ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkent olarak tanımasına Midyat’tan Tepki

Mardin'in Midyat ilçesinde faaliyetlerini sürdüren STK platformu, “ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkent olarak tanımasına tepki” gösterdi.

Hacı Kasım Altunkaya Camii’nde kılınan cuma namazında Filistin için dua etti. Türkçe ve Kürtçe okunan vaazında ardından, tepkiler için toplanan sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri vatandaşlar katıldı.

Namazdan sonra sloganlar atarak, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını protesto etti. Ellerinde "Kudüs'e dokunma", "Trump haddini bil" ve "Özgür Filistin" yazan dövizler taşıyan göstericiler, ABD aleyhine sloganlar atarak tekbir getirdi.

İlçe Müftüsü Mehmet Şafi Bilik, Midyat STK Platform adına kısa bir açıklama yaptı. Mescidi Aksaya uzanan elleri, Kudüs’e uzanan elleri bertaraf Midyat’ımızdan gür bir ses çıkması için burada toplanmış olduklarını söyledi. Kudüs sadece Filistinlilerinde değil tüm inananların Müslümanların yeridir. Orada yapılacak herhangi bir zarar verecek herhangi bir durumda olduğunda aslında her birimize yapılmış gibi olduğunu söyledi.

Akar, “Anadolu bu söz söylemeye hazırdır”

Midyat STK'ları adına basın açıklamasını İbrahim Akar okudu. Dünyanın bütün iyi insanları barışı geliştirme barış adası Kudüs’ü koruma noktasında çağrımızın muhatabı olduklarını söyledi.

Akar, şöyle konuştu: “Buradan diyoruz ki korsan İsrail Kudüs’ü Başkent yapmak gibi bir hataya düşmemelidir. Amerika İsrail’in başkentinin Vashington olduğunu unutmamalıdır. Son peygamberin Risalet sırasında ilk kıble seçilmesiyle de bizim içinde var oluşumuzun ve medeniyet kodlarımızın ifadesidir. Şiddetten boğulmuş, krizlerle boğuşan tüm insanlık doğru ve adil bir söz bekliyor artık. Anadolu bu sözü söylemeye hazırdır. Ümmetin gönlü bu hakikate açıktır. Bu konudaki inancımız ve kararlılığımız tamdır. Şimdi bu inancı ve kararlılığı fiiliyata dökme vaktidir.” dedi.

Şimdi o son sözü söylemek için burada olduklarını aktaran Akar, “zalimlerin en çok korktuğu da mustazaf ümmetin bu haykırışlarıdır. Şimdi eğer insanları özgürleştirecek söz söyleyebilsek müstebit iktidarlar yek ile yeksan olur” şeklinde konuştu.

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkent olarak tanımasına tepkiler için toplanan vatandaşlar daha sonra olaysız olarak ayrıldı.

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkent olarak tanımasına tepki olarak, 22’nci Dönem Mardin Milletvekili Nihat Eri, Midyat Belediye Başkan Yardımcısı Tevfik Baysal, AK Parti Midyat İlçe Başkanı Av. Melih Güneştan, Hür Dava Partisi Midyat İlçe Başkanı İsa Altunkaynak, İlim Yayma Cemiyeti Midyat Şube Başkanı Tarik Demir ve çok sayıda vatandaş katıldı.