İSTANBUL (AA) - Kaspersky, uluslararası Secur'IT Cup öğrenci yarışmasında kazananların Singapur Ulusal Üniversitesi ve Singapur Teknoloji Enstitüsü olduğunu duyurdu.

Kaspersky açıklamasına göre, son 5 yıldır dünyanın dört bir yanından 5 binden fazla yetenekli öğrenciyi, yenilikçi siber güvenlik projeleri üzerinde iş birliği yapmak amacıyla bir araya getiren Secur'IT Cup, daha güvenli bir yarının temellerini oluşturmayı hedefliyor. Öğrenciler, büyük ödülü 10 bin dolar değerinde olan bu uluslararası yarışmaya katılarak siber güvenlik altyapılarını zenginleştirme ve sektördeki projeleri kapsamlı bir şekilde inceleme fırsatı buluyor.

Bu yıl dünyanın dört bir yanından 1.500 öğrenci, fikirlerini "router güvenliği", "mobil güvenlik", "satrançta hileyi engellemek" ve özel bir adaylık kategorisi olan "aile bakımı" olmak üzere 4 ayrı kategoride sundu. Uzmanların yaptığı incelemeden sonra aralarında Mısır, Kenya, Kuveyt, Rusya ve Singapur'un da bulunduğu ülkelerden 10 ekip, "dostça" ancak kıyasıya mücadele ettikleri bir yarışmanın ardından Kaspersky uzmanlarından ve sektör temsilcilerinden oluşan bir jüriye yeni fikirlerini sunmak üzere kısa listeye alındı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Akademik İlişkiler Grubu Yöneticisi Evgeniya Russkikh, "Secur'IT Cup yarışması, genç profesyonellerin siber güvenlik endüstrisine artan ilgisini destekleyecek, hatta belki de artıracak ve yenilikçi fikirlerini uygulamalarına yardımcı olacak bir proje olarak hayata geçirildi. Yıldan yıla, dünyanın her yerinden, farklı geçmişlere sahip öğrenciler tarafından sunulan ve giderek daha sofistike hale gelen prototipler görüyoruz. Yarışmaya düzenli olarak katılan, her seferinde yeni ve daha yaratıcı çözümler geliştiren bu öğrenci ekipleri konusunda harika bir sicilimiz var. Bu, güvenli bir gelecek yaratma fikriyle birleşen, büyüyen bu genç yetenekler topluluğunu desteklemeye devam etmemiz için bizi motive ediyor." ifadelerini kullandı.

Kazanan N0H4TS takımının üyesi Pengfei Yu ise "Secur'IT Cup'ı kazanmak son 4 yıldır en büyük önceliğimdi ama bu yıl sadece rekabet ortamına ısınmak ve sürecin tadını çıkarmak istedim. Çılgın seviyede yaratıcılık gerektiren ve yine de süper teknik bir çözümü olan bu yarışmayı düzenlediği için Kaspersky'ye teşekkür ediyorum. Nihayet bu yıl takım arkadaşımla beraber kazanmak benim için büyük bir keyif." değerlendirmesinde bulundu.

- Kazanan projeler

Birinciliği kazanan proje, Singapur Ulusal Üniversitesi ve Singapur Teknoloji Enstitüsü'nden "N0H4TS" adlı ekip tarafından sunulan "Hygiene Platform for Mobile Security (Mobil Güvenlik Hijyen Platformu-HPMS)" oldu. Çözüm, geliştiricilere güvenlik taramaları için kullanabilecekleri birtakım otomatik ve özel yapım araçların yanı sıra OWASP Mobil Uygulama Güvenliği'ne dayalı temel bir mobil güvenlik yapısı sağlayarak mobil uygulama güvenliğini iyileştirmeyi amaçlıyor.

Çabalarının karşılığında, ana kulvarda finalist olan diğer iki ekip de etkinlikte onurlandırıldı.

Özel "aile bakımı" adaylığında ise jüri, Tail uygulaması için Moskova Fizik ve Teknoloji Enstitüsü ve Innopolis'teki Kazan Ulusal Araştırma Teknoloji Üniversitesi'nden "Win+ners" ekibini onurlandırdı. Köpeklere odaklanan bu uygulama, evcil hayvan sahiplerinin, davranışlarını analiz ederek evcil hayvanlarının sağlığı hakkında daha fazla farkındalık kazanmasını sağlıyor ve bu özel ödülün kazananı, ileri eğitimleri için harcamak üzere 3 bin dolarlık bir hibe almaya hak kazanıyor.

2022'de yarışmada, çevrimiçi canlı yayını izleyen kişilerin değerlendirmesine dayalı yeni bir kategori olan "halkın seçimi ödülleri" adaylığı da yer aldı. İzleyicilerin görüşlerine göre en iyi proje, Singapur Teknoloji ve Tasarım Üniversitesi'nden katılan "Owo" ekibi tarafından geliştirilen "bankalar için aile odaklı merkezi bildirim uygulaması", yani "AUTCA" oldu. Uygulama, bankalar ve tüketiciler arasında doğrulanmış bir iletişim kanalı sağlayarak kimlik avı dolandırıcılıklarının (phishing) sayısını azaltmayı amaçlıyor ve ayrıca, aile üyeleri arasındaki finansal iletişimi kolaylaştırarak kullanıcıların olası dolandırıcılıkların farkına varmasına olanak tanıyor.

Kaspersky Academy'nin bir projesi olan Secur'IT Cup’a ve diğer girişimlere ilişkin daha fazla bilgi, "https://academy.kaspersky.com/" internet adresinde yer alıyor.