İklim değişikliği giderek daha fazla etkilerini gösteriyor. Tüm dünya iklim değişikliğinin neden olduğu çevre sorunları ile mücadele ediyor.

İklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkelerden bir tanesi olan Türkiye. Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklık sorunu ile karşı karşıya. Yarı kurak iklim tipinin hâkim olduğu Mardin ve çevre iller, kuraklık riskinin en fazla olduğu bölgelerden bir tanesi. “Dünyayı Kurtar: Temiz Çevrenin Bilimsel Sırları” ve “Çevre Sorunlarında Bilinmeyen 100 Bilimsel Gerçek” kitaplarının yazarı olan Dr. Emrah Akyüz, Mardin ve çevre illerde yaşanan kuraklık sorununu gündeme taşıdı.

“İklim Değişikliği Canlı Yaşamını Sonlandırabilir.”

İklim değişikliği tüm ekolojiyi etkileyen bir çevre olayıdır. Bütün dünya ülkeleri iklim değişikliğinin neden olduğu çevre sorunları ile mücadele etmektedir. İklim değişikliğinin şiddetinin ilerleyen dönemlerde daha da artması ile birlikte küresel ölçekte ekolojik yıkıma neden olabilecek çevre olayları ortaya çıkabilir. Tüm canlılar bu ekolojik yıkım nedeniyle yok olma riski ile karşı karşıya. İnsanları ve diğer canlı türlerini tehdit eden iklim değişikliği, orta ve uzun vadede canlı yaşamının yok olmasına neden olabilir.

“İklim Değişikliğinin Ana Sorumlusu İnsanoğlu.”

Tüm canlıları etkileyen iklim değişikliği, insan eylemlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle Sanayi Devrimi sonrası başlayan iktisadi ve toplumsal dönüşümle birlikte sera gazlarının salınımının artması küresel ısınmayı tetiklemektedir. Kontrolsüz nüfus artışı, fosil yakıtların aşırı tüketimi, tarımsal ve hayvancılık faaliyetleri, ormansızlaşma, yapay çevrenin genişlemesi ve çarpık kentleşme gibi nedenlerden dolayı atmosfere salınan sera gazları, yeryüzü ortalama sıcaklığındaki artışa, yani küresel ısınmaya sebep olmaktadır. Küresel ısınma ise iklimlerin kısa süre içerisinde değişmesine neden olmaktadır.

“Mardin ve diğer Güneydoğu Anadolu illeri Kuraklık Riskinin En Fazla Olduğu Bölgelerden Bir Tanesi.”

İklim değişikliğinin Türkiye’deki en büyük etkisi kuraklıktır. Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan iller iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklık riski ile karşı karşıya.  Mardin ve komşu iller iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklık sorunundan en fazla etkilenmesi muhtemel bölgeleri oluşturmaktadır. Çünkü Güneydoğu Anadolu Bölgesi yarı kurak iklim tipinin özelliklerini taşımaktadır. İklim değişikliği nedeniyle bu bölgelerde yağış ve kar miktarında azalmalar meydana gelmektedir. Yakın gelecekte şiddetini daha da arttıracak olan iklim değişikliği, yarı kurak iklim içerisinde yer alan Mardin’nin çölleşmesine neden olabilir. Nitekim son dönemlerde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kış mevsimlerinin önceki yıllara göre daha yumuşak geçmesi, Mardin kentinin karşı karşıya kaldığı kuraklık riskini göstermektedir.

“İklim Değişikliği İle Mücadelede Sürdürülebilir Politikaların Hayata Geçirilmesi Gerekiyor.”

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan kentlerin iklim değişikliğinden dolayı karşı karşıya kaldığı kuraklık riskine karşı çevreci politikaların uygulanması gerekmektedir. Bunun için atılması gereken ilk adım mevcut su kaynaklarının korunması ve rasyonel bir şekilde kullanılmasıdır. Temel ihtiyaçlar dışında tatlı su rezervlerinin kullanımının kısıtlanması gerekmektedir. İkincisi, bölge halkının iklim değişikliği hakkında daha fazla bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Toplumun iklim değişikliğinin neden olduğu riskler ve bu risklere karşı yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmesi lazım. Üçüncüsü, tarımsal faaliyetlerde daha az suya ihtiyaç duyan ürünlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Tatlı su kaynaklarının önemli bir kısmı tarımsal faaliyetlerde kullanılmaktadır.