BYEGM’DEN “GÖÇ VE MÜLTECİLİK” SEMİNERİ VERİMLİ GEÇİ

Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) önemli bir projeye daha imza attı.

Selahattin Erol - Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü BYEGM’nin desteğiyle Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) tarafından, göç olgusu ve mülteci algısının topluma doğru bir şekilde aktarılması amacıyla “Basın Mensupları için Göç ve Mülteci Konularında Bilgi ve Farkındalık Semineri” düzenlendi.

Antalya'da 04-05 Kasım Tarihleri arasında Porto Bello otelde gerçekleşen seminer iki gün sürdü. Aralarında en çok göç alan ve sınır komşu olan Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay’nda bulunduğu ve Türkiye’nin farklı illerinden gelen onlarca basın mensupları katıldı.

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak açılışa yapığı konuşmada, dünyada 65 milyon mülteci olduğunu belirterek, “Göç ve mülteci sorunu, hukuki, siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel olarak dünyanın gündeminde yer aldığı küresel bir konu olduğunu, ülkemizde sığına mültecilerin sorunlarına el attıklarını ve 20 yıldan beri Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği faaliyetleri olduğuna söyledi. Kavlak, “ Türkiye dünyadaki mülteci kabulünde ilk sıralarda yer alıyor. Toplam mülteci nüfusunun yüzde 50’sini Türkiye, Afganistan ve Güney Sudan paylaşmaktadır. Göç konusu her boyutuyla işlenmesi gerekiyor. Türkiye, 3 milyon 200 binden fazla Suriyeli, 400 bin kadarda Irak, İran ve Afganistanlıya ev sahipliği yapıyor.” Dedi.

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Enformasyon Dairesi Başkanı Mahmut Şevket Bayram, ise Seminerin ülke insanı ve basın mensupları için çok değerli olduğunu belirterek, seminere verdikleri öneme değindi. Bayram, “Basın mensupları olarak taşıdığınız sorumluluklardan ötürü göçmenler ile ilgili haberleri de kamuya aktarıyorsunuz. Yanlış bir dil kullanıldığında patlamaya hazır durumdaki toplumun yanlış şeyler yapabileceğini düşünerek dikkatli davranmak gibi bir zorunluluğunuz var. Onun için bu seminerler önemlidir.” Bayram,  Buna benze seminerlerin yapılacağına vurgu yapı.

Sığınmacılar ve Göçmenler Dayanışma Derneği SGDD Program Birim Sorumlusu Safa Karataş’ta SGDD’in projeleri hakkında çeşitli bilgileri paylaştı.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Göç Uzman Yardımcısı Zehra Gündoğmuş ise, Uluslararası Koruma ve Geçici Koruma konuları hakkında sunum yaparak ülkemizdeki yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Gündoğmuş, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü 81 ilde, 148 ilçede ve yurt dışında teşkilatlandığını kaydetti. Göç alanında ilişkin politika ve stratejileri uygulamak, bu konularda ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağladıklarını kaydetti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK-UNHCR) iletişim ve Enformasyon Sorumlusu Sevcan Hacılar, BMMYK’ın Türkiey’deki faaliyetleri Mültecilerin Medyada Koruma ve İhtiyaç Odaklı Temsili hakkında sunum ve bilgilendirmede bulundu.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) İletişim Bölümü Asistanı Cem Mehmethanoğlu’ da, Uluslararası Göç Örgütü IOM Kamuoyunda Göçmen Algısına ve İletişime Yönelik Yaklaşımı konuların hakkında bilgilerini paylaştı.

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNİCEF) İletişim Sorumlusu Beste Gülgün, UNİCEF’in Çocuk Ve Medya Alanında, “Çocuk Haberciliğinin Etik Kuralları” konusunda sunum yaptı. Çocuk haberciliğin önemine vurgu yapan Gülgin, Özellikle çocuklar ile ilgili haber yapılırken çok dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Bora Özbek, ise “Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet ve Medya” ın rolü konusunda sunum yaptı. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, Suriye krizinden etkilenen kadın ve genç kızların korunması ve güçlenmesi için faaliyetlerde bulunduğunu söyledi.

Değerlendirme soru ve cevap şeklinde sürdü. BYEGM’den “Göç Ve Mültecilik” Semineri, dünyada en çok mülteci barındıran ülkenin ve bunu konuda başarı ile takdir topladı.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü başta olmak üzere Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, UNICEF, Uluslararası Göç Örgütü ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu yetkilileri, göç ve mülteci konularında basın mensuplarına istatistiki bilgileri aktardı.

“Basın Mensupları için Göç ve Mültecilik Konularında Bilgi ve Farkındalık Semineri” İstanbul’da düzenlenecek bir konferans ile sona ermesi planlanıyor.