1. Uluslararası Midyat Kültür ve Sanat Festivali başladı

Mardin’in Midyat ilçesinde 1. Uluslararası Midyat Kültür ve Sanat Festivali renkli görüntülerle başladı.

Festivalde Pop ve caz sanatçısı Melis Sökmen sahne aldı. Konseri izlemeye gelenler geç saatlere kadar eğlendi.

Midyat kültür, sanat, yaşam, yemek, el sanatları, tarihi mekânlar, gümüş ve taş işçiliğinin yaygın olarak tanıtıldığı festivale yerli ve yabancı sanatçılar, zanaatkârları katılıyor. Gümüş ve taş zanaatkârların hünerlerini sergiledikleri stantlar, Işıklar Mahallesi otogar alanında 14 Temmuz'a kadar saat 13.00-20.00 arasında ziyaretçilere açık olacak.

Festival, Koma Bahrem konukları davul, zurna ve kemençeyle gümüşçüler çarşısında karşılanmasıyla başladı. Festival protokol ve tüm misafirlerin, gümüşçüler çarşısından toplanmasının ardından, kortej eşliğinde Mor Barsavmo Kilisesi sokağından yürüyerek festival alanına gelmesi ile sürdü. Burada, saygı duruşu ve istiklal marşının ardından, Benyamin Denho’nun barış ve kardeşlik konuşmasıyla devam etti.

Daha sonra, açılış töreninde yerel kanat önderleri ve din adamları çeşitli konuşmalar yaptı.

Ezidi kanant önderi Binno Demir yaptığı konuşmada, farklı din ve kültürlerin bir arada renkli çiçekler gibi yaşadığını söyledi.

Ardından Midyat Kiliseleri papazı İshak Ergün’ün Ortadoğu’dan medeniyet yayıldığı zamandan beri kurulan bir kasaba olduğunu ve 3200 öncesine dayandığını kaydetti.

Midyat ilçe Müftüsü Mehmet Şafi Bilik’te, yaklaşık olarak 640 miladi yıldan beri Midyat ve çevresi İslam ile şereflendiği bu memlekette Müslüman’ıyla, Yezidi’siyle, Süryani’siyle, adeta bir olmuş bir memleket olduğunu ifade etti.

Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu’da, festival dolayısıyla yurt içinden ve yurt dışından gelenleri kast ederek, “demek ki insanların doyduğu yer değil, doğduğu yer onun vatanıdır” dedi.

Kaymakam Hüseyin Tekin ise, “Biz Allah’ın insanlara ne verdiğine bakmıyoruz. Takdir yüce yaratanındır.  Biz insanların ne yaptığına bakıyoruz. İyilik mi yapıyor kötülük mü yapıyor biz ona bakıyoruz.” Diye konuştu.

Midyat’ta Süryani bir ailenin damadı olan Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Erik Weststrate ise düzgün Türkçesi’yle, “Türkiye’de ilk öğrendiğim şey, adın ne, nerelisin? Türkiye’de çok önemli bir soru. Dinlerin ve dillerin şehri Midyatlı olmaktan ve Midyat’ta çok gururluyum ve sizlerle gurur duyuyorum.” Weststrate konuşmasının ardından, Süryanice, Arapça ve Türkçe selamlamayla konuşmasını bitirdi.

AK Parti MKYK üyesi ve eski Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu’da, “Bu kadar acı ve zulüm varken, Midyat gibi bir şehirde böylesi bir festivali yapıyor olmamız geleceğe dair umutlarımızı güçlendiriyor. İnsanın yalnız olmadığını hissettiriyor.” diye konuştu.

Festival havai fişek gösterisiyle devam etti. Pop ve caz sanatçısı Melis Sökmen’in konseriyle devam eden festival, Ata Saylık’ın şiir dinletisinin ardından Marev musiki korosu Türkçe, Ermenice, Arapça, Kürtçe, İbranice, Zazaca ve Rumca konser verdi.

Festivalin iki ve üçüncü günde ise, yerel sanatçılar, Midyat Reyhani Gurubu, mehteran gurubu, Mardin Dinler ve Diller korosu,  Mahmut Mardinli ve Bedri Ayseli gibi sanatçılar sahne alacak.

Festivale Cumhurbaşkanlığı eski Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün, AK Parti Mardin İl Başkanı Nihat Eri, Cumhuriyet Başsavcısı Zeynel Abidin Akkiraz, Tasarım Vakfı Başkanı Mimar Faruk Malhan ve çok sayıda davetli katıldı.