İçişleri Bakanlığınca "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla başlatılan "Yaya Öncelikli Trafik Yılı" kampanyası 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Meydanında düzenlenen yaya geçidi yürüyüşüyle başlatıldı.

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yusuf Kenan Topçu, daire müdürleri, kurum müdürleri, vatandaşlar ve öğrenciler tarafından yaya geçitlerinde ellerinde sürücüleri bilgilendirici broşürler ve pankartlara yürüyüş düzenlendi. Trafik polisleri, vatandaş ve sürücüleri bilgilendirici broşürler dağıttı. Proje, yaya ve sürücüler tarafından takdir kazandı.  

Yürüyüş sırasında Vali Ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaman, engelli bir kız çocuğunu, tekerlekli sandalyesiyle karşıdan karşıya geçirdi.

Yaman, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 2019 yılının "Yaya Öncelikli Trafik Yılı" olarak ilan edildiği vurguladı.

Yaman, “İçişleri Bakanlığı tarafından bir yıl boyunca sürecek bir kampanya. Burada bakanlığımızın ortaya koymuş olduğu slogan, “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın”. Burada amaç, bir eylem planı oluşturup farkındalık oluşturmak. Çünkü geçen yıl yaklaşık bin 700 yaya vatandaşımız maruz kaldıkları kaza nedeniyle hayatlarını kaybetmişler. Bakanlığımız kaza ve bu kazalarda mağdur olan vatandaşlarımızın sayısının azaltılması anlamında önemli çalışmalara imza attı” dedi.

Ülkenin 81 ilinde farkındalık yürüyüşlerinin yapıldığına dikkat çeken Yaman, şöyle devam etti:

“Kurum amirleri ile vatandaşların katılımlarıyla yürüyüş gerçekleştirdik. Bu farkındalık etkinlikleri Türkiye’de bundan sonra oluşacak kazaların azaltmaya çok yardımcı olacak. Görevlilerin ve sinyalizasyonları olmadığı kavşaklarda araç sürücülerinin yavaşlamalarını sağlamak ama bir yayada geçiyorsa durmayı sağlamak. Amaç bu. Mardin’de 2018 yılında yaklaşık 153 yaya vatandaşımızın katıldığı trafik kazası meydana geldi. İnşallah bundan sonra olmaz. Bu yaya öncelikli projeye hep birlikte destek veriyoruz.”