Midyat’ta “Hazreti Peygamber ve Kudüs" Konferansı

Midyat İlçe Müftülüğü ile İlim Yayma Cemiyeti Midyat Şubesi tarafından, “Hazreti Peygamber ve Kudüs" konulu konferans düzenlendi.

Hacı Kasım Altunkaya camisinde düzenlenen konferansa Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen konuşmacı olarak katıldı.

“Hazreti Peygamber ve Kudüs" konulu konferansa vatandaşların ilgisi yoğun oldu.

Konferans, Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı.

İlim Yayma Cemiyeti Midyat Şube Başkanı Tarık Demir, açılış konuşmasında Kudüs'ün ümmetin kanayan derin bir yarası olduğunu, Müslümanlar olarak bu konuda Kudüs'ü fethedecek bir neslin yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Ardından söz alan Mardin İl Müftüsü İsmail Çiçek, Kur'an-ı Kerim'de geçen Kudüs ile ilgili ayetlerle Kudüs'ün önemine vurgu yaptı.

Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen, “Hazreti Peygamber ve Kudüs" konulu konferansını yapmak için kürsüye geldi.

İşliyen, Kudüs'ü tekrar alabilmek için Selahaddin gibi azim ve sebat göstermek gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu. "Hz. Ömer'in (ra) Kudüs'ü fethinden sonra tekrar Haçlıların eline geçmesinden dolayı Kudüs, mahzun bir dönem geçiriyordu. O dönemde o çevrede yaşayan bir marangoz, bir minber yapmaktadır. Soranlara, minberi Mescid-i Aksa için yaptığını söyler. Ancak onunla dalga geçerler ve derler ki; 'Kudüs esaret altında. Bu minberi oraya kim götürecek.' Marangoz ise şu tarihi cevabı verir, 'Ben marangozum. Benim işim minber yapmak. Ben üstüme düşeni yapıp minberi yapacağım. Elbette Allah-û Teâlâ onu oraya götürecek bir yiğit gönderecektir.' ve şüphesiz Allah Selahaddin Eyyubi'yi göndermiştir. Önemli olan inancı ve ümidi kaybetmemektir. Bu yolda azimli olmaktır. Yeter ki dava bilinci olsun. Yeter ki bu marangozda olan inanca sahip olup, bu yolda çalışalım." dedi.

Mescitleri, dolayısıyla Aksa'yı imar etmek için önce kalpleri, yani insanı imar etmek gerektiğini sözlerine ekleyen İşliyen, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kudüs'ün özgürlüğü Mekke ve Medine'nin özgürlüğüyle mümkün olacaktır. Özellikle Suudi hanedanının ABD ve İsrailli destekleyen tavırları nedeniyle direniş cephesinde kırılma gerçekleştirdi. Müslümanlar ne zaman toplanıp zalim İsrail karşısında sebat etme gayreti içerisinde oldukları zaman, Suudi, İsrail’in sırtını sıvazlamıştır. Mekke'de bulunan sözde âlim çıkıp diyor ki; İsrail’le çatışmak ve savaşmak caiz değildir. Diyor ki bu müsvedde, ayetlerde geçtiğini söyleyerek 'Yahudilere vaat edilmiş topraklardır.' diyor. Bu ne demektir? Bu direnişi kırmaktır. Mekke ve Medine özgür müdür şimdi? Hayır! Onlar da Kudüs gibi Suudi saltanatının işgali altındadır. Önce Mekke ve Medine'nin özgürlüğüne kavuşturulması gerekir. Allah, Mekke ve Medine'yi Suudi zulmünden kurtarmayı nasip etsin bizlere." şeklinde konuştu.

Midyat İlçe Müftüsü M. Şafi Bilik ve İlim Yayma Cemiyeti Midyat Şube Başkanı Tarık Demir İşliyen'e, verdiği konferans için teşekkür ederek günün anısına plaket takdim etmesiyle konferans sona erdi.