Sanat ve Tasarım Fakültesi’ni Türkiye’de açan ikinci üniversite olduklarını belirten Rektör Prof. Dr. İbrahim Özcoşar:“ Türkiye şartlarında, Yükseköğretim Kurulu’nun yaklaşımları ve öğrencilerin eğilimleri doğrultusunda ki fikirlerini değerlendirerek; Midyat’ın kendi tabiatına, tarihine ve ruhuna eş olabilecek, mühendisliği sanatla harmanlayan ‘Sanat ve Tasarım Fakültesi’ni kurduk. Geleceğin gözdesi olacak bir fakültenin temelini attık. Bu pencereden bakınca Midyat’ın oldukça şanslı olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

Öğrenci odaklı ve insanı merkeze alan bir anlayışla kendine özgü sosyal ve kültürel özellikleri ile marka şehir haline gelen Midyat’ın yerel değerlerini ve sanatlarını, akademik kanallarla evrensele taşımanın önemli bir adım olduğunu ifade eden Özcoşar, Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi bünyesinde açılan programlarla, Midyat’a gelecek öğrencilerin şehre sosyal ve kültürel birikime büyük katkılar sunacağına inandığını ifade etti.

Türkiye’de bu denli hızlı bir fakülte kuruluş sürecini tamamlayan ilçelerin nadir olduğunu vurgulayan Özcoşar, Midyat Kaymakamlığının, Midyat Belediyesinin ve ilçenin ileri gelenlerinin ortaya koyduğu çabanın takdirin üzerinde olduğunu ve kendilerine minnettar olduklarını belirtti.

Midyat’ın sıradan bir ilçe olmadığını söyleyen Midyat kaymakamı Tekin Dündar, Midyat’ın ayrıca değerlendirilmesi gereken, kendi içinde büyük potansiyeller barındıran, kadim bir kültür, yönetim, bilim ve ticaret merkezi olduğunun altını çizerek ilçeye kurulan fakültenin güzel gelişmelere vesile olacağına inandığını söyledi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Midyat Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Ekrem Akman, sürece ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Yerel ve evrensel değerlerden güç alarak ilim, kültür, sanat ve teknolojide uluslararası alanda özgün, yaratıcı ve lider bir üniversite olma vizyonu ile hedeflerine ulaşmaya çalışan üniversitemiz, Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesinin açılmasıyla bu yolda önemli bir adım daha atmıştır. Artuklu Üniversitesini farklı dillerin, dinlerin ve kültürlerin hayat imkânı bulduğu akademik, çağdaş ve özgün bir üniversite yapma ideali ile yaptığımız projelerin ivedilikle sonuç bularak hayata geçmesi bizim için onur vericidir. Fakültenin açılma sürecinde yoğun gayret gösteren başta Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Özcoşar olmak üzere, Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, Midyat Kaymakamı Tekin Dundar ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, sürece ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Mardin’in ilçeleri arasında olan Midyat’ın ilk fakültesinin açılışını yapıyoruz. Yerel ve evrensel değerlerden güç alarak ilim, kültür, sanat ve teknolojide uluslararası alanda özgün ve yaratıcı olma vizyonu ile hedeflerine ulaşmaya çalışan Mardin Artuklu Üniversitesi Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesinin açılmasıyla bu yolda önemli bir adım atmıştır. Fakültenin açılma sürecinde yoğun gayret gösteren başta MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar olmak üzere, Midyat Kaymakamı Tekin Dündar ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

‘Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi’ İdari Dekanlık Binası’nın açılışına; MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Oğuz, Midyat Kaymakamı Tekin Dündar, Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, ilçe protokolü, STK temsilcileri ile basın mensupları katıldı.

Mardin Artuklu Üniversitesi, Midyat Kaymakamlığı ve Midyat Belediyesinin ortak çalışmaları sonucu 2021 yılında Fakülte Derslik Binalarının yapımına başlanacağı ve Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin’in Midyat’ta bir yurt binası yapımını bizzat üstleneceği müjdesi verildi.