Midyat’ta Özgü El Sanatı Tekrar Yaşatılacak

Midyat'ta binlerce yıllık el sanatı ana vatanında tekrar yaşatılacak.

Mardin'in Midyat ilçesinde Süryaniler tarafından el sanatları kültürüne kazandırılan binlerce yıllık telkari sanatının yaşatılması için gerçekleştirilecek 3 buçuk milyon liralık proje için ilk imzalar atıldı.

Telkari sanatının ve sanatçılarının yeniden artması için başlatılan proje Midyat Kaymakamlığının öncülüğünde, Artuklu Üniversitesi ve Dicle Kalkınma Ajansı desteği ile bölgeye kazandırılmış oldu.

Midyat Kaymakamlığı’nın “Midyat Telkâri Tasarım ve Uygulama Merkezi” projesi tanıtım programı ve Dicle Kalkına Ajansı (DİKA)’ın ev ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Dicle Kalkına Ajansı Konferans Salonunda yapılan proje tanıtım programına Mardin Vali Vekili Mehmet Uslu, DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Midyat Belediye Başkan Vekili Tevfik Baysal, Midyat Meslek Yüksek Okulu Müdürü Tarık Demir ile çeşitli kamu kurum, kuruluşlarının ile sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

DİKA’ın Güdümlü Proje Desteği kapsamında desteklenen yaklaşık 3 Milyon TL bütçeli projenin %90’ı DİKA Ajansı ve %10’uda Midyat Kaymakamlığı tarafından karşılanacağı kaydedildi.

Projenin sonunda Mardin’in en önemli turistik yerlerinden biri olan Midyat Konukevi yanında yer alan tarihi konak “Midyat Telkâri Tasarım ve Uygulama Merkezi” olarak tahsis edilerek nitelikli personel istihdamı sağlanacaktır. Merkezin tanıtımına yönelik internet sitesi ve E-ticaret portalı oluşturulacak, Midyat telkârisine coğrafi işaret alınacaktır. Telkâri sergisi, fuar festivali gerçekleştirilecek, Midyat telkârisinin tanıtımına yönelik katalog, kitapçık ve film çalışması gerçekleştirilecektir. Böylece telkâri sanatı için takı sektörü, yenilik ve tasarıma yönelik eğitimler verilerek kurumsal kapasite oluşturulacaktır.

Açılış konuşmasını yapan DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, projenin yerelde turizm sektörüne yönelik olmak üzere klasik tasarım ve üretim anlayışıyla üretilen ve büyük ölçüde de imitasyon sektörünün etkisine giren telkari ürününün inovasyona yönelik olmak üzere tasarımlarının yapılması ve üretilmesinin hedeflendiğini söyledi. 

Midyat Kaymakamı Hüseyin Tekin de, yeni ustaların yetişmesi ve bölge istihdamına katkı sunması açısından çok önemli proje olduğunu vurguladı.

Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, telkarinin Mardin'in en önemli el işçiliği olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: "Bugüne kadar sanatkar arkadaşlar günümüze taşıdı. Bazı ustaların ise kalfa ve çırak yetiştirmeden vefat etmiş olmaları ve Uzakdoğu'dan teneke ile altını karıştıracak şekilde fabrikasyon şeklinde yapılan takılar ve sözde gümüş işlemeciliği bu sanatı öldürmeye çalıştılar. Biz de buna müsaade etmek istemiyoruz. Bu sanatı yeniden üniversitemizde açtığımız bölüm ile gündeme getirmek ve her yıl 20 usta yetiştirerek yeniden üretimini sağlamak için çalışıyoruz."

Konuşmaların ardından projenin imza töreni gerçekleştirildi.