Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER)’in eğitime Mardin’den Savur Merkez Safa Mahallesi Muhtar aday adayı Hamide Erol ve Yalım muhtar aday adayı Semra Genç katıldı.

Safa Mahallesi Muhtar aday adayı Hamide Erol, Antalya’da 4 gün süren eğitim seminerinin çok verimli geçtiğini, söyledi.

Hamide Erol, “KA.DER tarafından düzenlenen 'Yerel Yönetimler Akademisi' çok verimli geçti. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen 150 kadın aday adayı ile birlikte katıldık. Eğitim kampında teorik ve pratik eğitim aldık. KA.Der’in düzenlediği bu eğitim kampı sonunda katılım belgesini aldık. Katkılarından dolayı KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu ve yönetim kuruluna çok teşekkür ediyorum. İnşallah 31 Mart 2019 mahalli seçimlerin ikamet ettiğim Safa Mahalle muhtar aday aadyı olacağım. Çalışmalarım mı sürdürüyorum.  Mahallemin sorunlarını biliyorum. Projelerimi önümüzdeki günlerde açıklayacağım. Ben mahalleme hizmet etmek istiyorum. Seçildiğim takdirde bilgi ve birikimleri hayata geçiririm. ” dedi.

Yalım Mahallesi Muhtar aday adayı Semra Genç ise, “KA.Der’in düzenlediği bu eğitim kampı çok güzel geçti. Bizleri ağırlayan ve ev sahipliği yapan Kadın Adayları Destekleme Derneği başkanı ve yönetim kuruluna çok teşekkür ederim. Herkesin kardeşçe, dostça yaşayacağı bir mahalle yapmak yolunda elimden geleni yapmaya çalışacağım. Dürüst, sağlam bir kadroyla mahallemiz için hizmete talibim” dedi.”

Eşitlik Mahallede Başlar!

Kadınlar ülkemizde,  26 Ekim 1933 tarihinde yapılan köy kanunu değişikliği ile muhtar olma ve ihtiyar heyetlerine seçilme hakkını kazandılar. Aydın Güre İlçesinin Demirci Dereköyü’nde 2 Kasım 1933'te yapılan seçimlerde Gül Esin Aydın Türkiye'nin seçilmiş ilk kadın muhtarı oldu. O günden bu yana geçen süre içinde kadınlar muhtarlık kurumunda çok az sayıda temsil edildi. KA.DER, 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşen yerel seçimlerde daha fazla kadın muhtar seçilmesi amacıyla aday adayları için eğitim kampı düzenlendi.

 En son 2014 yılında yapılan yerel seçimlerin sonuçlarına göre, Türkiye'de 31.963 mahalle, 18.329 köy olmak üzere toplam 50.292 muhtar bulunuyor. Adıyaman,  Bitlis, Hakkari, Iğdır, Muş, Batman, Şırnak ve Sinop dahil toplam 8 ilde maalesef hiç kadın muhtar yok.  Tüm Türkiye’de kadın muhtar sayısı sadece 674. KA.DER, köy ve mahallelerden başlayarak kadınların yönetimlerde ve karar alma mekanizmalarında temsil edilmesini, gerçek demokrasinin oluşturulmasında en önemli basamaklarından biri olarak görüyor.

Türkiye’ye özgün 1829 yılından itibaren bir yönetim modeli olarak var olan muhtarlık kurumu, KA.DER için kadınların yönetimlere katılmaları açısından çok önemli ve değerli bir fırsat sağlıyor. 

Derneğin, yerel seçim öncesi kadınların muhtarlıklarda temsil oranlarını artırmak amacıyla Antalya’da düzenlediği eğitim kampı 29 Kasım’da başladı. 2 Aralık akşamı sona erdi. Türkiye’nin her yerinden gelen 150 aday adayı kadına yönelik 4 günlük programda katılımcılar her gün 8 saat teorik ve pratik eğitimle bilgi, beceri ve deneyimlerini arttırıldı.

KA.DER, kadınların ve erkeklerin her alanda eşit olarak temsil edilmelerini savunan bir kadın örgütüdür. Toplumu ve bireyleri ilgilendiren kararların alındığı, seçim ve atama ile oluşan tüm karar organlarında kadın erkek eşitliğini demokrasinin bir gereği olarak kabul eder.

Türkiye’de kadınlar, farklı sosyal alanlarda varlıklarını kanıtladıkları halde üst düzey yönetimlerde, özellikle de siyasette, eşit temsilden hala çok uzak bir konumdadırlar. Bu eşitsizliği gidermek, tüm yurttaşların kararlara katılımını sağlamak, kadın deneyimi ve çözüm üretme yeteneğini sosyal ve siyasal alanlara kazandırmak amacıyla Mart 1997’de kurulan KA.DER, seçimle ve atamayla gelinen tüm karar organlarındaki kadın temsil oranlarını yükseltmek için çalışır.

KA.DER, siyaset alanının toplumsal yaşam üzerindeki tayin edici özelliğini göz önünde bulundurarak, öncelikle siyasette eşit temsilin sağlanmasını ana hedef olarak belirlemiştir. Siyaset alanında sağlanacak eşit temsil, kadın erkek eşitliğinin her alanda gerçekleşmesini kolaylaştıracaktır.