UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Anıtlı kırsal mahallesi 2022 için hazırlanan listede de dünyanın en iyi 32 köyünden biri seçilmesinin köyün bilinirliğine katkı sağlayacağına inanılıyor.

Medeniyetlerin beşiği Mardin’in birbirinden güzel köylerinden biri olan Midyat ilçesindeki Anıtlı Köyü’nün değerini Birleşmiş Milletler nezdinde taçlandırmanın gururunu yaşıyor. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ) tarafından her yıl düzenlenen “En İyi Turizm Köyü” yarışmasında 2022 yılı için Anıtlı ülkemizi temsil etmeye hak kazanan 3 köyden biri olmayı başardı.

20 Aralık 2022 tarihinde yayımlanan yarışma sonuçları göre ise, 57 farklı ülkeden yapılan 130 başvuru arasında, sahip olduğu kültürel ve doğal değerleri ve olağanüstü potansiyeli nedeniyle Anıtlı “İyileştirme Programına” girmeye hak kazandı.

Bu kazanımla BMDTÖ Anıtlı’da sürdürülebilir turizmin geliştirilmesi adına birçok farklı alanda tespit edilen eksikleri kapatmak için destek sağlamayı taahhüt etmektedir. Yine bu kapsamda 27-28 Şubat 2023 tarihlerinde Suudi Arabistan’ın Alula kentinde düzenlenecek olan “En iyi turizm Köyleri Yıllık Toplantısına” da davet edilmiş bulunmaktadır.

Medlin Ay AA muhabirine, Çok sevinçliyiz, çok mutlu olduklarını ifade ederek şöyle konuştu. “İnanamadık, iki üç kez okuduk, çok sevindik. Akşam telefondan gördüm, arkadaşıma sordum. Oda daha yeni görmüştü. Telefon ve internet sayfalarında görünce çok sevindik. Bizim köy bizim kilise her yerde paylaşılmıştı.”

Bünyamin Çepe ise,  çok sevinçliyiz köyümüze sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Çepe, “köyümüzün altyapısı yok, ana yolumuz bozuk. Turist çok geliyor. Bunların bir an önce yapılmasını istiyoruz” dedi.

Elizabeth Çepe’ de, “duyduğumuzda biraz şaşırdık, ama çok guru duyduk. Güzel bir duyguydu, çok sevindik. Herkes tarafından köyümüz daha fazla tanınacak.” Şeklinde konuştu.

Selahattin Erol