Sokak Köpeğine Katarakt Ameliyatı Yaptılar

Türkiye’de bir ilk,  Sokak Köpeğini Katarakt Ameliyatı Yaptılar 

Sokak Köpeği Ayaz Örnek İşbirliği ile Işığa Kavuştu

Mardin’de görme zorluğu çeken ve katarakt teşhisi koyulan “Ayaz” isimli sokak köpeği, Hayvan Rehabilitasyon Merkezi ve Sağlık Bakanlığı doktorlarının gerçekleştirdiği ameliyatla tedavi edildi. Türkiye’de ilk defa devlet hastanesi doktorlarının müdahalesiyle yapılan ameliyat için, gerekli teknik donanım Hayvan Hastanesi’ne taşınırken, 30 dakikalık bir operasyonla sokak köpeği Ayaz sağlığına kavuştu. Mardin’de devlet hastanelerinde görev yapan göz doktorları Operatör Doktor Gülistan Oyur ve Operatör Doktor Leyla Hazar,  Operatör Doktor Şule Barman Akil’in ve Mardin Büyükşehir Belediyesi Hayvan Rehabilitasyon ve bakım Merkezi hekimlerinden Veteriner Nurettin Bozdağ, Mehmet Ali  Akın’ın katılımı ile gerçekleşen ameliyatta  6 yaşındaki ayak gözlerindeki katarakt ’tan kurtuldu. Ameliyatta 3 doktor ve ekibinin yanı sıra Hayvan Hastanesi veterinerleri de hazır bulundu.

Mardin Valisi Ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’nde örnek çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Yaman, Merkezimiz Türkiye’de ilk defa Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içinde köpek katarakt ameliyatı gerçekleştirildiğini söyledi.

Yaman şöyle devam etti. “Barınağımız yaptığı çalışmalar ile takdir görüyor” dedi. Yaman, “İlimizde kurduğumuz Hayvan Rehabilitasyon Merkezi ve Hayvan Hastanesi Türkiye’ye örnek olacak çalışmalar yapıyor. Birçok konuda hayvanların tedavisini, ameliyatını yapan merkezimiz, imkân olmadığı durumlarda da özel aracımızla sevk gerçekleştirerek hayvanların sağlığına kavuşmasına neden oluyor. Merkezimiz bir ilki daha gerçekleştirerek yine bizlerin mutlu olmasını sağladı. Bu bağlamda görmekte oldukça zorluk çeken bir sokak köpeği, devletimizin doktorları ve merkezimizin veterinerleri işbirliğinde katarakt ameliyatı yapıldı. Ülkemizde ilk defa devletin imkânları ve doktorları ile gerçekleşen bu operasyon için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Her şey yolunda gitti

Köpeğin gözünde katarak bilgisini aktarılması üzerine yaptıkları araştırma ile ameliyata girme kararı aldıklarını kaydeden Göz Doktoru Gülistan Oyur, “Başhekim yardımcımız bize katarakt olan bir köpeğin ameliyat olmasından bahsetti. Doktor arkadaşlarımıza böyle bir şeyin yapılıp, yapılmayacağını konuştuk. Bizim için bir ilkti. Daha önce hiç böyle deneyimimiz olmamıştı. Gerekli araştırmaları yaptık. Köpeğin her iki gözünde ileri seviyede kataraktı mevcuttu. Bu durumda göremiyor diyebilirdik.  İnsanlarda yapılan operasyonun bir benzerini yaptık.  Her şey yolunda gitti ve köpek sağlığına kavuştu” ifadesini kullandı.

Sahipsiz bırakmadık

Doktor Şule Barman Kakil Sokak hayvanlarının bu tür çalışmalar ile sahipsiz olmadığını söylerken, “Burada olmamız gerçekten çok güzel.  Buradaki hayvanlar sahipsiz hayvanlar. Günlük hayatta kendi başlarına ayakta durabilmeleri için doğru bir görme kesinliğine sahip olmaları gerekecek. Belki sokakta yolun karşısına geçerken bile sadece görmedikleri için bir araba çarpabilir. En azından kendi hayatlarını idame ettirebilmeleri için güzel bir aşama oldu” dedi.

Mutluyuz

Op. Dr Leyla Hazar Bizim içinde ilk deneyim oldu diyerek, “Ayazın görmesine sebep olabildiysek ne mutlu bizlere. Onunla ilgilenenlere ve hayvan hastanesini bu seviyeye getiren herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

Türkiye’de bir ilk gerçekleşti

Köpeğin merkeze geliş ve hastalık süreni aktaran Veteriner hekim Nurettin Bozdağ, bir ihbar sonucu Artuklu üniversitesi kampüsü civarında “Ayaz”ı aldıkları ve sürecin hemen başladığını iletti. Bozdağ Şöyle devam etti:  “6-7 yaşlarında bir köpeğin yolda kontrolsüz bir şekilde hareket ettiğini ihbarını aldık. Daha sonra köpeği yerinden alarak barınağımıza getirdik. Gözlerinin ise  görmediğini fark ettik. Bu nedenle merkezimizde imkânlar olmadığı için İl Sağlık Müdürlüğü ve Devlet Hastanemiz ile irtibata geçtik.  Bu bağlamda göz doktorlarımızla katarak operasyonu yaptık. Doktorların bir köpeğe  göz ameliyatını ilk defa yaptığını biliyoruz. Bu nedenle Türkiye’de ilk olduğunu düşünüyoruz.  Doktorlarımız gönüllü olarak bu operasyonu yaptılar. Bir insanda gerçekleşecek operasyonun aynısını sağlandı. Bu nedenle kendilerine teşekkür ederiz” dedi.