Ceyda Bölünmez, Sulama Kanallarında Deneme Amaçlı Su Bırakıldığını söyledi

Mardin'de 221 kilometrelik 'bereket Kanalı’nda sona yaklaşıldı

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nce yürütülen projeyle 221 kilometre uzunluğundaki Mardin-Ceylanpınar Sulama Ana Kanalı tamamen hazır hale getirildi. Mardin'in Derik'de yapımı devam eden depolama istasyonununda sona gelindi. Depolama istasyonu ve ana kanallara deneme amaçlı su bırakılmaya başlandı.

AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Mardin'de 221 kilometrelik 'bereket Kanalı’nda sona yaklaşıldığını ve Mardin'e 55 kilometre mesafede inşa edilen depolama istasyonununda sulama kanallarına deneme amaçlı su bırakıldığını söyledi.

Bölge halkı ve çiftçilerin 2 milyon 167 bin 930 dekar tarım arazisini suyla buluşturacak olan projenin depolama kanallarına deneme amaçlı su bırakıldığını tali kanalların da tamamlanmasıyla deneme evresinin geride bırakılarak asıl sulamaya geçilebileceğini kaydeden Bölünmez şöyle konuştu: “400 bin kişiye istihdam, yöre çiftçisine yıllık 500 milyon lira gelir sağlaması öngörülen projenin bu yıl içinde tamamlanacak. Verdiğim sözün kimi çevrelerce çarptırılarak farklı yorumlandılar. Bir siyasetçi olarak yıl içerisinde kanallar tamamlanacak ve bu kanallardan su bırakılacak dediğimizde, farklı çevrelerden farklı yaklaşımlarda bulunulmuştu. Bugün verdiğimiz sözün yerine geldiğini ve sulama kanallarının deneme amacıyla suyla buluştuğunu görüyor olmanın haklı gurur ve onurunu yaşıyorum. Mardin ve Kızıltepe ovasını suyla buluşmasını dört gözle bekleyen bölge çiftçilerimizin gözü aydın olsun, Allah bereketli mevsim ve bol kazanç nasip etsin. Suyun planlandığı sürede kanallarla buluşmasında emeği geçen sık sık verdiğimiz sözün yerine gelmesi için sık sık kendilerini rahatsız ettiğimiz DSİ GAP Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe ve sulama kanalından Sorumlu Şube Müdürü Halil Uslu beylere de gösterdikleri gayret, verdikleri destekten ötürü teşekekkür ediyorum" dedi.

Mardin-Ceylanpınar Sulama Ana Kanalı için çalışmaların 1997 yılında başladığını ve gelinen süreçte tamamlandığını hatırlatan AK Partili Çankırı, hacimsel büyüklük olarak saniyede 200 metreküp su geleceğini, bunun Türkiye'deki ırmakların yıllık ortalama debisinden daha fazla olduğunu anlattı.

187 milyon 408 bin liraya mal olan sulama deposu için yıl içerisinde Ambarlı köyünde 4 bin 350 dekar arazi kullanıldığını hatırlatan Çankırı, toplam kamulaştırma bedelinin 242 milyon 536 bin lira olduğunu ve bugüne kadar 95 milyon lira ödeme yapıldığının altını çizerek, "Devletimiz, söz konusu projenin bölge çiftçisi açısından ne derece nemli olduğunun farkındaydı. Çiftçimizin daha rahat şartlarda üretim yapabilmesi için gereken hiçbir masraftan kaçınmadı. Bizden önce meclis çatısı altında görev yapan milletvekili arkadaşlarımız gibi bizler de göreve geldiğimiz ilk günden bu hizmetin üreticilerimiz açısından hayati bir öneme haiz olduğunun idrarıyla projeyi ve projenin uygulayıcısı olan bakanlıklar ile bürokratlarımızı adeta yakın markaja aldık. Çok şükür bugün kanallardan su akıtılmaya başladığına gözlerimiz şahit oldu. Projenin önemini bilen bir milletvekili için bundan daha büyük mutluluk olamazdı. Kanallardan akmaya başlayan bu su, çiftçilerimizin girdi masraflarını azaltacak,  işsizlik sorunun ortadan kalkmasına önemli katkılar sağlayacak, tarım üretiminde ürün çeşitliliği ve verimde artışı beraberinde getirecek. Bölgemize tabiri caizse Türkiye'nin en büyük nehri akmış olacak. Fırat'ın suyu artık Mardin ovasında. Kadim Mezopotamya ve Mardin Ovası Fırat'ın coşkun akan suyu ile yeniden coşacak. İnşallah hep birlikte el ele vererek bu bereketli toprakları yeniden eski güzel günlerine kavuşturacağız. Bir milletvekili olarak, yaşadığım heyecan ve mutluluğu kelimelerle ifade etmekte zorlanıyorum. Rabbim; hepimize hayırlı uğurlu etsin inşallah" diye konuştu.