TEI ve BOTAŞ İş Birliği Yapıyor!

BOTAŞ’ın Stratejik İhtiyaçlarını Yerli Çözümlerle Karşılamak için T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı Himayelerinde TEI ve BOTAŞ iş birliği yapıyor.

Bu resim için metin sağlanmadı

İmza töreni, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in de katılımları ile TEI Eskişehir yerleşkesinde gerçekleşti.

Daha önce TEI ve BOTAŞ arasında imzalanan iş birliği anlaşması ile BOTAŞ envanterinde bulunan gaz türbinleri için bakım ve onarım faaliyetlerinin yürütülmesi, mühendislik desteği verilmesi, yerlileştirme, yenileştirme ve verimlilik kapsamında yapılacak çalışmalar için 2022 yılında bir mutabakat sağlanmıştı. Bu anlaşma kapsamında halen BOTAŞ envanterinde bulunan bazı gaz türbinlerinin bakım onarım faaliyetleri TEI tarafından yürütülüyor.  

Düzenlenen törende imzalanan protokol ile 2022 yılında imzalanan iş birliği anlaşmasındaki kapsam daha da genişletilerek; BOTAŞ bünyesinde bulunan gaz türbinli motorların tüm seviye bakımları TEI tarafından icra edilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, BOTAŞ ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik millî doğal gaz kompresör ve türbin sistemlerinin geliştirilmesi ve/veya temini konularında TEI sorumlu olması planlanmaktadır. BOTAŞ envanterinde bulunan gaz türbinleri, ülkemizin enerji arz güvenliği açısından kritik ve stratejik bir öneme sahiptir. Bu kapsamda ülkemizin ilgili kurumları olan SSB – BOTAŞ ve TEI arasında imzalanan protokol ile çalışmalar sürdürülecektir. 

Bu resim için metin sağlanmadı

Bakım onarım faaliyetlerinin yurt içinde gerçekleştirilmesi, ülkemizin kritik alt yapı güvenliği açısından önem arz etmekte olup, yapılacak bu faaliyetler ile TEI’nin türbin ağır bakımlarında bir merkez haline gelmesi hedeflenerek ve stratejik öneme sahip gaz türbin sistemlerinin idamesinin yerli imkânlarla sağlanması amaçlanmaktadır.       

TEI Eskişehir Yerleşkesi’nde düzenlenen imza törenine; T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Burhan Özcan, TEI Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Osman Saim Dinç ve TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut F. Akşit katıldı.