Mardin'de bin 400 yıl önce şehit olan kadın sahabe Zurare Bin Avf'ın kız kardeşi Hz. Havle Bintil Avf (R.A)mezarı ortaya çıktı.

Hz. Ali'in süt kardeşi olan Zurare Bin Avf'ın mezarı bulunduğu Şeyh Muhammed Zırrar mezarlığında caminin giriş kapısın hemen solunda ortaya çıkarılan Mardin'in ilk kadın Sahabe şehit Havle Bintil Avf ziyaretçilerini bekliyor.

Dedesi  Halid Bin Zeyd Eba Eyyup Bin Ensari olarak biliniyor

Kendisi Beni Neccar Boyunun Hazrec koluna mensup olan Hz. Havle Bintil Avf dedesi ise Halid Bin Zeyd Eba Eyyup Bin Ensari olarak biliniyor.( İstanbul’da Eyyup Sultan’da bulunan Eba Eyyup El Ensari)

Hz. Ali'in süt kardeşi olan Zurare Bin Avf'ın türbesi

2010 yılında tarihçilerin yaptığı araştırmada Mardin'de mezarı ortaya çıkarılan  Hz. Ali'in süt kardeşi olan Zurare Bin Avf'ın ardından şimdi de kardeşi olan kadın sahabe Havle Bintil Avf'ın mezarı  bin 400 yıl sonra tespit edildi. İsmini açıklamak istemeyen Ensari ailesinin bir ferdi tarafından  korumaya alınan mezarlık etrafı demir korkuluklarla çevrildi.

Mardin'de  ilk şehit kadın sahabe

İnandığı din uğruna binlerce km uzaktan gelerek İlahi  kelimetullahı yaymak adına Mardin'de şehit olan Havle Bintil Avf gibi nice kadın sahabeler bu topraklarda çicek açarak İslamın ışığı olmak için şehit oldular. Müslüman kadın sahabeler Mekke ve Medine de önemli sorumluluklar üstlenmekten kaçınmadılar. Askeri ve siyasi işlerde erkeklere yardımcı oldular.   Hemşirelik,doktorluk,mesleğini yerine getirerek,yaralı sahabeleri tedavi etmek su taşıyıp içirmek,yaralarını sarmak ve gerektiğinde cihat meydanlarında eşleri ile omuz omuza savaşan bu kadın sahabelerin kahramanlıkları tarihin altın sayfalarına geçmiştir.

Fetih zamanında Mardin olmak üzere bölgeye 2  bin sahabe gelmiş.

 Fetih zamanında Mardin olmak üzere bölgeye 2  bin sahabe geldiği biliniyor. Bölgede bir çok Fetihlere katılan bu sahabeler  kimi vatanlarına geri dönmüş, kimi Allah yolunda  burada şehit düşmüş, kimi de bu bölgede kalıp islamı yaymak adına İslamın doğduğu topraklardan binlerce km uzakta çocuklarından ailelerinde uzakta kalıp fethetikleri  bu topraklarda vefat ettiler.

Sahabeleri bağrına basan kadim şehir  Mardin

Hz Ömer Hilafeti döneminde Hicri 17. Miladi 639 tarihinde Ceziretil İbn'i Ömer Fethinin baş komutanı Halid Bin Velid (R.A) , Hz. İyaz bin Ğanem R.A , sahabe kiramdan Zülkila Amiri,Meysere bin Meşruk ,Cabir bin Abdullah v,Zeyd bin Sabit R.A , Hz. Ali'in süt kardeşi Zurare Bin Avf ve kız kardeşi Havle Binti Avf gibi binlerce sahabe  Mardin,Diyarbakır Dunaysır Ruha ve Şanlıurfa fethinde bulundular.

Birlikte şehit oldular

Bu sahabe-i Kiramdan Hz. Zurare Bin avf R.A ve kız kardeşi Hz. Havle Bintil Avf Mardin'in fethine katıldı. Burada yaşayan ve  bir çok savaşa katılan  Hz. Zurare Bin avf R.A ve kız kardeşi Hz. Havle Bintil Avf ikiside birlikte Mardin'de şehit oldu. Hz. Zurare Bin avf R.A ve kız kardeşi Hz. Havle Bintil Avf Mezarları bugünkü adıyla  Şeyh Muhammed Zırrar tepesindeki mezarlıkta bulunuyor.  Hz. Zurare Bin Avf (R.A) mezarı cami içinde bulunmaktadır.Hemen yanındaki mezarlık ise tabii Kiramdan Hizam Bin Abdullah yatmaktadır. Hz. Zurare Bin Avf'ın kardeşi sahabe kadın Hz. Havle Bintil Avf caminin dış kapısı girişinde sol tarafta mezarı bulunmaktadır. Mardin'de şehit olan Havle Bintil Avf şehit olmadan önce vucudunda  kılıç darbesi bulunmayan yer kalmamıştı.

40  yıl önce babası türbenin kime ait olduğunu kendisine iletmiş

Babası tarafından 40 yıl önce kendisine mezarın kime ait ilettiğini belirten ve ismini açıklamak istemeyen Ebu Eyyub Halid b. Zeyd b. Küleyb el-Ensari, (Türkiye'de "Eyyüp Sultan")  unvanıyla anılan sahabinin soyundan geldiklerini ifade eden  kişi ” Bu türbe  sahabi Zurare Bin Avf'ın kız kardeşi Hz. Havle Bintil Avf’ eait olduğu kesindir. Babam 40 yıl önce bana türbenin kime ait olduğunu bizzat bana iletti. Bende bu vasiyeti yerine getirmek için mezarına çevre düzenlemesi yaptım.  Mezar taşına ismini yazdırdım. Biliyorsunuz burada kardeşi sahabi Zurare Bin Avf'ın mezarıda burada bulunuyor. İkiside Mardin’de şehit düştü. Ve burada mezarları bulunuyor. 

Vatandaşlar kadın sahabi mezarını ilk defa gördüler

Mardin'de kadın sahabe Hz. Havle Bintil Avf'ın mezarının olduğunu ilk defa duyan vatandaşlar ise hayret içinde kaldılar. Kadın sahabe Hz. Havle Bintil Avf'ın  mezarını gören cami cemaatı ise, Yıllardır gelip gittikleri cami ve mezarlıkta bu sahabelerden haberleri bile olmadığını belirttiler.

Şeyh Muhammed Zırrar camisi İmamı Mahfuz Akkuş ise, Hz. Havle Bintil Avf'ın mezarının burada bulunduğunu bir ay önce öğrendiğini söyledi.  5 yıldır bu camide görev yaptığını belirten Akkuş,” Caminin içinde kardeşi sahabe Zurare Bin Avf'ın türbesi var. Bu türbede  8 yıl önce sahabi türbesi olduğu ortaya çıkmıştı. Ensari ailesinden bir kişi bu mezarın çevre düzenlemesini yaptı.Mezar taşına kadın sahabinin ismini yazdı.  Burada bir çok sahabi olduğunu biliyoruz. Fakat mezarların yerini bilmiyoruz. Burayı duyan vatandaşlar gelip dua okuyor”dedi.