Midyat M-Tipi Kapılı Ve Açık Ceza İnfaz Kurumun İş yurdu Müdürlüğünce, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı Kapsamında, Cezaevinde Bulunan Hükümlülere Yönelik Olarak Gerçekleştirilen “Meslek Edindiren Sera Projesi” Seracılık İş Kolu düzenlenen törenle hizmete girerek ilk hasat gerçekleşti.

Midyat Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğünde İş yurdu faaliyetleri kapsamında açılan seracılık,  hükümlüler tarafından yapılıyor. Serada yılda 300 hükümlüye seracılık alanında eğitim verilerek, ülke ekonominse ve hükümlülere ekonomik anlamda katkı sağlaması amaçlanıyor.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan açılış programında konuşan, Midyat Cumhuriyet Başsavcısı Burak Olgun, önemli olan suçun işlenmesinin kontrol altına alınmasın ve tekrarlanmasının önlenmesi olduğunu söyledi.

Hükümlülerin yeniden topluma kazandırılması amaçlıyoruz

Başsavcı Olgun, “Ceza İnfaz Kurumlarından ayrılan tutuklu ve hükümlülerin kuruma ilk geldikleri ana göre ruhen ve bedenen daha olumlu değerler ve erdemler ile topluma dönmeleri en büyük önceliğimizdir. Bir hukuk adımı olarak, toplumsal adaleti sağlamak konusunda görev ve sorumluluklarımız olduğunu dikkate alarak hareket ediyoruz. Bu anlamda, hükümlülerin yeniden topluma kazandırılması rehabilitasyonlarının sağlanması amacıyla eğitim ve rehberlik faaliyetlerinin yanında, iş yurtları faaliyetlerinin meslek edinmeye yönelik faaliyetlerinin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Bugün itibariyle de ürünlerini almaya başladığımız “Meslek Edindirme Sera” projemizde bu kapsamda faaliyet geçirilmiştir. Bu proje ile Açık Ceza İnfaz Kurumumuzda, cezasını infaz etmek te olan ve yaşları 18 ile 65 yaş arasında değişen hükümlülerin kurumda bulundukları süre içerisinde topluma kazandırılmaları misyonu ile yeni bir meslek edinmeleri, bunun yanında aile ve ülke ekonomisine katkı sallamaları, kendilerine olan öz güvenlerini tazelenerek suça meyilli alanlardan uzak durmalarını sağlanması amaçlanmaktadır.” Dedi.

Midyat Belediye Başkan yardımcısı Abdurrahim Çelik’te, Belediye Başkanımız Sayın Veysi Şahin, tüm devlet kurumlarımıza Midyat’taki kurum ve kurumlarımızla daha önce olduğu gibi her türlü desteği vereceğini söyledi.

İş yurtları, önemli bir sosyal sorumluluğu da yerine getirmektedir.

Çelik şöyle devam etti: “Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş yurtları birçok iş kolunda olduğu gibi tarım alanında da yaptığı yatırımlar ile ülke ekonomisine katkı veren, açılan meslek kursları ile sanayi ve hizmet sektörünün duyduğu ara eleman ihtiyacını gideren, kullandığı teknoloji ile özel sektöre örnek olan, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel ve doğal üretimlerin ülke genelinde yaygınlaşması sağlayan, İş yurtları Kurumu günümüz Türkiye’sinde önemli bir sosyal sorumluluğu da yerine getirmektedir.” diye konuştu.

Bölgenin sebze ihtiyacını maalesef, bölge dışından temin ediyoruz.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Bölge Müdürü Hasan Kılıç’ta, “Her ne kadar, Güneydoğu Anadolu GAP Projesi tarım ve suya dayalı ana projeyse de, özellikle sebzecilik konusunda 31 yıllık yaşadığımız bir sıkıntı. Çünkü halen geniş arazilere sahip olmamıza rağmen, su kaynaklarına sahip olmamıza rağmen halen bölgenin sebze ihtiyacını maalesef Güneydoğu bölge dışında temin ediyoruz.” Dedi.

Hükümlülerimize yeni meslekler edindiriyoruz

Midyat M Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Mikail Mahmat ise, “Midyat Açık Ceza İnfaz Kurumuzda, cezasını ifa etmekte olan hükümlülerimize meslek edindirme ve topluma kazandırılan maksadı ile açılmış olan seracılık iş kolumuzun, yanında farkı işkollarımız da bulunuyor. Kurumumuz 50 dönümlük arazi üzerine faaliyet göstermekte olup hükümlülerimize yeni meslekler edindirme ve ekonomilerine katkı sağlamak amacıyla kurulan iş kolları arasında demir atölyesi, inşaat atölyesi, tabldot atölyesi, Adliye çay ocağı ve kantin işletmeciliği bulunmaktadır. Dünya olarak zor günler geçirdiğimiz bu günlerde personel arkadaşlarımız ve hükümlülerimizin gayreti ile 01 Aralık 2020 tarihinde mevsim şartlarına uygun olarak, marul, maydanoz,  kıvırcık ve yeşil soğan dikimi başlamış olup bugün itibari ile hasat zamanına gelmiştir.” Diye konuştu.

Yapılan konuşmaların, ardından Midyat İlçe Müftü Vekili Nurullah Nur tarafından Kuran-ı Kerim tilaveti ve dualarla devam etti.  Kesilen kurbanların ardından seraların açılış kurdelesini, Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Dr. Aydın Turhan, Midyat Cumhuriyet Başsavcısı Burak Olgun, Belediye Başkan Vekili Şehmus Tural, Garnizon Komutanı Albay Türker Tuna, Ağır Ceza Reisi Ahmet Ataş, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Bölge Müdürü Hasan Kılıç, AK Parti İlçe Başkanı Atilla Yarış, tarafından kesildi. Program, seraların gezilmesiyle son buldu.

Törene, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdulkadir Altay,  Kaymakam Özel Kalem Müdürü Mehmet İsa Kurnaz, Belediye Özel Kalem Müdürü Halil Polat, Nüfus Müdürü Nuri Bulut, Midyat İlçe Sağlık Müdürü Sertaç Çelebi, Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Abdurrahim Güneş, Midyat Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdür Hüseyin Tunç, kurum müdürleri ile siyasi parti temsilcileri ve ceza infaz kurumu memurları katıldı.