7 Haziran “Hayat Boyu Öğrenme Haftası” Mardin’in Midyat ilçesinde çeşitli etkinliklerle başladı.

Midyat İlçe Halk Eğitim Merkezi (HEM) ve Hayat Boyu Öğreneme Genel Müdürlüğü hazırlamış olduğu ilçenin yöresel motiflerin zengin kültür yapısını yansıtan el emeği, göz nuru, ustalık beceri ve sevgi yüklü ürünlerin yer aldığı “Hayat Boyu Öğrenme Haftası” çeşitli etkinliklerle başladı.

Midyat İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünde gerçekleştirilen etkinliğe, Midyat Kaymakamı Tekin Dundar, Garnizon Komutanı Albay Türker Tuna, Belediye Başkanı vekili Şehmus Tural, Cumhuriyet Başsavcısı Burak Olgun, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdulkadir Altay, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Şaşmaz ve protokolünün katılımıyla Halk Eğitim Merkezinde açıldı.

Midyat Kaymakamı Tekin Dundar, Halk Eğitim Merkezi binamızda modül sınırı olmadığını, 3 bin 600 den fazla modülü olduğunu kaydederek, tek kısıntımız usta öğretici ve uygun fiziki ve mekan olduğunu söyledi.

Kaymakam Dundar, “Burada imkanlar dahilinde bunu da yapmaya gayret ediyoruz. Bir tanesi de bayanlarımıza yönelik, kadın kuaförlüğü kursuydu. Bunu da İş Kur işbirliği ile yapıyoruz. Hem kursiyerlerimiz meslek öğreniyorlar, hem de günlük ellerine bir harçlık geçiyor. Artı iş kazalarına karşı sigortaları yapılıyor. Umarız ki daha güzel, daha uzun süreli kurslarımızla tekrar insanımıza hizmet etmeğe devam ede caz. Ve sizlerde burada edindiğiniz mesleki beceriyle kendi işyerlerinizi, kendi dükkânlarınızı açma fırsatı yakalarsınız.” Diye konuştu.

Geleneksel Türk okçuluğu üzerine kursiyerleri ziyaret eden Kaymakam Dundar, ok attı.

Kaymakam Dundar ve beraberindekiler daha sonra, ipek halıcılık, aerobik, fitness, karate, ilk yardım, filografi, resim, kabak oymacılığı, kuaförlük, müzik, telkâri, ağaç oymacılığı gibi kursları ziyaret etti. Usta öğretici ve kursiyerlerden bilgi alarak sohbet etti.

HEM’de İpek Halı üreten Usta öğretici Mune Aslan ise, “Yolbaşı mahallesinde 16 kursiyerle beraber, ipek halı dokuma sanatını yapıyoruz. Gördüğünüz gibi halılarımız yeni tezgâhtan çekildi. Saf ipektir. Midyat’ta özgü bir eserdir. Bize ait olan bu halımız 3,5 metre karedir ve değeri biçilemez. El işi, göz nur ve sabır isteyen bir meslek, gururla yapıyoruz bu işi. Ve memleketimiz ile guru duyuyoruz.” Dedi.

Kurslar kapsamında 'Saç Bakımı ve Yapımı Kuaförlük' eğitimi alan genç kursiyer Ceyda Yetim ise, kendini yetiştirmek maçıyla kursa katıldığını belirterek, “Kursa katılmaktan dolayı çok memnunum. Her kese tavsiye ediyorum. Daha yeni katılmamıza rağmen çok şey öğrendik. Saç bakım, genel güzellik adına en ince ayrıntılarına kadar öğrendik. Üniversite mezunuyum bunu ek iş olarak yapmak istiyorum. Kendime ait bir işyeri açmak için geldim. Sertifikamı aldıktan sonra düşüncem bu ve bütün bayanlara da tavsiye ediyorum.” Diye konuştu.

Genç kursiyer Nimet Aslan isimli kursiyer’ de, “Üniversite mezunuyum. Arkadaşlarımın tavsiyesi ile kuaförlük kursu için Bende belge almak için buraya geldim. Kendimi hem geliştirmek, hem de bir diploma sahibi olmak için geldim. Kendi ayaklarım üzerinde durmak, ilerisi için buradayız. Çok memnunuz, şuan cilt bakımı öğreniyoruz. Daha de geliştireceğiz kendimizi. Hocamızda alanında çok uzman, ona da teşekkür ederiz. Böyle bir kurs açtığı için.” Diye konuştu.

Açılan kurs hakkında bilgi veren kurs öğretmeni Hamide Sağlam ise, “on yıldır bu işi yapıyorum. İlk defa kurs açtım ve 1 9 kursiyerim var. Elimden geldiğince kursiyerlere öğretmeye çalışacağım, meslek sahibi olsunlar diye. Gelenlerde çok istekli, çok güzel bir il ve aşırı yoğunluk var. Hatta baş vurmak isteyip te yoğunluktan dolayı yapamayan oldu.  

Hülya Kendir filografi sanatını öğrenmek için HEM kurslarına severek katıldığını ifade ederek “ Eskimeye yüz tutmuş, bir sanattır. Midyat Halk Eğitim Merkezin de ilk defa uygulanmaktadır. Güzel ilgi görmekte, küçükten büyüye herkesin ilgisini çekmekte ve yak işini ağaç üzerinde yapmaktayız. Her tülü resmi uygun bu sanatı tahta üzerinde yakarak uygulamaktayız, güzel ve zevkli bir iş. Tüm bayanlara tavsiye diyorum. İnsanın ruhunu dinlendiriyor, alıyor götürüyor insanı. Psikolojik men rahatlatıyor insanı, her bayana tavsiye ediyorum.” Dedi.