Mardin Midyat'ta Süryaniler Doğuş Noel "Yaldo" Bayramı'nı Kutladı.

Süryani Hristiyanların ve Hz. İsa'nın doğuşunu simgeleyen Yaldo (Doğuş) bayramı, Midyat'ta düzenlenen sabah ayini ile kutlandı. Bayram kutlamaları ilçedeki Mort İşmuni Kilisesi'nde yapıldı. Burada düzenlenen ayini, Mor Gabriel Manastırı ve Turabdin Metropoliti Samuel Aktaş'ın yönettiği ayinde, Hazreti İsa'nın doğduğu mağarada bulunuşu ve ısıtılması, ateş yakılarak canlandırıldı.

Mumlar yakılarak dileklerin tutulduğu törende erkekler korosu ve ruhani liderler ateşin etrafında dönerken, kadınlar korosu da ilahiler okudu. Ayinde tüm dünyanın huzura kavuşması için dualar edildi. Süryanice ve Türkçe ilahi ile duaların da okunduğu ayine katılanlar kutsandı. Ayinin ardından kızlar korosu ve çocuklar, kilisenin içinde ilahiler ve zılgıtlar çekerek kiliseyi dolaştı.

Metropolit Aktaş, Papaz İshak Ergün, Midyat Kiliseleri Vakfı Başkanı Yusuf Türker, Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakus Ergün, bayramlaşmaya gelen misafirlerin tebriklerini kabul etti.

Ayinin ardından kilisenin bahçesinde bayramlaşma töreni yapıldı.

Midyat Kiliseleri Vakfı yönetim kurulu Başkanı Yusuf Türker, bilindiği gibi İsa Mesih’in doğum yıl dönümü oluğunu söyledi.

Türker şöyle konuştu: “2022 yılından beri kutlanan bir gelenektir. Bu bayram vesilesi ile bir metropolitimiz ile beraber bir ayin yapıldı ve bütün cemaat burada toplandı. Bu bayram vesilesi ile bütün dünyaya huzur, sağlık getirmesini diliyoruz. Bütün Hristiyan aleminin bayramını kutluyoruz. “ şeklinde konuştu.

Midyat Süryani Kültür Derneği Başkanı Ayhan Gürkan ise, “Bugün İsa Mesih’in doğum günü Yaldo bayramı. İsa Mesih dünyaya barış ve kardeşlik getirdi. Umarım bu bayram özellikle Ortadoğu’ya ülkemize barış, kardeşlik ve esenlik getirmesini diliyoruz. Herkese iyi bayramlar diliyoruz.” Dedi.