Midyat'ta Gezilecek Yerler

Tarihi eski taş evleri, kiliseleri, camileri ve her şeyden önce hoşgörünün merkezi olması ile bilinen Midyat, Mardinin en popüler ilçesidir. Midyat, gezilecek yerler bakımından son derece zengin olmasının yanı sıra, tarih boyunca farklı dinlere ve mezheplere mensup insanların birlikte ve huzurlu bir şekilde yaşadığı bir coğrafyadadır. Tarihi ise günümüzden yaklaşık 4 bin yıl önceye kadar dayanmaktadır.

Mezopotamya bölgesinin son derece eski ve önemli kentlerinden Midyat, gezilecek yerler açısından büyük kayalardan ve mağaralardan oluşan bir şehirdir ve Antik Çağda bu nedenle güvenli konaklama ihtiyacını karşılamak isteyen kabileler tarafından tercih edilmiştir. Midyat isminin ise mağara anlamına gelen Matiate kelimesinden türediği tahmin edilmektedir. Bölgede çok eski çağlara tanıklık etmiş Meryem Ana Kilisesi, Mor Gabriel Manastırı gibi eski ve popüler destinasyonlar bulunuyor.

Beyazsu

Midyat gezilecek yerler listesi hazırlarken ilk sıralara mutlaka eklemeniz gereken, Midyat merkez yakınlarına yaklaşık 30 dakika mesafede bulunan ve güney kısmında yer alan Beyazsu, Midyat-Nusaybin karayolu arasında yer almaktadır. Beyazsu, kaynağını Mardin Midyat kentinin güneyindeki plato ve küçük tepelerden almaktadır. Yörenin toprakları ve bitki örtüsü kurak özellikler içerdiği için Beyazsu, adeta çölün ortasında beliren bir şelale kadar değer görmektedir. Şehrin büyük bölümünün içme suyu da bu kaynaktan almış olduğu bilinmektedir. Midyat Beyazsu, 4 mevsim boyunca akarak, bölge halkının tüm su ihtiyacını karşılayabilecek kadar da bereketli bir su kaynağıdır.

Günümüzde burası ve çevresinde, popüler mesire alanları oluşturulmuş ve ailelerin birlikte güzel vakit geçirebilecekleri restoranlar açılmıştır. Hafta sonlarında tüm bölge halkı buraya fazla akın ettiği için, kalabalık olmaktadır. Restoranlar, Midyat Beyazsudan avladıkları balıkları konuklarına gereken şekilde sunmaktadır. Oturma yerleri, bir şark köşesi şeklinde ve yöreye özgü olarak dizayn edilmiştir. Midyat ilçesinden Beyazsuya gitmek isteyen ziyaretçilerin, öncelikle Nusaybin, daha sonra da Beyazsu tabelalarını izlemeleri yeterli olacaktır. İlçeden burası, araç ile 30 dakika sürmektedir. Midyat hakkında gezi rehberi hazırlarken mutlaka dikkate almanız gereken bir yerler arasında olan Beyazsu, doğal güzellikleriyle ve diğer gezilecek yerler çeşitliliğiyle birlikte gün boyu keyifli vakit geçirilebilecek bir noktadır. Bölgeye gitmeden önce yanınıza fotoğraf makinesi almanız da tavsiye edilmektedir.

Midyat gezilecek yerler arasında popüler olan Beyazsu bölgesini ziyaret etmek ücretsizdir.

Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Mardin otelleri sayfasında listeledi.

Bulunduğu köyün adı olması nedeni ila Hah Manastırı olarak da bilinen, Midyat gezilecek yerler arasında mutlaka bulunması gereken Meryem Ana Kilisesi, günümüze kadar sağlam şekilde gelebilmiş ender kiliselerden bir tanesidir. Süryaniler için kutsal olan yapı, onların dilinde Yoldath Aloha olarak bilinmektedir. Burası, kare planlı bir yapı olması, Midyat mimarisi ile uyumlu olduğunu göstermektedir. Kilisenin yapımı 6. yüzyıla kadar dayanmaktadır fakat üzerindeki bir çan kulesi, yapımından 1400 yıl sonra 20. yüzyılda eklenmiştir.

Manastır hakkında çok fazla mitolojik efsane, bölge halkı tarafından anlatılmaktadır. Midyat gezinizde, herhangi bir çocuk veya yetişkinden var olan bu hikayeleri dinleme imkanı bulabilirsiniz. Zarif süslemeleri ve kemerleri ile birlikte Midyat ilçesinin en ince işçiliğe sahip tarihi yapısı olarak bilinmektedir. Kilisenin ilk temellerinin, Hz. İsa döneminde atıldığına dair tahminlerde bulunulmaktadır. Hıristiyan alemi için kutsal değeri yüksek olan Midyat Meryem Ana Manastırı, Midyat ilçesine bağlı Anıt Köyü sınırlarında bulunmaktadır. İlçe merkezinden ve otogardan kalkan Anıt dolmuşları ile birlikte Anıt Köyü bölgesine ulaşım sağlanabilmektedir.

