Süryaniler Midyat’ta Paskalya Bayramını Kutladı

Süryanilerin en büyük bayramı olarak kabul edilen Paskalya Bayramı düzenlenen ayinlerle Midyat'ta coşkuyla  kutlandı.

MARDİN - Midyat ilçesinde farklı inançların ve dillerin bir arada barış içinde yaşadığı tarihi ilçede, Süryanilerin en büyük bayramı olarak kabul edilen Paskalya Bayramı düzenlenen ayinlerle kutlandı.

 Süryanilerin Paskalya Bayramını Işıklar Mahallesinde bulunan tarihi Mor Şmuni Kilisesi'nde görkemli bir ayinle kutladılar.

Burada düzenlenen ayini Mor Gabriel Manastırı ve Turabdin Metropoliti Samuel Aktaş yönetti.

Süryaniler sabahın erken saatlerinde ailece kiliseye gelerek,  çocukları ile birlikte kilise ye geldi. İncil'den okunan ayetlerle başlayan bayram özel ayini yaklaşık 3 saat devam etti. Ayin süresince erkek ve kız ilahi koroları ilahiler okudu.  .

 Süryani cemaatinin kilise bahçesinde toplanarak bayramlaştığı kutlamalarda, ayinin sonunda Mor Şmuni kilisesinin misafir odasına geçen Metropolit Aktaş, Midyat Kiliseleri Papası İshak Ergün ve Süryani sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve kanaat önderleri, burada kutlamaları kabul etti. Bayramlaşmaya gelen misafirlere Şeker, çörek ve Mırra'nın yanı sıra 'Hazreti İsa'nın yeniden dirilişini simgeleyen' kırmızı boyalı yumurtalar dağıtıldı.

Yumurta tokuşturan Süryaniler, bayramın ülkemize barış, sevgi ve kardeşlik getirmesini diledi.

Turabdin Metropoliti Samuel Aktaş, yapılan duanın ardından Süryanilerin Paskalya Bayramı kutladı.

Metropolit Aktaş Mesajında;: "Bugün Hıristiyan aleminin en kutsal bayramlarından İsa Mesih'in Diriliş (Paskalya) Bayramını dualar ve ilahiler eşliğinde coşkuyla kutladık.  Özellikle de, memleketimiz Midyat'a has birlikteliğimizle tüm renklerimiz ve zenginliklerimizle tekrar bir arada kutlama fırsatı bulduğumuz için ayrıca sevinçliyiz. Bu bayram vesilesiyle, Yüce Tanrı'nın sevgisine ve merhametine sığınarak, dünyamızın ve ebetteki ülkemizin esenliği için dua ediyoruz." Dedi.

HDP Mardin Milletvekilleri Erol Dora, Midyat’ta gelip paskalya bayramını halkımızın arasında kutlamaya geldiğim için çok mutlu olduğunu söyledi. Dora, “Böyle güneşli ve mutlu bir günde mutlu etti. Mezopotamya çok güzel bir coğrafyadır. Bu güneş altında bu bayramı kutlamak hepimizi mutlu etti. Başta buradaki Süryani halkımız olmak üzere Hristiyanların bayramını bu vesile ile kutluyorum. Bu bayramın bütün insanlığa başta ülkemize huzur ve barış getirmesini diliyorum.” dedi.

Süryani Kiliseleri Vakfı Başkan Yardımcısı Yusuf Türker, “Bugün paskalya bayramımız. Hazreti İsa’nın kıyam günüdür. BU bayram vesilesiyle barış ve huzur getirmesini diliyorum. Bill hassa ülkemizde olan tatsız olayların ve etrafımızda bulunan Suriye ve Irak’a barış getirmesini diliyoruz. “dedi.

Süryani Anto Onar ise, İsa Mesih dünyaya barış getirdiğini belirterek, “inşallah bu bayramımızın devletimizin ve milletimizin hayır uğur ve barış getirir.

Süryani gençlerde paskalya bayramının sağlık mutluluk ve barış getirmesini diledi.

Bayramlaşmaya, HDP Mardin Milletvekilleri Ali Atalan, Midyat Belediye Başkan Vekili Tevfik Baysal AK Parti Midyat İlçe Başkanı Melih Güneştan,  sivil toplum kuruluşu temsilcileri, çok sayıda vatandaş kiliseye gelerek Süryanilerin bayramını kutladı.

HDP Mardin Milletvekilleri Erol Dora

Süryani Kiliseleri Vakfı Başkan Yardımcısı Yusuf Türker,

Anter Onar