Konuya ilişkin bir açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Mardin Şube Başkanı Vedat Durak, DEDAŞ’ın sulama kuyularında tekrar ana hatta kesintiye gidileceği ve bunun kabul edilemez olduğunu belirti.

Enerji sorununa ortak akıl ile kalıcı çözümün getirilmesi gerektiğini her zaman dile getirdiklerini söyleyen Durak, Bölgede tekerrür eden tarımsal alandaki elektrik enerjisi kesilmesi sorununun, çözüm odaklı adım atılmadığı takdirde, Mardin’deki tarımsal üretimi bitirme noktasına getireceğini ifade etti.

Durak, şunları söyledi: “Mardin İlinde, yüzlerce köyün elektriği, bazı abonelerin ‘‘borçlarını ödemedikleri gerekçesiyle, DEDAŞ tarafından bölgesel enerji kesintisine başlanacağı duyurulmuştur. Mardin İli 4 milyon dekar tarımsal üretim alanı ile Türkiye’deki tarımsal hâsılanın önemli merkezlerindendir. Bu alanın 2 milyon 500 bin dekarı tarla tarımının yapıldığı alandır. Tarla tarımı yapılan arazilerimizde 2021 yılı itibari ile 850-900 bin dekarlık bölümünde elektrik enerjisine bağımlı mısır, pamuk ve sebze üretimi yapılmaktadır. Mardin ilinin, yaz sezonu için sulanan alanlarda kullanılacak Tohum, Zirai İlaç, Gübre ve Mazotun çiftçilerimize girdi maliyeti olarak 700-800 Milyon TL’ arasıdır. Bu devasa maliyetin, bölgesel elektrik kesintileri nedeniyle heba olması riski ile karşı karşıyayız. Hububat üretimini yapan çiftçilerimiz özellikle sulu tarım da bir nebzede olsa rahatlamış iyi bir üretim sezonu geçirmiştir. Üreticilerimiz çok yüksek girdi maliyetlerine rağmen mısır ve pamuk ekimlerini yapmışlardır. Bu yüksek girdi maliyetleri borca yapılan maliyetlerdir. Ekimi yapılmış bu ürünlerin en önemli ayağı sulamadır; sulamaya bağlı enerji ayağı bölgesel kesintilerle sekteye uğratılmak istenmektedir. Bu bağlamda, hem Pamuk hem de Mısırda, bir sulama zamanı kaçırıldığında ne kadar zarar verileceği herkesçe bilinmektedir. Bu zarar Mardin üretimine çok büyük kayıplar getirecektir.

Bunun yanında Mardin ilimizdeki tarımsal sulamanın tamamı yer altı sulama kuyuları ile yapılmaktadır. DEDAŞ bölgesindeki diğer İllerimizde sulu tarımın çoğunluğu ya yerüstü suları ile yapılmakta ya da bazı illerimizde dar kapsamlı sulu tarım yapılmaktadır. Bu nedenle Mardin’deki enerji sorunu dikkat çekici bir hale gelmektedir. İlimizde, bu sene yaşanan kuraklık konun ciddiyetini arz etmektedir. Kuru tarım alanlarımızda çok düşük (Dekara Buğdayda 40-70 Kg) verimler aldık. Sulu tarım yapılan 900 bin-1 Milyon dekarlık buğday alanlarında, dekara 700-850 Kg verim gözlemlendi. Tek amacı kendi imkânları ile minimum alanda, Maksimum verim almak olan çiftçilerimize, Mısır ve Pamukta verim düşüklüğü yaşatılmamalıdır. İçinde bulunduğumuz Pandemi sürecinde Mardin ovasında enerjinin bölgesel kesilmesi, vatandaşın içme suyuna ulaşamaması, borcu olan ile olmayanın aynı şekilde cezalandırması hukuka ve vicdana sığmamaktadır. DEDAŞ’ın borcu olmayan abonelere jeneratörler vasıtası ile enerji temin etme teklifi geçen sene randıman vermemiş, yetersiz kalmıştır. Sadece özel sektörde tohum ve gübre tedarikinde bulunan meslektaşlarımız, pamuk ve mısır sezonunda bu gün itibarı ile kullanılmak üzer 300 Milyon TL üzerinde Tohum ve Gübre çiftçilerimize tedarik etmiş olup çoğunun ödemesi yapılmamıştır. Meslektaşlarımız malum kuraklıktan dolayı kuru tarıma sağlanan girdi borçlarını alamadığı gibi Pamuk ve Mısır borçlarını da toplamayacak çoğu kapanma noktasına gelecektir. Elektrik kesintisi yaşanması halinde mısır, pamuk, hayvancılık ile sebze ve meyve üretimi sekteye uğrayacağından bunun Mardin ve Ülke ekonomisine vereceği maddi kayıp yaklaşık 3.5 Milyar TL yi bulacaktır. Sonuç olarak DEDAŞ firmasının uygulamaya koyacağı, bölgesel kesinti kararından bir an önce vazgeçmesini, Mardin Tarımı adına talep ediyoruz.