Ramazanın 27'nci gecesine denk gelen ve Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi münasebetiyle açıklamalarda bulunan Midyat ilçe Müftüsü Ergün Bulunmaz gecenin önemine dikkat çekti.

Müftü Bulunmaz yazılı açıklamasında Kur’an’ın övdüğü bir gece olan Kadir Gecesi’ni günahlarımızın affına ve kurtuluşumuza vesile kılarak en verimli şekilde geçirilmesi tavsiyesinde bulundu.

Müftü Bulunmaz’ın açıklaması şöyle: “Kur'an'ın indirildiği gece olan Kadir Gecesi'nden bahsedildiği için sureye isim olan;  Hakkıyla idrak edildiğinde ‘Bin Ay’dan hayırlı olduğu haber verilen, insanlığın hidayet rehberi, önceki vahiylerin tasdikleyicisi ile Müminlerin ve tüm insanlığın kadrini yücelten Kur’an’ın övdüğü gecedir Kadir Gecesi.

Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş olan mübarek ay Ramazan’ı özetleyen 3 Hadis-i şerifi hatırlatacak olursak; ilkinde "Her kim inanarak ve karşılığını sırf Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır." Daha sonra Efendimiz (s.a.s), insanları Ramazan geceleri namaz kılmaya, kurtuluşa teşvik niyetiyle şöyle buyurur:  “İnanarak ve karşılığını Allah’tan umarak Ramazan gecelerini namaz kılarak ihya eden kimsenin geçmiş günahları bağışlanır.”  (Müslim, Salâtü’l Müsâfirîn, 173.)

Bu Hadis-i Şerif’te Efendimiz (Sallallahü aleyhi vesellem), açık bir şekilde bu mübarek ayın tüm gecelerinin değerli olduğunu ifade ederek, ihya edenlerin günahlarının bağışlanacağı müjdesini ve Allah’ın bu ayda her gece Müminlerden birçok kişinin kurtuluş beraatını verdiğini haber vermektedir.

Kadir gecesi ile ilgili ise Resûl-i Ekrem şöyle buyurur:: “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan umarak Kadir gecesini ihyâ ederse geçmiş günahları affolunur.” (Buhari, Savm, 6.)  Gecelerini ihya etmek suretiyle bu geceyi günahlarımızın affına/kurtuluşumuza vesile kılabiliriz.

Kadir Gecesi’nin vaktiyle ilgili Peygamber efendimiz (a.s) sadece 27. gecede değil, Ramazan-ı Şerif’in son on gününde aranmasını teşvik etmiştir. İçinde bulunduğumuz günler ise, Aşrü’l-Evâhir diye tabir edilen Ramazanı-ı Şerif’in son on günüdür. Senenin ayları içerisinde üç aylar, üç ayların içerisinde Ramazanı-ı Şerif ne kadar kıymetliyse, bu mübarek ayın son on günü de o kadar kıymetli ve önemlidir. Bu kıymeti Efendimiz’in bu günlerde gösterdiği gayretten ve vefat edene kadar bu günleri itikâfta geçirmesinden anlamaktayız.

Hz. Âişe (r.a) “Ey Allah’ın Resulü! Kadir gecesi olduğunu bilirsem hangi duayı okumamı tavsiye edersin?” diye sorunca,  Efendimiz (s.a.s) “Şöyle de!” buyurdu: “Allah’ım sen affedicisin, ikram sahibisin, affetmeyi seversin beni de affet.” (Tirmizî, Deavât, 84)

“Bu geceye bu şerefi kazandıran, elbette Kur’an-ı Kerim’in bu gece inmeye başlamasıdır”

Bu geceye bu şerefi kazandıran, elbette Kur’an-ı Kerim’in bu gece inmeye başlamasıdır. Bizler de Kadir Gecesini idrak ve ihya etmek için sadece bu gün ve gecelerde ibadet etmekle kalmayıp aynı zamanda Kur’an ahlakını günlük hayatımıza aktarabilirsek, varsa eksiklerimizi Kur’an’ın istikametine uygun hale getirir (hayatımızın tamamına yayar), kulluğa kabul için çabalarsak bu şereften nasibimizi almış oluruz. Tevbe-i nasuh ile Rabbimizin inayet ve mağfiretiyle Ramazan-ı Şerif ve Kadir Gecesi vesilesiyle kul hakkı hariç kurtulacağımız günahlara bir daha dönmemek için kesin karar vererek hayatımıza iyi/yeni bir başlangıç, nihayeti ise kurtuluş olacak bu imtihanı başarıyla sonlandırmak üzere fırsata çevirebiliriz.

Tebrik mesajı

Başta Midyatlı kardeşlerim olmak üzere ülkemiz ve tüm İslam âleminin Kadir gecesini tebrik ediyorum. Rabbim ‘Kadir Gecesini’ vesile kılarak Kur’an’ın kadrini bilenlerden, bu gece semaya ineni (Kur’an’ı) gönül semalarına (sinelerine) inenlerden; Kur’an hürmetine, yılda sadece bu gece inen Cebrail ve diğer meleklerin şahit olacağı, Resulüllah’ın bıraktığı emanet olan Kur’an’a sadık olan kullar zümresine ilhak olmayı hepimize nasip ve müyesser eylesin.

Kadir Gecesi programla ihya edilecek

Öte yandan Müftülük tarafından Merkez Hacı Kasım Altunkaya camisinde teravih sonrası Kadir Gecesi Programı düzenlenecek. Programa tüm Midyat halkı davet edildi.