Midyat’ta Kanalizasyon yapısı SOS veriyor

İlçe sakinleri kanalizasyon sorunlarına çözüm bekliyor

Midyat Bağlar Mahallesinde Toplu Konut Bölgesi’nde uluorta bırakılan kanalizasyon ve evsel atıkları, etrafa savrulan çöpler, büyük bir çevre kirliliği yaratıyor.

Lağım suları ise sokakları tarla, bağ ve bahçeleri insan sağlığını tehdit ediyor. İlçe girişlinde boş arazilerde ve yol kenarlarında akan kanalizasyon atıkları, ilçeye gelen yeri ve yabancı turisti de etkiliyor. Bölgede bulunan 305 konutlu TOKİ, tekstil ve beş yıldızlı otelin önünde adeta nehir gibi akıyor. Pis lağım kokulardan, haşerelerden geçilmeyen bölgede, geçme zorunda kalanlara da zor anlar yaşatıyor.

Çevre ve insan sağlığını tehdit edecek türden atıkların uluorta bulunduğu bölgede halk sağlığını tehdit ediyor. Yağan yağmurda tıkanan kanalizasyon ayrıca taşarak çevreye büyük zarar veriyor.

Kanalizasyon altyapısı da eksik olan bölgede; Midyat Engelsiz Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi, tekstil, çorap, su oyun parkı, yüzme havuzu, tekstil fabrikaları, tuğla fabrikası, piknik alanları, konutlar ve okullar bulunuyor.

Kanalizasyon altyapısı da eksik olan bölgede, giriş ve çıkış noktasında lağım sularının yüzeyde olması sebebi ile yayılan kötü koku, bölgede adeta nefes aldırmazken sivrisinek, fare ve haşerelerin üremesini arttırıyor. Çevre ve insan sağlığını tehdit eden kanalizasyon uzun süredir çözümsüz bekliyor.

Bağlar Mahalle Muhtarı Talip Gürbüz: Sağlığımız tehdit altında

“Midyat’ta belediyecilik hizmeti arzu edilen düzeyde değil. Lağım suları atıkları ciddi sorun olmaya başladı. Gerekli girişimlerde bulunduk anacak her hangi bir gelişme olmadı. Lağım sularından yayılan kötü koku nedeni ile adeta nefes alamıyoruz. Özellikle havanın sıcak olduğu günler koku artıyor. Kanalizasyon problemi bölgede sivrisinek ve farelerin de artmasına neden oldu. Birçok defa yetkililerle görüştük ve sorunu aktardık. Fakat herhangi bir adım atılmadı. Yaşan çevre sorunları sağlığımızı tehdit ediyor. Mahalle sakinleri sürekli bizi arıyor ve şikâyette bulunuyor. Sorunun çözülmesi için kanalizasyonun ana kanalizasyon hattına bağlanması gerekmektedir. Lağım sorunu yetmezmiş gibi her yer çöp içerisinde.” Dedi.

Aynı bölgede bulunan 5 yıldızlı Matiat Oteli Genel Müdürü Orhan Yavuz ise, gelen müşterilerin ve çalışanların çok zor durumda kaldıklarını kaydederek, “Otelimizin altından ve yakınından geçen kanalizasyon atıkları bizleri çok mağdur ediyor. Yaşanan çevre kirliliği ve kanalizasyon sorunu bizleri oldukça rahatsız ediyor. Kanalizasyon sorunu nedeni ile sağlığımızdan endişe duyuyoruz. Gelen müşterilerimize izah etmekte çok zorlanıyoruz. Otel odalarına kadar pis kokular yayılıyor. Müşterileri rahatsız olduğu gibi otel çalışanlarımızda rahatsız oluyor. Yetkililerin buna bir an önce çare bulmasını bekliyoruz.” Dedi.

Adanan Çelik: Kokudan durulmuyor

“Açıkta akan kanalizasyon insan sağlığını tehdit ediyor. Lağım sularının açıkta olması nedeni ile özellikle havanın sıcak olduğu günler etrafa çok kötü bir koku yayılıyor. O zamanlarda sokakta durmak imkânsız hale geliyor. Ev ve işyerlerimizde de kapı pencere kapatıyoruz. Kanalizasyon sorunu yetmezmiş gibi bazı işletmeler de atık sularını bulduğu yere boşaltıyor. Kanalizasyon tarla ve bağ ve bahçelere akıyor. Yetkililerin buna acilen bir çözüm getirmesini bekliyoruz. Sağlığımızdan endişe ediyoruz.” Şeklinde konuştu.