MARDİN - Proje kapsamında aile içi problem yaşayan bireylere Rehberlik Araştırma Merkezi PDR bölümü tarafından sistematik olarak bireylere ücretsiz psikolojik danışma, psikoeğitim, dramalarla aile rehberliği ve seminerleri ile hizmetleri verilmektedir.

Proje ile ilgili Psikolojik Danışma Ve Rehberlik Hizmetleri Bölüm Başkanı Seda Kaya, yaptığı açıklamada, aile içi şiddet problemi yaşayan ailelere psikolojik destek verdiklerini söyledi.

Kaya, “Ailelerin dosyası emniyete jandarmaya düştüğü vakit bizim daha önce eğittiğimiz personeller oradaki iştirakçilerimiz, temsilcilerimiz onları bizlere yönlendiriyorlar ve onları biz en az sekizer seansı olmak üzere psikolojik danışma hizmeti alıyoruz. Her bireyi ayrı ayrı alıyoruz. Bu çok önemli bizim için anneyle ayrı, babayla ayrı ve çocuklarla ayrı 8 er seans yapıyoruz. Şiddet uygulayan biriyle öfke kontrolü, dürtü kontrolü, stres yönetimi, çatışma çözme becerileri etkili iletişim çalışıyoruz.” Dedi.

Şiddete maruz kalan biriyle daha çok benlik saygısı travmalarla başa edilebilmesi için çalışmalar yapıklarını kaydeden Kaya, “çocukla da sonuçta şiddet ortamında yetişen bir çocuktan bahsediyoruz. Onlarla da yine travma odaklı oyun terapisi odamızda alıyoruz ve oyun terapisi teknikleri ile masal terapisi teknikleri için çalışmalarımızı yapıyoruz.” 

  • Psikolojik danışmanlar eşliğinde canlandırma, drama ve tiyatro yapıyorlar.

Midyat’ta şu an itibariyle 55 aileyle temasta olduklarını ifade eden Kaya, “Başvurular direkt doğrudan bizim merkezimizde kurumumuza yapılabilir. Kurumumuz aranıp bilgi alınabilir, doğrudan başvurulara açığız. Daha sonra biz ailelerimize randevu veriyoruz. Randevu sistemine göre her hafta gelip seansları yapıyorlar. Seanslarının ardından da dramalar la aile rehberliği atölyesine geçiyorlar. Orada da canlandırmalar yapıyorlar aile bireyleriyle birlikte. Ve bu uygulamayı canlandırmış oluyorlar. Canlandırmalarda uygulamalı bir şekilde oluyor. Biz örnek oyun veriyoruz ve onlar canlandırıyorlar drama yapıyorlar, tiyatro yapıyorlar. Bir nevi sahneye çıkıyorlar masal anlatma çocuğa masal anlatma canlandırılması yapıyorlar. Çatışma çözme oyunları oluyor, egzersizler oluyor, eğlenceli ve keyifli bir süreç ailenin de birbirine tekrardan ısındığı bir süreç oluyor. Biz bu projede şiddetin bütün kavramlarıyla ele alıyoruz. Manevi boyutunu, hukuki boyutunu da seminerlerle destekliyoruz. Amacımız sadece psikolojik boyutuyla değil şiddeti bütün boyutlarıyla ele alıp ortadan kaldırmaktır.”

  • Gönüllü olarak tane psikolojik danışmanlar görev alıyor.

Bu projenin, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü adına Kaymakamlık öncülüğünde yürütüldüğü ve çok daha başarıya ulaşmasını ve Türkiye geneline yayılmasını temenni ettiğini ifade den Kaya, “Burada görev 7 tane ruh sağlığı uzmanınız görev yapıyor. Burada 6 tane psikolojik danışmanımız, bir tane de psikolog arkadaşımız görev alıyorlar. Bu arkadaşlarımız okullarda görev yapan psikolojik danışmanlardan oluşuyor. Arkadaşlarımız gönüllü olarak bu proje kapsamında haftanın bir günü gelip seanslarını gerçekleştiriyorlar. Daha fazla gönüllü arkadaşı da ihtiyacımız var.”

  • Midyat, Ömerli ve Dargeçit ilçelerinin psikolojik danışmanlık yapılıyor.

Midyat Rehberlik Araştırma Merkezi iki bölümden oluştuğunu belirten Psikolojik Danışman Kaya, “Benim Bölüm Başkanı olduğu Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri Bölümü, bir de özel eğitim bölümümüz var. Özel gereksinimli bireylerle çalışmalar yapılan bölüm. Biz üç ilçeden sorumluyuz sadece Midyat’tan değil Ömerli ve Dargeçit ilçelerinin tamamının psikolojik danışma ve rehberlik aynı zamanda özel eğitim hizmetlerinden biz sorumluyuz.

  • Öfke kontrolü yaşayan bir bireyin o cinayet işlemesinin önüne geçtik.

Çok güzel geri dönüşler aldıklarını söyleyen Kaya, bir tane cinayetin önüne geçtiklerinin altını çizerek, “Cinayet işleyecek öfke kontrolü yaşayan bir bireye müdahale ettiğimizde o cinayetin önün geçtik. Bunu bir mektupla dile getirdi. Mektup şöyle sonlanıyor. “Eğer bu mektup cezaevinden yazılmış bir mektup değilse de, bir intihar mektubu da değil, ben bunu bu projeye borçluyum.” Şeklinde tamamlanmış bir mektup. Dolayısıyla danışmalarımızın söylediği şey şu sihirli bir değnek gibi dokunuyorsunuz diyorlar genelde. Bide o sizin farkındanlığınız diyoruz. Çok hoş ve güzel ilerleyen bir proje olduğunu diyebilirim.”

  • Midyat’ta her ailenin bir aile psikolojik danışmanı var.

Projenin daha iyi anlaşılabilmesi için şunu diyebilirim. Biliyorsunuz aile hekimliği sistemi var. Her ailenin Türkiye de bir aile hekimi var. Rotamız Mutlu Ailem Projesi ile birlikte Midyat’ta her ailenin bir aile psikolojik danışmanı var. Biz bu sitemi tüm Türkiye’ye yaymak istiyoruz.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.

Selahattin Erol / Midyat