hasta kabul edebileceklerini, birçok kanser ameliyatının(başta meme ve tiroid kanserleri olmak üzere kalın bağırsak, mide) burada rahatlıkla yapılabileceğini ifade etti. Kanser; tanısı, tedavisi ve takibi ile uzun bir süreci kapsamaktadır. Tanıyı hızlı bir şekilde koymak, tedaviyi başarılı bir şekilde tamamlamak konusunda cerrahi onkoloji önemli bir paya sahiptir.” dedi.

Erken teşhisin hayat kurtarabileceğini ve çoğu hastamızın zaman kaybetmeden konuyla ilgili bir uzmana başvurmaları gerektiğini hatırlattı.

Yusuf Erol