Anıt Köyü çevresinde bulunan ve Mardin Midyat gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz Meryem Ana Kilisesini ziyaret ücreti 2 TL, öğrenci giriş ücreti ise 1 TLdir.

Turabdin Platosu

İnsanlığın ilk yerleşim yeri olarak kabul edilen Yukarı Mezopotamyaya ait Midyat Turabdin Platosu, yüksek bir kalker platosudur. Günümüzden 1500 yıl kadar önce, M.Ö. 400 yılında burada 100e yakın manastırın kurulu olduğu ve binlerce din görevlisinin yaşam sürdüğü bilinmektedir. Burası, Tanrıların insanlara yetenek verdikleri yerler olarak kabul edilmektedir. Süryaniler tarafından oldukça kutsal olarak ilan edilen bölge, Tarihi İpek Yolu olan Nusaybin Yolu üzerinde bulunmaktadır.

Midyat gezilecek yerler listesi hazırlarken önemli tarihi yerler içerisinde dahil edebileceğiniz olan Mor Gabriel Manastırı da bölge sınırları içerisinde yer alıyor. Plato üzerindeki yapılar, bölge halkının binlerce yıldır nasıl yaşam sürdüğünü oldukça gözler önüne sermektedir. Hıristiyan dünyası için büyük öneme sahip yerler arasında olması, her yıl binlerce turistin platoyu ziyaret etmek için Mor Gabriel Manastırına gelmesini sağlamaktadır. Mor Gabriel Manastırı çevresinde köylerde yaşayan bölgede bulunan halk, oldukça misafirperverdir ve gelen turistlere rehberlik etmektedir.

Midyat'ta gezilecek yerler rehberinize ekleyebileceğiniz, bölgede görülmesi gereken popüler yerler arasında olan Turabdin Platosunu ziyaret etmek ücretsizdir.

Cevat Paşa Cami

Halk arasında Ulu Camii olarak da bilinen, Midyat gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz Cevat Paşa Cami, 1925 yılında adını taşıyan ünlü bir komutan Cevat Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Osmanlının son dönemlerinde, Irak komutanı olan Cevap Paşa, Cumhuriyetin kurulmasından sonra da askeri görevine devam etmiştir. Midyat sınırları içerisinde yaşam sürerken, Mardin Midyat kentinin en büyük diğer camisinin de yapılmasını sağlamıştır.

Mardin Midyat ilçesinin mimari özelliklerini taşıyan, bölgede mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılardan olan bu büyük cami, bölgeye özgü kesme taş ile yükseltilmiştir. Taş üzerine oturtulan yapıdaki geometrik süslemeler ve özellikle caminin ahşap bölümlerindeki yerler, ince işçilikler, caminin dikkat çeken özellikleri arasındadır. Oldukça geniş bir avlusu bulunmaktadır ve ilçenin en önemli tarihi yapılarından birisi haline gelmiştir. 100 yıla yakın bir süredir ayakta olan cami, herhangi bir restorasyon çalışması geçirmeden günümüze kadar zarar görmeden gelebilmiştir.

Midyat tatilinizde gezilecek tarihi yerler gezi rehberinize mutlaka eklemeniz gereken ve aynı zamana ibadete izin verilen Cevat Paşa Camiyi ziyaret etmek ücretsizdir.

Midyat'ta manzarası ve tarihi yerleri ile sizi büyüleyecek yerler için Midyat gezi rehberi sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.

Mor Gabriel Manastırı

Midyat gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz bir diğer tarihi yapı olan Mor Gabriel Manastırı, ilçe merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta, Güngören Köyü sınırları içerisindedir. Yapı, dünyanın son derece eski Süryani Ortodoks Manastırı olma özelliğine sahiptir. Güngören Köyü ulaşımları, ilçe merkezinden özel araç veya dolmuşlar ile yapılabilmektedir.

Süryani Kadim Cemaati yapılarından olan Mor Gabriel Manastırı, meşe ağaçlarıyla çevrelenmiş oldukça yüksek bir tepede yer almaktadır. İnşası için temelleri 397 yılında Mor Şmuel ve Mor Şemun tarafından atılan yapı, çok kısa bir süre içerisinde inşa edilmiştir.

Bölgede uzunca bir süre Süryani Mor Şmuel ve Süryani Mor Şemun Manastırı olarak bilinen yapının günümüzdeki adı olan Mor Gabriel Manastırı ismi Süryani Turabdin Metropoliti Mor Gabriel'den gelmektedir.

Midyat tarihi yerler gezilerinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken manastırın kapıları, 09:00 - 11:33 ile 13:00 - 16:30 saatleri arasında açıktır. Mardin Midyat gezilecek yerler rehberinizde yer alması gereken manastıra ziyaret, ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Mardin'e gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Mardin gezi rehberi sayfasını kontrol edebilirsiniz.

