Midyat'taki Kamp boşaltılmaya başlandı

Mardin'in Midyat ilçesinde, konaklama merkezine yerleştirilen sığınmacı Suriyeli ve Iraklı ezidiler kampları boşaltmaya başladı.

Ülkelerinde meydana gelen iç karışıklıklardan dolayı Türkiye'ye sığınan ve Midyat'taki Geçici Konaklama Tesisinde yaşayan Suriyeli, Iraklı sığınmacılar, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Kahramanmaraş ve Kilis’e otobüslerle transferleri gerçekleşmeye başladı.

Nisan 2013 tarihinden beri faaliyetini sürdüren Midyat konaklama merkezinde bulunan Suriyeli, Iraklı sığınmacılar Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından talimat üzerine geçici barınma merkezlerinde barınan Suriyeli sığınmacıların taşınmasına başlandı.

Midyat Konaklama Merkezi Müdürü İsa Kurnaz, Göç İdaresi İl Müdürü Yunus Aslan, Çadırkent Eğitim Merkezi Müdürü Bedrettin Şahin ve kap yetkilileri koordinesinde nakil işlemlerine başlandı.

Nakiller üç gün boyunca sürecek

Midyat’taki geçici barınma merkezine 5 yıl önce eşiyle birlikte geldiğini belirten Hasan Ekta, İç savaşın başlamasıyla Suriye'den Midyat’ta geldiğini 5 yıldır bu kampta kaldığını ve buraya çok alıştığını söyledi. Ekta Arapça olarak şöyle konuştu, “Buraya çok alıştık. Gideceğimiz yer nasıldır bilmiyoruz. Buradan gideceğimiz için çok üzgünüz.”

Biz burada kardeş gibi birlikte geçirdiklerini ifade eden Suriyeliler, “Biz buraya alışmıştık, kampın kapanmasına üzülüyoruz. Beş yıldır burada kaldık. Midyat ve Türk halkını seviyoruz"

Irak Şengal’den geldiğini belirten sığınmacı Kürtçe konuşara, Türk devletinden çok memnunuz, bizleri her türlü desteği verdikleri için teşekkür ettiğini ifade etti.

Suriyeli Muhammed Tenin ise, kampta öğretmen olarak çalıştığını beş seneden beri burada görev yaptığını kaydederek, “buradaki insanların iyiliğini ve yetkililerin çok büyük iyiliklerini gördük. Kamp idaresine ve yetkililere çok teşekkür ederiz. Türk insanı çok iyi ve yardım severdir.”

Muhammed El Hasan, “ Biz Türk insanına, hükümetine ve kamp idaresine çok teşekkür ederiz. Beş yıldır bizleri burada ağırladılar.” Dedi

Sığınmacılar, otobüslere gözü yaşlı binerken ayrılık gözyaşları döktü.

Kampta beslediği kuşları da yanlarında götürdü.

Kampta kalan Suriyelilerden Kahramanmaraş'taki kampa 1111 kişi, Kilis'e de 730 sığınmacı transfer edilecek.Ayrıca, kapmlarda kalmak istemeyen Bin 23 Ezidi ise, Midyat ve ülkenin farklı kentlerinde kiraladıkları evde kalacağı öğrenildi.

Suriyelilerden de şehirlerde kalmak isteyen 142 aileden oluşan 742 kişinin de istedikleri şehirlere gönderileceği ve transfer işleminin 3 gün süreceği kaydedildi.

Midyat Gündem / Selahattin Erol