Çocuklarınızı dijital hipnoz etkisinden koruyun!

Keyifle başladığı oyunun bir süre sonra esiri olan çocuk, dijital bir hipnoz etkisiyle beslenme ve uyku düzensizliğinin yanı sıra neredeyse tüm gününü sosyal etkileşimden uzak bir şekilde geçirebiliyor.

Uzun yaz tatilinde telefon, bilgisayar ve televizyon karşısında geçirebileceği zamanın artmasıyla, fiziksel ve psikolojik açıdan risk altında bulunan çocuklar için anne babaların dikkat etmesi gereken önemli noktaları Emsey Hospital Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Fırat Hamidi’den öğrendik.

Eğitim öğrenim dönemini okulda yoğun ders programı ile geçiren çocuklar için yaz dönemi, yapmak istedikleri aktiviteler için sınırsız bir zaman dilimi anlamına geliyor. Ancak her anne babanın önemsediği tek şey, çocuklarının kaliteli ve verimli bir tatil geçirmesidir.

Günümüzde tablet bilgisayar telefon gibi yeni nesil cihazların kolay ulaşılabilir olması, çocukların uyarandan oldukça zengin yoğun keyif ve haz içerikli video oyunlarla zamanının büyük bir kısmını harcaması demek.


Bu oyunların özellikle level atlamalı ve online oynanabilmesi, alışkanlıktan öte bağımlılık yapma riskini beraberinde getiriyor. Bunun yanı sıra hareketsiz kalan çocukta vücudun duruş şekline bağlı kas ağrıları, sinir sıkışmaları ve göz sorunları gibi fiziksel ve ortopedik rahatsızlıklar kaçınılmaz hale geliyor.

Çocuklarınızı hipnoz etkisinden korumak için;

  • Çocuklarınızı olabildiğince tablet telefon vb. dijital cihazlarla ile geç tanıştırın, 3 yaşından küçük ise yanında dahi kullanmayın.
  • Tablet, PC, TV, oyun konsolları ile geçirilecek süreyi önceden belirleyip bir kural haline getirin, bu konuda taviz vermekten kaçının. (günde maksimum 1-2 saat)
  • Erişkinler kadar tek başına bir şeyler ile meşgul olma becerisine sahip olmayan çocuklar normal olarak sürekli yanınıza sıkıldım diye geleceklerdir, onları zamanlarını keyifle geçirecek ve aynı zamanda el-göz koordinasyonu, motor becerilerini geliştirecek aktivite ve etkinliklere yönlendirin.
  • Çocuklar oyun oynamayı severler ve bunun için sürekli oyun arkadaşlarına ihtiyaç duyarlar ‘’canım sıkılıyor’’ diyen bir çocuğu tek başına bırakmak, kısa bir süre için bile olsa oyalanmaları için dijital cihazlara yönlendirmek en büyük yanlıştır. Meşguliyetinize ara verip birlikte oyunlar oynamak, vakit geçirmek çocuklarınızın psikolojik gelişimine büyük katkı sağlayacaktır.
  • Onlardan beklediğiniz davranışı önce siz sergileyin. Çocuklar anne ve babalarının davranışlarını rol model alır. Sürekli tablet ya da telefon ile meşgul olan bir ebeveyn çocuklarını bu konuda uzaklaştırma çabası yetersiz kalacaktır.
  • Özellikle 2-3 yaş döneminde sırf yemek yemesi için tablet telefon vb. cihazlar ile meşgul etmekten kaçının. Aksi takdirde çok erken dönemde bu cihazlarla tanışan çocuğun sosyal ve duygusal gelişiminde büyük hasarlar oluşabilir.