Cezayir'in Ankara Büyükelçisi Adcabi, ilk önce Midyat Belediye Başkanı’na nezaket ziyaretinde bulundu.

Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin tarafından Belediye önünde karşılanan Büyükelçi Murad Adcabi, ilçe ve Belediye ile ilgili bilgiler almasıyla başladı. İki ülke arasındaki ticari ilişkiler, turizm ve yatırım imkânlarının değerlendirilmesiyle sürdü. Başkan Şahin, Büyükelçi’ye, Midyat’ın tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerinden bahsetti. Ardından Başkan Şahin günün anısına plaket ve konuk evinin tablosunu takdim etti.

Büyükelçi ve beraberindekiler, Belediye Başkanı Veysi Şahin ile birlikte ilçenin farklı etnik grupların tarih boyunca bir arada yaşadığı mekanları ziyaret ettiler.

Büyükelçi Adcabi ve beraberindekiler, ilk önce Mor Gabriel Manastırı diğer adıyla Deyrulumur Manastırını ziyaret etti.

Burada Süryani Turabidin Metropolit Samuel Aktaş, tarafından karşılandılar. Temas ve incelemelerini sürdüren Büyükelçi Adcabi, Metropolit tarafından Manastır gezdirildi. 1618 yıllık tarihi geçmişe sahip Manastıra hakkında bilgi alan Büyükelçi, daha sonra Anı Defteri’ne görüşlerini yazdı. Metropolit Aktaş, Büyükelçi Adcabi manastırı tanıtıcı kitap hediye etti.

Buradan Süryanilerin yoğun olarak yaşadığı Anıtlı köyünde bulunan tarihi 2 bin yıl öncesine uzanan Meryem Ana Kilisesi ziyaret edildi. Köy Muhtarı Habib Doğan, tarafından karşılanan heyet, Anıtlı ve Meryem Ana Kilisesi Hakkında bilgiler aldı. Muhtar Doğan, Köyün Süryani tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu, bir zamanlar metropolitlik merkezi olduğunu söyledi. Süryanice yazıtları göstererek, Büyükelçiye tercümesini yaptı.

“Hem Türkiye için hem de Dünya, çok büyük bir zenginlik”

Cezayir'in Ankara Büyükelçisi Murad Adcabi, uzun zamdan beri Midyat’tı ziyaret etmek istediğini ifade ederek, “Bugün Allah’a çok şükür kısmet oldu. Bu olağanüstü tarihi, eserler gerçekten çok büyük bir zenginlik. Hem Türkiye için hem de Dünya için büyük bir zenginlik. Gerçekten çok şanslıyım. İnşallah yakın bir zamanda, bölgeyi daha iyi tanımak ve çalışmak için tekrar geleceğim.” Şeklinde konuştu.

Büyükelçi Murad Adcabi, Midyat’ta ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin ise, “Midyat’ın tarihi güzelliklerini gezdirmek için Anıtlı'ya geldik. Büyükelçimize Midyat’tın tarihi yerlerini gezdiriyoruz. Şu anda Anıtlı Meryem Ana Kiliselindeyiz. Mor Gabriel Manastırına gittik. Metropolit yakın ilgi gösterdi. Burada da değerli muhtarımız ve Kiliseye bakan arkadaşlarımız bizleri bilgilendirdiler. Ben Büyükelçimize Midyat halkı adına bu ziyaretleri için teşekkür ediyorum. İleriki zamanlarda yine geniş bir zaman ayıracağını ve ailesi ile gelecek. O zaman tekrar onları Midyat’ta misafir edeceğiz.” Şeklinde konuştu.

Büyükelçi Adcabi’ye İş İnsanları Kenan Kösen ve Hasan Keleşoğlu eşlik etti. Ziyaret, yapılan çeşitli değerlendirmelerin ardından sona erdi.