Şanlıurfa eski Valisi Abdullah Erin’in girişimleri sonucu, Kuveyt Necat Hayır Derneği ve Türkiye Temsilcisi Yasmine Derneği tarafından, Midyat Cumhuriyet mahallesinde 6 derslikli Fahrettin Önen ilkokulunun yıkılarak, yerine 18 derslikli, çok amaçlı salon, kütüphane ve öğretmenler odasından oluşan yeni okul yaptırıldı. 

Mülkiye Başmüfettişi ve Şanlıurfa eski Valisi Abdullah Erin, okulun açılış töreninde yaptığı konuşmada, Kuveyt Emiri Şeyh Sabbah başta olmak üzere hayır kuruluşlarının ve derneklerinin zorda olan Suriyeli kardeşlerine yardımcı olmak için yarış içinde olduklarını söyledi.

Kuveyt Necat Hayır Derneği ve Türkiye Temsilcisi Yasmine Derneği’nin dünyanın birçok yerinde okul inşa ettiğini belirten Erin şöyle konuştu:

 “Şanlıurfa’da birçok okul yaptılar. Suriyeli kardeşlerimiz sadece Şanlıurfa’da değiller, Midyat’alar ve Mardin’deler. Midyat’a da bir okul yapmalarını istedik. İnşallah bu okul ilk oldu, ama son olmayacaktır. Hem Necat Derneğini hem de Kuveyt’teki diğer derneklerin eli ile çocuklarımızın daha az sayıda öğrencinin yer alacağı dersliklere kavuşturacağız. İnşallah bu kardeşlerimiz üzerinden bundan sonra okul sayısının artırılması, okul kalitesinin ve eğitim kalitesinin artırılmasına yönelik elimizden ne geliyorsa da yapmaya devam edeceğiz.” Şeklinde konuştu.

Kuveyt Necat Hayır Derneği ve beraberindeki heyet adına İbrahim el Bedr Arapça yaptığı konuşmada, “Her yerde okullar yaptık. Son olarak gururla söylüyorum Suriyeli ve Türkiyeli kardeşlerimizin yararlanması için Midyat’ta okul yaptık. Kuveyt Devletinin ve Kuveytli Müslümanların da Türkiye’nin yanında durarak Suriyeli kardeşlerine yardımcı olmaya devam edeceğiz.” İfadelerini kullandı.

Yapılan konuşmalardan sonra, İlçe Müftüsü Ergün Bulunmaz tarafından yapılan duanın ardından kurdele kesimi yapılarak okulun açılışı gerçekleşti.

Katılımcılar daha sonra öğrencileri sınıflarında ziyaret etti. Öğrencilere atkı ve bere hediye edildi.

Okulun açılış törenine, Midyat Kaymakamı Ahmet Solmaz, Midyat Belediye Başkan vekili Şehmus Tural, Başkan yardımcısı Abdurrahim Çelik, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdulkadir Altay, AK Parti Mardin İl Başkan Vekili Vahap Alma, Cumhuriyet mahallesi muhtarı Abdurrahim Aktaş, Kuveyt Necat Hayır Derneği, Türkiye Temsilcisi Yasmine Derneği yöneticileri ve okul idaresi katıldı.

Kuveyt El Necat Derneği tarafından yapımı tamamlanan ve açılışı yapılan Fahrettin Önen İlkokulu; 18 Derslik, Çok Amaçlı Salon, Kütüphane ve Öğretmenler Odası ve birçok hizmet birimi ile eğitim ve öğretime kazandırıldı.

Okulda, 58 Suriyeli Öğrenci olmak üzere toplam 505 öğrenci eğitim -öğretime devam ediyor.

Okulun yapıldığı Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı ve Okul Aile Birliği Başkanı Abdurrahim Aktaş, yapılan okulun mahalle halkı için büyük önem taşıdığını ifade ederek şunları söyledi:

“Öncelikle bu okulun yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hepimiz çok mutlu olduk. Böyle bir okulun yapılması, memleketimize böyle bir okulun kazandırılması çocuklarımızın eğitimi için çok değerlidir. Mahallemizdeki ilk okul 40 yıllık bir bina idi. Artık çok eskimişti. Artık ihtiyaca cevap vermiyordu. Yıkılıp yerine bu mükemmel okul yapıldı. Midyat Katori taşı ile de yapılarak bu şekilde tamamlandı. Bu okulda çok değerli insanlar yetişti. Çocuklarımız için çok sevinçliyiz ve heyecanlıyız. Mahallemize ve ilçemize hayırlı olsun.”

Okulun komşusu olduğunu belirten öğrenci velilerinden İsmail Baran , “ Okulun komşusu olarak çok sevinçliyiz. Okulu yapanlardan Allah razı olsun. Burada okuyan öğrenciler çok çalışkandır. Bu okuldan çok sayıda meslek sahibi olan çocuklarımız öğrencilik yaptı. Çok sayıda  Doktor, hemşire, mühendis, eczacı ve sağlıkçı buradan çıktı. Müteahhidinden , hayır sahiplerine emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Bu okul bizimdir artık. Ona göre sahip çıkmalıyız. Çok memnun olduk.

Okulda okuyan öğrencilerden Muhammed Mustafa Aktaş, “Burası benim ve arkadaşlarımın okulu. Eski okulumuz çok küçüktü. Yıkık döküktü. Şimdi yenisi yapıldığı için çok mutluyum. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz.” Diye konuştu.

Selahattin Erol / Midyat