Prostat Kanseri Ve Erken Dönem Belirtileri

Prostat Kanseri Hakkında Bilmeniz Gerekenler Ve Erken Dönem Belirtileri

Erkeklerin yaşam kalitesini en çok etkileyen sağlık sorunlarının başında prostat hastalıkları geliyor. Özellikle 50’li yaşlardan sonra daha sık görülmeye başlayan prostattaki enfeksiyonlar, büyüme ve kanser nedeniyle her yıl milyonlarca erkek, ciddi sorunlar yaşıyor.

Erken dönem belirti vermeden ilerleyip sonradan fark edildiğinde ciddi risk faktörü oluşturan Prostat Kanseri ile ilgili merak edilenleri Emsey Hospital Üroloji Bölümü Uzmanı Op. Dr. Murat Tolga Gülpınar’a sorduk. 

Prostat Kanseri nedir?
Prostat, yanlış bilinenin aksine belirli bir yaştan sonra oluşan değil, doğuştan itibaren tüm erkeklerde bulunan ve idrar torbasının çıkışını çepeçevre saran bir organdır. Prostat kanserleri erkeklerde en sık görülen kanserlerdir ve oluşum mekanizması tam net değildir. Erken evrelerde belirti vermediği için şikâyetlere yol açmayan bu kanser türü genellikle 50 yaşından itibaren görülür. Ama ailede bir risk varsa 40 yaşından itibaren görülme olasılığı artar.


Nedenleri nelerdir?
Prostat kanserlerinin nedenlerinde genetik geçiş yüzde 10’dur. Diğer önemli faktör, diyet ve beslenme alışkanlıklarıdır. Özellikle yüksek proteinli ve yağlı besinlerle beslenenler risk altındadır.

Nasıl Teşhis Edilir?

Prostat Kanseri genellikle erken dönemde hiçbir belirti vermez. 50 yaş üstü her erkeğin düzenli olarak yılda bir defa yaptıracağı prostat muayenesi ve ‘Prostat spesifik antijen’ dediğimiz bir kan testi ile erken tanı koyabiliriz. Kan testindeki değerin uygun görülen değerin üzerinde olması durumunda yapacağımız muayenede prostat içerisinde bir kıvam değişikliği, sertlik hissedilirse tanıdan şüphelenir ve kesin tanıyı prostat biyopsisiyle koyarız. 

Tedavi süreci nasıl işler?
Eğer bu hastalık zamanında teşhis edilmişse, erken tanı konulmuşsa ve kanser sadece prostat içerisinde sınırlıysa en önemli etkin tedavi ‘Radikal Prostatektomi’ dediğimiz, prostatın meni keseleriyle birlikte çıkartılması ameliyatıdır. Bu ameliyatın dışında ‘Radyoterapi’ ile de tedavisi mümkündür. 

Prostat Kanseri’nden Korunmak İçin;
•    Kilo kontrolü ile (BMİ (beden kitle endeksi) normal sınırda tutulmalı.
•    Yüksek lifli besinler tüketilmeli.
•    C Vitamininden zengin, mevsiminde taze sebze-meyve ağırlıklı beslenilmeli.
•    Yüksek proteinli ve yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır.