MARDİN - Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca 2022 yılının “Tatbikatlar Yılı” olarak ilan edilmesi üzerine Mardin Valiliği Koordinesinde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Midyat Geçici Barınma Merkezi'nde deprem senaryosuyla Yerel Düzey TAMP Tatbikatı gerçekleştirildi.

Mardin’de Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde 20 kurum, 300 personel ve 59 araçla "Yerel Düzey TAMP Tatbikatı" gerçekleştirildi.

Valilik ve AFAD İl Müdürlüğü koordinesinde Midyat Geçici Barınma Merkezinde ekipler, senaryo gereği 5,6 büyüklüğünde depremin ardından, Garnizon komutanlığının havalandırdığı helikopter ile gezici ekiplerden gelen ön keşif bilgiler alınarak harekete geçti.

İldeki kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarına bağlı arama kurtarma ekipleri, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğünde bulunan İl AFAD Merkezi’nde toplandı. Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezine bildirilen hasarlı binaların altında kalan ve kimyasal maddeler üreten imalathanede hasar sonucu ortaya çıkan kokudan dolayı etkilenen vatandaşlara ile samanlıkta çıkan yangına ilişkin paydaş kurum ekiplerince müdahalede bulunuldu.

Tatbikatı yerinde izleyen Vali Mahmut Demirtaş, AFAD İl Müdürü Davut Esen’den deprem ve ekiplerin yapacağı çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Daha sonra tatbikatın gerçekleştirildiği bölgelere giderek çalışmaları denetleyen Vali Demirtaş yaptığı açıklamada, bu tür tatbikatlarla ekiplerin koordineli çalışmalarını amaçladıklarını söyledi.

Geçmişte afetlerde en büyük sorunu bu tür tatbikatların yapılmaması nedeniyle yaşadığını kaydeden Demirtaş, şunları söyledi: "Allah korusun, bir afet ile karşı karşıya kaldığımız zaman hangi kurumun ne iş yapacağı, hangi görevlerin verildiği bunlar her ne kadar kağıt üzerinde olsa bile dahi tatbikat olmadığı için maalesef devlet etkin ve verimli bir şekilde bu olaylara müdahale edemiyordu. Ama şimdi çok daha farklı. En azından bu tatbikat bize şunu gösterdi. Afet öncesinde, sırasında ve sonrasında ne yapacağımızı tüm kurumlarda çalışan arkadaşlarımız bunu çok güzel bir şekilde biliyor. İnşallah cenap Allah böyle afetlerle bizi karşı karşıya bırakmasın.” dedi.

"Vatandaşımız sıkıntılı günlerde yanı başında devletini görmek istiyor"

Türkiye’nin bir deprem bölgesinde bulunduğunu, ayrıca zaman zaman sel felaketlerinin yaşandığını anımsatan Demirtaş, "Kastamonu'daki sel felaketinde Sayın Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız, valimiz hemen afet yerindeydiler. Müdahale çok güzeldi. Bizim vatandaşımız böyle sıkıntılı günlerde yanı başında devletini görmek istiyor. Yanı başında devletini yerinde görürse devletin ne kadar güçlü, büyük olduğunu çok güzel bir şekilde değerlendiriyor." İfadelerini kullandı.

Dolayısıyla bu tür olası afetlere hazırlıklı olma bakımından tatbikatların önem taşıdığının altını çizen Demirtaş, eğitimler ve saha tatbikatları ile vatandaşların deprem konusunda bilinçlendirilmesinde emek sarf eden İl AFAD Müdürlüğü başta olmak üzere tüm paydaş kurumlara ve tatbikatta görev alan ekiplere teşekkür etti.

 AFAD il Müdürü Davut Esen de bu yılın "Afet Tatbikat Yılı" olarak kabul edildiğini anımsatarak, toplamda 20 kurum 59 ARAÇ ve 300 personelin katılımı başarılı şekilde tatbikatı gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Selahattin Erol