Midyatlı Süryaniler, Doğuş Bayramını Kutladı

MARDİN  - Mardin'in Midyat İlçesi'nde, Süryaniler, Hz. İsa’nın doğuşunu simgeleyen Yaldo (Doğuş) bayramını düzenlenen etkinliklerle kutladı.

Bayram kutlamaları ilçedeki Mort İşmuni Kilisesi’nde yapılırken, burada düzenlenen ayini Mor Gabriel Manastırı ve Turabdin Metropoliti Samuel Aktaş yönetti.

Mort İşmuni Kilisesi'ndeki kutlanan Ayinde Hz.İsa’nın doğumunda, ilahiler okudu. Mumlar yakılarak dileklerin tutulduğu törende erkekler korosu ve ruhani liderler ateşin etrafında dönerken, kızlar korosu da ilahiler okudu. Bütün dünyanın huzura kavuşması için de dua edildi. Daha sonra Süryanice ilahi ve duaların okunduğu ayine katılanlar kutsandı. Ayinin ardından kilisenin misafir konuk odasına geçen Metropolit Samuel Aktaş, Papaz İshak Ergün, Midyat Kiliseleri Vakfı Başkanı Anto Nuay ve Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakus Ergün, burada bayramlaşmaya gelen misafirlerin tebriklerini kabul etti.

Midyat Süryani Kadim Kiliseleri Vakfı Başkanı Anto Nuay, her sene Aralık ayının 25’inde kutladıklarını belirterek, “Tüm Süryanilerin bayramını kutluyoruz. Tüm dünyada barış getirmesini diliyoruz. Bizim Türkiye içinde çok hayırlı uğurlu olsun. Süryani, Ezidi ve Müslüman kardeşlerimiz bayramlaşmaya geliyor. Bizde onların bayramlarına gidiyoruz. Her zaman Midyat ilçemizde senede altı dini bayramı birlikte kutlanıyor. Herkesten memnunuz. Hepimiz kardeş gibi burada yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

Meryem İrelya Nuay ise, bayramın çok güzel geçtiğini, çocuklarla bayramlaşmaktan mutluluk duyduğunu belirterek herkesin bayramını kutladı.

Süryanilerin, Yeldo Bayramını kutlamalarına, Müslüman ve Ezidi vatandaşlarda katıldı.  

Ayine ayrıca HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, Süryani Dernekleri Federasyonu (SÜDEF) Başkanı Evgil Türker, Avukat Rudi Sümer ve Avukat Jozef Göksün katıldı.