Mardin’in Midyat İlçesinde ihtiyaç sahibi kadınların girişimci olmasını destelemek amacıyla hizmet veren Midyat Belediyesi Abdulkadir Aksu Mikrofinans Şubesi çalışmalarını sürdürüyor.

Midyat Belediyesi ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı işbirliği ile kurulan “Midyat Belediyesi Abdülkadir Aksu Mikrofinans Şubesi” Türkiye Grameen Mikrofinans Programı’nın 97. şubesi olarak 6 Eylül 2019 tarihinde kuruldu.

Mardin Midyat ilçesinde de faaliyetlerine başlamasının ardından 246 ev kadınına toplam 675 Bin 288 TL. Mikrokredi dağıtıldı. Kimilerinin iş kurmasına, kimilerinin ise açtığı işyerini büyütmesine katkı sağlandığı kaydedildi.

Midyat Abdulkadir Aksu Mikrofinans Şubes sorumlusu Büşra Akıncı ise yaptığı açıklamada, 30 Haziran 2021 tarihi itibariyle 246 dar gelirli mikro girişimcilere ulaşılmış olup, toplamda 675 Bin 288 TL. Mikrokredi dağıtıldığını söyledi.

Akıncı, “Halen aktif olarak mikro kredi kullanan 206 Mikrogirişimci bulunmaktadır. Verilen mikro kredilerin dönüş oranı incelendiğinde, % 100’lük mükemmel bir başarı görülmektedir. Dedi.

Midyat Belediyesi ile imzalanan protokol ile Midyattaki dar gelirli kadınlara Mikrokredi verilmek üzere 50.000 TL fon aktarıldığını kaydeden Akıncı, “Mikrokredi almak için bekleyen 50 dar gelirli Mikrogirişimci bulunmaktadır.

2021 yılında Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ile KİVA  arasında yapılan iş birliği ile Türkiyede yaşayan Suriyeli ve Türkiye vatandaşı dar gelirli kadınlara Mikrokredi verilmek üzere bu yıl  200.000 dolar sonraki yıllarda komitenin değerlendirerek ihtiyaca göre aktarım yapılması planlanmıştır.  Kiva, Türkiyede yaşayan Suriyeli mülteciler yoğunluklu olmak üzere dar gelirli kadınlara finansman desteği veren Kaliforniya merkezli bir finans kuruluşudur. Dünyada 77 ülkede 4 Milyar kişiye 1.6 Milyar dolar kredi desteği vermiştir.”

Türkiye’de ilk defa 23 Haziran 2021 tarihinde KİVA iş birliği kapsamında Midyat Mikrofinans şubesinde 5 Suriye vatandaşına 19 Bin TL Mikrokredi verildiğini ifade eden Akıncı, “Şeffaflık açısından, Bağımsız Uluslararası Denetim Kuruluşu PricewaterhouseCoopers’un bir sosyal sorumluluk projesi olarak, her yıl vakıf ve mikrokredi uygulamasını denetleyerek rapor sonuçlarını açıklamaktadır. Bu denetim raporları,www.tgmp.net sitesinde düzenli olarak yayınlanmaktadır.

Midyat Belediyesi Abdülkadir Aksu Mikrofinans Şubesi’ndemikrokredi kullanan mikro girişimcilerin almış oldukları mikro kredilerle “işlem ve üretim, ticaret, işletme sahipliği, hizmetler” gibi işlerle uğraştığı görülmektedir.”

Akıncı, Mikrokredi sektörel dağılım açıklamaları ise, şöyle açıkladı, “ Ticaret: Kozmetik, Takı Satımı, Temizlik Ürünleri Satımı, Havlu Satımı, süs eşyaları satımı gibi iş alanlarına mikrokredi verilmektedir. İşlem ve Üretim: Dikiş, Nakış, Havlu Kenarı Üretimi, Patik yapımı, kazak yapımı, yemeni yapımı gibi iş alanlarına mikrokrediverilmektedir. Hizmetler: Lokanta ,Gözleme ve Hamur İşi Yapımı gibi iş alanlarına mikrokredi verilmektedir.  İşletme Sahipliliği: Kuaför Dükkânı, Giyim Dükkânı, Tuhafiye Dükkânı gibi iş alanlarına mikrokredi verilmektedir.” Diye konuştu.