MARDİN – Mardin’in Midyat ilçesinde, Midyat Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) doktorlar ve sağlık çalışanları için 3D yazıcılarda yüz koruyucu siper maske üretimine başladı.

Midyat BİLSEM Öğretmenleri ayrıca, iş ortamını ev taşıyarak, sağlık çalışanları için, 3D yazıcıdan N95 Virüs Maskesi, Siper maske ve Dezenfektan otomatiği üretiyor. Üretilen maskeler yoğun bakım ve karantinada görevli doktor ve sağlık çalışanları tarafından kullanılacak.

Günde ortalama 6-7 adet üretilebilen koruyucu siper maskeler ilk etapta Midyat Devlet Hastanesinde değerlendirilmesi düşünülüyor.

Midyat BİLSEM Müdürü Ramazan Arslan, yaptığı açıklamada, Covid-19 olayı başladıktan sonra, sağlık çalışanlarına nasıl yardımcı olabiliriz diye üzerinde düşünmeye başladıklarını, bunu yaparken de Türkiye’deki bütün BİLSEM Müdürleri ile istişare ederek ve sağlık çalışanlarımızı koruyabilecek 3D yazıcıdan bir siperlik üretmeye başladıklarını söyledi.

  • 3D yazıcılarda N95 Virüs Maskesi’ de ürettiler

Arslan, şöyle konuştu. “Bilişim öğretmeni arkadaşlarımız üç boyutlu yazıcıda çıkardıktan sonra sadece asetat kâğıdı ve lastikleri monte ediyoruz. Bunları monte ettikten sonra ürünümüz kullanılır hale geliyor. Siperliğimiz Covid-19 karşıdaki ilk müdahalede göz, burun ve ağız fonksiyonlarını koruyor. Çok pratik bir şekilde asetat kağıdını değiştirip yerine yeni bir asetat kağıdı takıp tekrar tekrar kullanabiliyor.” dedi.

Sağlık çalışanlarına destek olmak amacıyla, N95 Virüs Maskesi’ de ürettiklerini kaydeden Arslan, “Burnu ağzı koruyacak şekilde etkili bir maske ürettik. Bunun en önemli özelliği filtre olarak takabileceğimiz sağlık çalışanlarının uygun görebileceği filtre takıp monte edebilecek şekilde takabilirler. Bunu BİLSEM Müdürleri arkadaşlarımızın tasarladığı ve geliştirdiği 3D boyutlu yazıcıdan basıp kullanılabilir hale getiriyoruz.” Dedi.

  • Öğretmenler, İş ortamını ev ortamında taşıdılar:

Sağlık çalışanlarının yanında olabilmek ve destek için iş ortamından ev ortamına taşıdılar.

Arslan, “Bunları üretirken, sağlık çalışanlarımızdan ve hekimlerimizin bilgi alarak onların direktifleriyle tamamlamaya çalıştık. Sağlık çalışanlarımızın yanında olabilecek ve üzerimize düşen yerine getirmek amacıyla, makinalarımızı ev ortamında taşıdık. BİLSEM'e maske üretimi için 3D yazıcı konusunda destek veren İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdulkadir Altay’a çok teşekkür ediyorum. Yazıcımız şimdi sağlık çalışanlarımıza destek amacıyla maske yapımı için kullanılacak." diye konuştu.

  • Sensörlü dezenfektan aleti üretildi

Bu süreç başlamaya yakın, Bilim Sanat Merkezi olarak, kurumumuzun Fen Bilimleri ve Kimyagerleri ile görüşerek dezenfektan yapılaması konusunda karar verdik.

BİLSEM Bilişim Öğretmeni Halime Yılmaz Bozkur ise, “robotik kodlama sayesinde el değmeden dezenfektanları düşündük ve bir Servo motor yardımıyla gerekli ekipmanları sağlayarak el değmeden sensor yardımıyla dezenfektanlarımızı kullanacağız.” Dedi.

BİLSEM Bilişim Öğretmeni Mehmet Ali Bozkurt’ta, “Sensör sistemi ile el değmeden sadece elimizi uzatarak dezenfektan çalışarak alimize sıkacak ve dezenfektanları kullanabileceğiz inşallah” diye konuştu.