Şeyh Axe Besa Türbesi’nin açılışına, Midyat Kaymakamı Tekin Dundar ile birlikte Garnizon Komutanı Albay Türker Türker Tuna, Belediye Başkan yardımcıları, Abdurrahim Çelik, Masum Cengiz, Seyfettin Taş, Emniyet Müdürü Bolkar Bostancı, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Kalender Savaş Ünal, İlçe Müftüsü Mehmet Tahir Pekim, Haşimoğlu ailesinden Haşim Çiçek, Zeki Çiçek, sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

Kaymakam Tekin Dundar, açılışta yaptığı konuşmada, Bu tür yapılar ve bu tür eserler bizim topluluğumuzun maneviyatının bir yansıması olduğunu söyledi.

Kaymakam Dundar şöyle konuştu, “Bu tür yerlere sahip çıkılması lazım. Buraları vatandaşlarımız tarafından sürekli ziyaret edilen mekânlardır. Burası ziyaret açısından biraz olsun elverişli değildi. Sağ olsunlar Haşimoğlu ailesi bu konuda elini taşın altına koyarak güzel bir restorasyon yapıldı. Vatandaşlarımıza ferah, temiz bir ortam sağlamış oldular. Allah razı olsun onlardan. Buraya gelen insanlarımıza da hidayet nasip etsin. Bölgemiz maneviyata önem veren bir bölge. Bu tür mekânlara hepimizin çıkması gerekiyor. Tekrar emeği geçen Haşimoğlu ailesine ben tüm Midyatlı Hemşehrilerimiz adına ve çevremizde yaşayan tüm insanlar adına teşekkür ediyorum. Allah razı olsun.”

Şeyh Axe Besa Türbesi’nin Restoranı yapan Zeki Çiçek ise, “buranın manevi bir havası var. Herkes bu tür yerlere sahip çıkması gerekir. Haşimoğlu ailesi olarak bizde imkânlarımız ölçüsünde Şeyh Axe Besa Türbesi’nin Restoranı sütlendik. Şeyh Axe Besa Türbesi’nin onarmamızın yanında, Yeni Mescit, abdesthane, tuvalet, kamelyalar ve ızgara alanları yaptık.” Dedi.

Kaymakam Tekin Dundar ve beraberindekiler daha sonra restorasyonu yapılan alanlarda incelmelerde bulundu. Vatandaşlarla sohbet ederek taleplerini dinledi.

Türbe ziyaretine gelen vatandaşlarla ilgilerinden dolayı Kaymakam Dundar'a ile beraberindekilere teşekkür etti.

Şeyh Axe Besa Türbesi; Midyat- İdil karayolunun 15. Kilometresinde, Yayvantepe ve Eğlence kırsal mahalleleri arasında yer alıyor. Şeyh Axe Besa Türbesi; buradaki vatandaşlar tarafından en çok ziyaret edilen türbelerdedir.

Şeyh Axe Besa Türbesi, Veysel Karani Hazretlerinin manevi kardeşi olarak biliniyor. Rivayetlere göre, Seyyit Tahir Hazretleri, Anadolu’ya gelirken, burada yolları kesilir. Burada yapılan çatışmada Veysel Karani hazretlerinin kurtulur. Seyit Tahir hazretleri ve askerleri burada çatışarak şehit düşerler. Veysel Karani kurtulur ve Siirt’in Baykan ilçesine gider.