Trabzon ve Mardin Kadınlar Hasankeyf’te Esti

Karadenizli kadınlar Hasankeyf’te Mardinli kadınlarla kemençe eşliğinde horon ve halay çekti.

İçişleri Bakanlığı himayesinde, Yaşam Kadın Merkezi Derneği'nin yürüttüğü, proje ortaklığını Trabzon Turizm İl Müdürlüğü ve Türk Anneler Derneği Trabzon Şubesi'nin üstlendiği "Doğu Karadeniz ile Güneydoğudaki Kadınlar Pazarda" projesinin son ayağı Mardin’in Midyat ilçesinde son buldu.

Trabzon'dan Güneydoğu'ya giden 30 kadın girişimci Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin’den sonra Midyat ve Hasankeyf’te, Trabzon'a özgü yemekleri sergiledi.

Kadınlar hep birlikte “Kadın kadının dostudur” diyerek yöresel kuymağı tattılar.

İçişleri Bakanlığı Proje Koordinatörü Ahmet Külekçi, Karadeniz’den gelen kadınlarımızla bölgedeki kadınlarla buluşması hayat geçirdiklerini söyledi.

Hayatın her alanında yaşamı paylaştıklarını kaydeden Külekçi şöyle konuştu. “Bugün burada kardeşliğimi pekiştiriyoruz. Kadınların sokakta Pazar kurma projesinde son finali yaptık. Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin’de sokaklarda ve şehrin merkezlerinde kadınlarımız kendi ürettikleri ürünleri pazarladılar. Yöresel ürünlerini sergilediler. Bir anlamda tanışmış ve kaynaşmış oldular. Ülkemizin mutluluğunu kardeşliğini birlikte yaşamış oldular.” Dedi.

Bu projelerin bölgede kardeşlik anlamında çok ses getirdiğini dile getiren, Mardin Trabzonspor Taraftarlar Derneği Başkanı İbrahim Aydın ise, “Trabzon’un tarihi kuymağını Mardinli kadınlarımıza sergileme fırsatı buldular. Bu tür projeler kaynaşma ve dayanışma adına çok önemlidir. Bu tür projeler devam ettikçe bölgedeki ön yargıların kırılmasına neden olacaktır. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ’ya ve bu projesinin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederim.”

Mardinli kadınlardan Gönül Çelebioğlu ise, Karadenizli kardeşlerimizin bayanların bir araya gelmesiyle yöresel yemeklerini Kuymak ilk defa tattıklarını söyledi. Çelebioğlu, “çok güzle oldu, çok hoşumuza gitti. Onların burada olmaları büzüm için bir onurdur. İnşallah ilerleyen zamanlarda bize memleketlerine gidip Mardin’in yöresel yemeklerini tattıracağız.” Diye konuştu.

Türk Anneler Derneği Trabzon Şubesi Başkanı Yönetim Kurulu Üyeleri Ayşe Barutçu’da, Trabzon’un yöresel kuymağını Mardinli kadınlara tattırdıklarını söyledi. Barutçu, kuymağı yapılışı gösterdi.

Barutçu, “Kadınların dayanışmanın bir sembolü olsun diye Hasankeyf’te Kuymak yaparak kapatmak istiyoruz. Burada bizim amacımız “kadın kadının dostudur” mesajını vermektir.”

Kadınlar daha sonra hep birlikte Kuymak yaparak “Kadın kadının dostudur” diye seslendiler.

Mardin Gönüllüler Dernek Başkanı Sayın İsa Dal ise, Projeyi çok önemsediklerini ve bu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Trabzonlu Elif Çavuş ise, iki kültürün bir arada olduğunu en üst düzeyde hep birlikte yaşadıklarını dile getirerek çok keyif aldıklarını kaydederek hep birlikte horan ve halay çektiler.

Karadenizli kadınlar daha sonra çektirdikleri hatıra fotoğrafları ve birbirlerine verdikleri hediyelerin ardından tekrardan görüşmek üzere ayrıldılar.