Mardin Onur Günü Kutlandı

Fransızların 21 Kasım 1919 tarihinde Mardin'i işgal girişiminin engellenmesi nedeniyle kutlanmaya başlanan Mardin Onur Günü bu yılda gerçekleştirildi.

Gün dolayısıyla Atatürk Anıtı önünde program düzenlendi.

Törene, Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Yaman, Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yusuf Kenan Topçu, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, vali yardımcıları, büyükşehir daire amirleri, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcilerin ve vatandaşlar katıldı.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Ayhan’ın Atatürk Anıtına çelenk koyması ile başlanan etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. Fen Lisesi öğretmenlerinden Şeyma Nur Bulut günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı.

Bulut, şöyle konuştu; “Mardin, son olarak Milli Mücadele döneminde önce bölgede ayrılıkçı bir hareket başlatma düşüncesine sahip İngilizler, sonra da 21 Kasım 1919 tarihinde Fransız Komutan Norman önderliğindeki silahlı güçler tarafından işgal edilmek istendi. Şehrin ileri gelenleri ve halk buna büyük bir direnç göstermiştir. Bu direnç karşısında ne yapacağını şaşıran Fransız Komutan Norman ve arkadaşları şehri terk etmek zorunda kalmıştır. Şehrimize yönelik her türlü tehdit ve işgal düşüncesi çok kısa sürede son bulmuş, şehirdeki kuşatma kan dökülmeden bertaraf edilmiştir. Mardin halkı bu zor günlerde ülkenin birlik ve bütünlüğüne sahip çıkarak vatan sevgisinin her şeyden yüce bir sevgi olduğunu göstermiştir."

Bulut, tarihçilerin yaptığı araştırmalar ve belediyenin aldığı karar doğrultusunda 2011 yılından itibaren 21 Kasım'ın "Kurtuluş Günü" olarak değil "Onur Günü" olarak kutlanmaya başlandığını anımsattı.