Midyat Kent Müzesi

Mardin iline bağlı Midyat ilçe merkezine yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta Ulucami mahallesinde olan Midyat Kent Müzesi, ilçenin kent belleği olan yapı, gezilecek tarihi yerler arasında öne çıkmaktadır.

Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken çok sayıda eser ve belgenin olduğu bir müze içerisinde mutlaka görülmesi gereken Sümer, Akad, Asur, Babil, Pers, Roma, Bizans, Arap, Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı dönemlerine ait birçok eser bulunuyor. Müze 1995 yılında ilk ziyaretlere açılmıştır.

Midyat gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz, bölgenin popüler tarihini yakından inceleme fırsatına sahip olabileceğiniz bir diğer lokasyon olan Mardin Midyat Kent Müzesi, pazartesi günü hariç haftanın her günü 10:00 - 16:00 saatleri arasında açıktır. Midyat Kent Müzesi ziyaretleri için gereken ücret 3 TL'dir.

Midyat Devlet Konuk Evi

Midyat ilçe merkezinde konumlanmış olan Midyat Devlet Konuk Evi, ilçede gezilecek yerler arasında bulunmaktadır. Konuk Evi ulaşımları, yürüyerek sağlanabilmektedir. Midyat Devlet Konuk Evi'nde geleneksel Midyat evleri örneği bulunmaktadır.

Mardin Midyat Kaymakamlığı tarafından idaresi gerçekleştirilen evleri, zemindeki ana kayanın oyulmuş olması sonucunda ortaya çıkarılmış bir oda ve burada yer alan ayrı bir bölümden oluşmaktadır.

İkinci katında geniş bir teras ile birlikte burada güzel bir üç oda bulunuyor. "L" şeklinde dizilen odalar, geleneksel eşyalar ile donatılmıştır.

Mardin Midyat tatilinde mutlaka görülmesi gereken popüler tarihi yerler arasında olan Midyat Devlet Konuk Evi, Midyat ilçesinin geleneksel kültürünü son derecede iyi yansıtan bir sivil mimaridir.

Gezilecek yerler arasında bulunan Midyat Devlet Konuk Evi, kısmi bir şekilde konaklama yapılabilmektedir. Konaklama ücretleri sezonluk olarak değişiklik göstermektedir.

Midyat'ta bir çok aktiviteyi içerisinde barındıran ihtişamlı otelleri sizin için Midyat 4 yıldızlı oteller sayfasında listeledik.

Midyat Günübirlik Gezilecek Yerler

Doğu Anadolu'nun en güzel şehirleri arasında bulunan Mardin Midyat, gezilecek yerler kapsamında ziyaretçilerine pek çok farklı seçenekler sunsa da tatilinizde destinasyon sayısını artırmak için çevre illerdeki önemli bölgelere de ziyaretler düzenleyebilirsiniz. Midyat ve çevresi, bulunduğu konum ve coğrafya itibariyle zengin doğal güzelliklere ve önemli tarihi yapılara ev sahipliği yapmaktadır. Bu kapsamda bulunan, Midyat tatilinde günübirlik gezilecek yerler ve farklı destinasyonlar tercih edilebilmektedir.

Mardin kentine bağlı Midyat tatilinde günübirlik gezilecek yerler arasında sıralanan ve Batman ilinde yer alan Hasankeyf, ilçe merkezine 43 km uzaklıktadır. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan popüler bölgede, tarihi yerler ve doğal güzellikleri ile birlikte hoş bir tatil fırsatı sunulmaktadır. Bölgede fotoğraf çekebileceğiniz eşsiz manzaralar da görülebilmektedir. Mağaralar şehri olarak bilinen Hasankeyfte öncelikli olarak Hasankeyf Mağaraları ziyaret edilmelidir. Midyat ilçesinde diğer gezilecek yerler arasında Ulu Camii, Hasankeyf Sarayı, Hasankeyf Köprüsü, Sultan Süleyman Camii ve daha fazlası yer alıyor.

Tarihi yerler ve doğal güzellikler ile Türkiyenin popüler ilçelerinden birisi olan Şırnak iline bağlı Cizre ilçesi, Mardin -Midyat ilçesine 87 kilometre uzaklıktadır. Günübirlik gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz ve birçok tarihi yapıyı bünyesinde barındıran bir yer olan Cizrede, farklı kültürlerden izler görmek mümkündür.

Midyat'taki tatilinizde masaj ve terapilerin bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Midyat spa otelleri listemizden birini tercih edebilirsiniz.

Mardin iline bağlı Midyat ilçesine yakın olan bir diğer Şırnak ilçesi ise 59 kilometre uzaklıktaki şehir olan İdil ilçesidir. Süryanilerden izler taşıyan ve birçok popüler tarihi yerler görülebilen bu ilçede Meryem Ana Kilisesi, Timur Çeşmesi ve Öğündük Kilisesi ve tarihi evleri gezilecek yerler arasında bulunuyor.

https://otelleri.net/midyatta-gezilecek-yerler.htm