Mardin’in Midyat ilçesinde Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğünce, kamu çalışanlarına yönelik "afet farkındalık" eğitimi verildi.

Mardin İl Afet ve Acil Durum Müdürü Davut Esen, kıl çadır kütüphane düzenlenen programda katılımcılara, bölgede yaşanabilecek afetlerle ilgili bilgilendirdi.

AFAD İl Müdürü Davut Esen, yaptığı açıklamada İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu tarafından 2021 yılı, afet eğitim yılı olarak ilan edildiğini ve bu doğrultuda tüm ülkede Afet Eğitim seferberliği başlatıldığını söyledi.

AFAD Müdürü Esen, “Bu eğitimlerde halkın %60 ına ulaşılması hedeflenmeyi amaçlıyoruz. Amaç ilerde olabilecek afetlerde en az zararla kendilerini kurtaracak bilgilere sahip olmalarını sağlamak, Afetlerde bilinçli toplum oluşturmayı amaçlamaktayız.” dedi.

Esen, “İlimizde de bu amaçlar hedefleri kapsamında etkinlikler düzenliyoruz. Üniversitelerde, kamu kurumlarında, STK’larda halkımıza herkese ulaşmayı hedefliyoruz. Biz konferansa salonlarında, sosyal medyayı kullanarak ulaşmaya çalıştık. Tabi bu eğitimleri verirken pandemi koşullarını göz önünde bulundurarak elimizden geldiğince yüz yüze daha az yer verdik. Hedeflediğimiz kitleye ulaşabilmek için Nusaybin ilçemizde, Midyat ilçemizde ve Mardin merkezde şehir meydanlarında çadırla kurarak halkımıza direk ulaşmayı bekliyoruz. Nusaybin ilçemizde bir hafta çadırımız açık kaldı ve halkımızı davet etik ve orada eğitimlerimizi verdik. Bu hafta içerisinde Midyat ilçemizde kurulu bulunan kıl çadır kütüphanelerde eğitimlerimi veriyoruz. Hafta boyunca halkımızı bekliyoruz vermeyi planlıyoruz inşallah katılım çok olur. Önümdeki günler de de Mardin merkezde, yine 15 Temmuz meydanında eğitim çadırımızı kuracağız. Halkımızı oraya eğitimlerimiz iççin davet edeceğiz” dedi.

Mardin’de yılsonuna kadar toplamda 510 Bin insana halkımıza ulaşmayı hedeflediklerini kaydeden Esen, “şu ana kadar 452 Bin vatandaşımıza sosyal medya üzerinde, gerekse de şehir meydanlarında belediyelerin hareketli billboardlarıyla, gerekse zoom programıyla gerekse de diğer aktivitelerle ulaşacağız. İnşallah yılsonuna kadar halkımıza ulaşmayı ve ilerde oluşabilecek bölgede yaşanabilecek afetlerle ilgili bilgilendirtilmek için katkı sunmuş olacağız” diye konuştu.

AFAD Eğitim Uzmanı Mehmet Garguli de, “Afet ve Acil Durum eğitimlerinde, kişilerin kendilerini koruyabilmeleri, kendisini korurken çevresindeki yardımcı olabilecekleri davranış şekillerini paylaşmaya çalıştık. Ulaştığımız kişi sayısı şu anda ülkemiz genelinde yapılan afet acil eylem gerekçesi ile yılsonunda temennimiz 500 bin in üzerinde insana ulaşıp afet hakkında bilinç oluştura bilmektir. Toplumun afetlerde dirençli bir topluma dönüşmelerini sağlayacak, hem fikir hem de davranış şeklinde çeşitli bilgiler kazandırmak.” dedi.

AFAD Eğitimlerine katılan Lokman Acar’da, “Depremde yapmamız gereken öncelikleri öğrendik. Deprem eğitimi çok yararlı geçti. Tüm vatandaşların bu bilinci alması gerekir.” Dedi. 

AFAD Eğitim Uzmanları daha sonra katılımcılara, Yapısal olmayan riskleri azaltmak, tehlike avı, afet bilinci, afet hazırlıklarındaki toplumsal güç birliği, aile afet planının içeriği ve önemi, afet ve acil durum çantası hazırlanması, acil durum bilgi kartları ve acil telefonların nasıl aranması gerektiği konularında çeşitli bilgiler verdiler.