İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Tüp Bebek Bölümü'nden Op. Dr. Sevinç Özmen, tüp bebek tedavisinde başarılı sonuç almak için hastaların ilk önce temel yaşamlarını iyileştirmeleri gerektiğini belirterek, stres ve anksiyetenin azaltılması, sigara ve alkol kullanımının önüne geçilmesi ve kilonun kontrol altına alınması gerektiğini bildirdi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Özmen, tekrarlayan başarısız tüp bebek denemelerinin hastalarda anksiyete ve depresyona neden olduğunu kaydetti.

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında neler yapılması gerektiğini aktaran Özmen, şunları kaydetti:

"Tekrarlayan başarısız tüp bebek denemeleri hastalarda ciddi anksiyete ve depresyona neden olabilir. Buna bağlı tedaviyi bırakma oranları da artıyor. Doğurganlık konusunda deneyimli bir tüp bebek uzmanı tarafından bu hastalara vakit ayrılarak soruları cevaplanmalı. Hastanın kısırlık sebeplerinin, geçmiş tedavilerinin ve olası başarısızlık sebeplerinin detaylı incelenmesi ve tedavi seçeneklerinin açıklanması yapılmalıdır. Yapılacak yeni bir tüp bebek tedavisinden önce yaşam şekli iyileştirilmeli. Stres ve anksiyetenin azaltılması, sigara ve alkol kullanımının önüne geçilmesi ve kilonun kontrol altına alınması gerekli."

- Başarısızlık nedenleri incelenmeli

Sevinç Özmen, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarının anatomik nedenlere de bağlı olabileceğini belirterek, "Rahmin doğuştan olan anormalliklerini ve tüplerin değerlendirilmesinde HSG ilk tercih edilecek yöntemdir. Rahim iç bütünlüğünü bozan uterin septum (rahim perdesi), myomlar, polipler ve rahim içi yapışıklıklar varsa histereskopi yapılmalı, hidrosalpenx tespit edildiği durumda ise laparaskopi ile tüpler incelenmelidir. Sperm hücresinin normal ve sağlıklı olması, genetik yatkınlık ve rahim iç duvarının yapısı tüp bebek tedavisini etkileyen diğer faktörler arasında yer alır." ifadelerini kullandı.