Mardin’in Midyat ilçesi Gölcük mahallesinde bulunan Cami, 1925 yılında Cevat Paşa tarafından yaptırılmıştır. 98 yıllık Camide, asırlık mukabele geleneği ilçe halkının tarafından yıllardır yaşatılıyor. Cami Midyat’a özgü kesme taştan ve oldukça kalın duvarlı, kare planlı bir eserdir. Avlulu cami plan düzeninde olup, caminin giriş kapısından sonra, dikdörtgen planlı bir mekân bulunmaktadır. Caminin minaresi Midyat taşından yuvarlak gövdeli ve iki şerefelidir.

“Ramazan ayı boyunca asırlık camide öğle namazından sonra mukabele okunuyor”

Cami cemaati asırlık geleneklerini yaşatma gayreti içerisinde olduklarını belirterek, uzun yıllardır devam eden mukabele geleneğini bu yıl camide gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını ifade ettiler.

Cevat Paşa Cami İmamı Halil Mertoğlu, 2001 yılından beri tarihi camide görev yaptığını, camide okunan mukabeleyi Ramazan ayı boyunca aksatmadan sürdürdüklerini söyledi.

İmam Mertoğlu şöyle konuştu: “23 seneden beri bu camide görev yapıyorum. Cami 1925 yılında yapıldı. Cevat Paşa tarafından yapıldı. Çok ileri görüşlü bir paşaydı. İlçede bir kilise birde cami yapıyor. Bu camide kıt imkânlarla yapılmış. Bazı ihtiyar cemaatimizden anlatanlar var caminin direk ve kalıpları uzak köylerden getirilmiş. Burada askerlik çağına gelmiş taş ustalarını burada askerliklerini yapıyorlardı. Cami yapımı için çalıştırıyorlardı böyle bir fedakârlık yaptı. Hem memleketlerinde yaptıkları hem de cami inşaatında çalışmak için seviniyorlardı. Allah Cevat Paşa’dan razı olsun.” Dedi.

Bu gibi tarihi camilerde görev yapmak guru verdiğini aktaran imam Mertoğlu, “şahsım adına çok seviniyorum. Bu 22 senedir buradayım. Halen diyorum ki keşke benim emekliliğim gelmese devam etsem. Burada görev yapmaktan dolayı çok seviniyorum, cemaatimiz çok güzel. Ayrıyeten bu caminin bir maneviyatı var. Çok kişide bizi bu camiye çeken bir maneviyat var diyorlar.” Diye konuştu.

Esnaflık yapan Nurettin Ayyıldız ise, Mukabeleyi aksatmadan Ramazan Ay’ı boyunca camiye geldiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Kur’an-ı Kerim tek başına okunduğu zaman bazı yerleri hatalı okuyabilir, harekeleri ve tecvitle yanlış okunabliyor. Onun için karşılıklı mukabele dediğimiz şekilde okunduğu zaman insan o hatasını anlıyor. Okumasını geliştiriyor. Ramazan Ayı’da Kur’an ayıdır. Bu aya yeterli önemin ve ehemmiyetin gösterilmesi lazım.”

Aslen Midyatlı İstanbul ikamet eden ve iş için ilçeye geldiğini aktaran Şevki Ağırman’da, “Bu tarihi camide mukabele yapıldığını Kur’an-ı Kerim okunduğu duyunca bende bu camiye geldim. Her gün öğle namazından sonra mukabeleye katılıyorum. Feyzlenmiş oluyoruz, güzel bir cami. Biz bunu İstanbul’da yapıyorduk. Bu sene burada yapmak nasip oldu. Allahuteala bizleri faydalandırsın feyzlendirsin inşallah. Burada olan herkese bu tarihi camide mukabele katılmasını bekliyoruz ve tavsiye ediyorum. Allah razı olsun” diye konuştu.

Beş vakit namazı camide kıldığını aktaran, imam adayı Mehmet Şerif Bulut’ta, “Ön lisans yapıyorum. İmam dayıyım, mukabeleye yaklaşık on yıldır katılıyorum. Tecvit hatalarımızı düzeltiyoruz. Buraya gelip, Kur’an-ı Kerimi öğrensinler. Hem cemaate, hem de namaza aşık olan gençler olarak toplanıyoruz burada” şeklinde konuştu.