Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hatip Çelik, 2025’in ilk çeyreğinde 190 milyon dolar ihracat gerçekleştiren gıda sanayicilerinin uluslararası rekabet gücünün daha da artırılması için Ur-Ge projesi hazırlıklarına başladıklarını söyledi. Başkan Çelik, Ur-Ge projeleriyle sadece kentteki gıda sanayicilerini katma değerli pazarlarla buluşturmakla kalmayacaklarını aynı zamanda sektörün Irak pazarına olan dış ticaret bağımlılığını da azaltmayı hedeflediklerini aktardı.

Mardin Ticaret ve Sanayi Odası, kentte kümelenen gıda sanayicilerinin küresel pazarlardaki rekabet gücünün artırılması, pazar çeşitliliğinin sağlanması ve Irak pazarına olan dış ticaret bağımlılığının azaltılması için Ur-Ge Projesi hazırlıklarına başladı. Ticaret Bakanlığı’nın Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi tebliği kapsamında düzenlenecek Ur-Ge Projesi’nin ilk etabında Ava Danışmanlık firmasıyla sözleşme imzalandı. Proje kapsamında Mardinli gıda sanayicilerinin üretim altyapısı, ürün portföyü değerlendirilecek ve ihracata yönelik ihtiyaç analizleri çıkartılacak. Projenin ikinci etabında yapılacak pazar araştırmaları ile Mardinli gıda sanayicilere yönelik katma değerli pazarlar belirlenecek. Projenin üçüncü etabında ise projede yer alan firmaların hedef ülkelerdeki fuar, ticaret heyeti ve be to be toplantılarına katılımı sağlanacak. Proje süresinde Ava Danışmanlık, firmalara teknik destek sağlayarak ihracat altyapısı güçlendirilecek.

Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hatip Çelik, Mardin’deki güçlü tarımsal üretimin kentte gıda sanayiciliğini de tetiklediğine dikkat çekti. Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nde makarna, bakliyat, un ve bulgur fabrikalarının yüksek tonajlı ihracat ile öne çıktığını vurgulayan Hatip Çelik, yönlerini gıda sanayicilerine rekabet sağlayacak projelere çevirdiklerini söyledi.  Başkan Çelik, “341 hektar alan üzerine kurulu Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nde lokomotif sektörleri gıda sanayicilerimiz oluşturuyor. Mardinli gıdacılar sadece tarım ürünlerimizi katma değerli hale dönüştürmekle kalmıyor aynı zaman kentimize 8 bin kişilik istihdam alanı sağlıyor. Güçlü sanayicilerimiz sayesinde hem tarımsal üretimimizde hem de gıda ihracatımızdaki katma değeri sürdürülebilir olarak artırıyoruz. Ur-Ge projemiz ile birlikte gıda sanayicilerimizin yeni alternatif pazarlar keşfetmesini sağlayacağız. Aynı zamanda Irak’a olan dış ticaret bağımlılığımızı sürdürülebilir olarak azaltarak bu pazarda çıkan riskleri minimum seviyeye düşüreceğiz” dedi.

Mardin’in Irak pazarına olan dış ticaret bağımlılığı azaltılacak 

Mardin Havalimanı Şubat Ayında 55 Bin Yolcuya Hizmet Verdi Mardin Havalimanı Şubat Ayında 55 Bin Yolcuya Hizmet Verdi

Mardin ekonomisi için Irak’la ticaretin yüksek önem taşıdığına dikkat çeken Hatip Çelik, kentin dış ticaretinin yüzde 75’inden fazlasını bu pazara gerçekleştirdiğini söyledi. Kentin yılın ilk çeyreğinde Irak’a yaptığı hububat ihracatının 96 milyon dolara, toplam ihracatının ise 190 milyon dolara ulaştığını kaydeden Başkan Çelik, “En fazla ihracat, değirmencilik ürün grubunda; başta buğday unu olmak üzere mısır, çavdar ve arpa unları ile makarna, irmik ve kepek gibi yan ürünlerde yoğunlaşıyor. Sanayi ve ihracatta sektör ürünlerimizin öne çıktığı Irak pazarında yaşanan sorunlar yalnızca ticari değil, sosyolojik ve demografik açıdan da kritik etkiler yaratıyor. İhracatın sürdürülebilirliği açısından ürün kalitesinin yanı sıra, ikili ilişkilerin ve ticari bağlantıların kuvvetli tutulması da büyük önem taşıyor. Bizim için önemli bir ticaret kapısı olsa da son yıllarda Irak’ta kronikleşen yapısal sorunlar ihracatçılarımızın farklı pazarlara yönelmesini gerekli kılıyor. Tek bir pazara odaklı ticaret anlayışı yerine, pazar çeşitliliğini esas alan bir yaklaşım sergilemeliyiz. Bu sayede hem riskleri azaltabilir hem de ihracatçılarımızın rekabet gücünü artırabiliriz” diye konuştu.

Kent ihracatının yüzde 45’ini hububat sanayicileri gerçekleştiriyor  

Mardin’in ilk 3 aydaki toplam ihracatının 250,6 milyon dolar olduğunu kaydeden Hatip Çelik, bölgenin ihracat lideri olan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,2 artışla 113 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. Bu verinin Mardin’in toplam ihracatı içinde yüzde 45’e karşılık geldiğine dikkat çeken Hatip Çelik, şöyle devam etti: “Mardin, bu alandaki üretim gücü sayesinde yalnızca bölge ihracatına değil, ülke genelindeki hububat ihracatına da katkı sunuyor. Kentimizden gerçekleştirilen hububat ihracatı içinde 64,2 milyon dolarla değirmencilik ürünleri ilk sırada yer alıyor. 3 aylık süreçte ihraç edilen hububat 30,5 milyon dolar, pastacılık ürünleri 9,8 milyon dolar, bitkisel yağlar 5,2 milyon dolar, bakliyat 1,6 milyon dolar oldu. Mardin'in hububat sektörü ihracatında ilk sırada gelen Irak'a 96 milyon dolar düzeyinde ihracat yapılan bu dönemde, 10,3 milyon dolar ihracatla Suriye ikinci sırada, 1,2 milyon dolar ile Mısır üçüncü sırada geldi.”

Kaynak: www.midyatgundem.com