MARDİN — Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Mardin Şube Başkanı Salih Çalhan, 15 Haziran Dünya Yaşlı İstismarına Karşı Farkındalık Günü vesilesiyle çarpıcı bir basın açıklaması yayımladı. Yaşlı bireylerin maruz kaldığı ihmal ve istismarın sessizce büyüyen toplumsal bir yara olduğuna dikkat çeken Çalhan, bu durumun asla meşrulaştırılamayacağını vurguladı.

"En Derin Yaraları Görünmeyen Davranışlar Bırakır"

Yaşlılara yönelik sergilenen bazı olumsuz tutumların gözden kaçabildiğini belirten Başkan Çalhan, "Bazen en görünmeyen davranışlar, en derin yaraları bırakır" diyerek toplumsal farkındalığın önemine işaret etti. Yaşlıların birer yük değil, değer olduğunu hatırlatan Çalhan, her yaşta insanın vazgeçilmez hakları olduğunu belirterek temel ilkeleri şöyle sıraladı:

"Bakım Zorluğu Bir Mazeret Olamaz"

Yaşlı istismarının ekonomik, psikolojik veya fiziksel boyutları olabileceğine değinen Çalhan, bu durumun gizlenmemesi gerektiğinin altını çizdi. Çalhan, "Yaşlı istismarı bir ‘aile içi mesele’ ya da ‘bakım zorluğu’ olarak basitleştirilemez; bu bir insan hakları ve toplumsal sorumluluk meselesidir. Fark etmek, konuşmak, görünür kılmak ve önlemek hepimizin ortak görevidir" dedi.

"Kuşaklar Arası Dayanışmayı Güçlendirmeliyiz"

Geleceğin huzurlu toplumunu inşa etmenin yaşlılara gösterilen hürmetten geçtiğini belirten TÜED Mardin Şube Başkanı Salih Çalhan, açıklamasını şu güçlü mesajla tamamladı:

"Yaşlı istismarının her türüne karşı farkındalığı artırmak, insan haklarını korumak ve kuşaklar arası dayanışmayı güçlendirmek ortak sorumluluğumuzdur. 15 Haziran Dünya Yaşlı İstismarına Karşı Farkındalık Günü’nde; her türlü istismar ve ihmale karşı kararlılıkla duruyor, yaşlı bireylerin güvenli, saygın ve eşit yaşam hakkını sonuna kadar destekliyoruz."