Midyat’ta ‘Midyat Biriz’ Çalıştayı Düzenlendi

Mardin’in Midyat ilçesinde ‘Midyat 'Biriz' Çalıştayı düzenlendi.

Tasarım Vakfı tarafından Midyat’ta Kasrı Nehroz otelde, düzenlenen ‘Midyat Biriz’ Çalıştayı düzenlendi.

Çalıştay da, Midyat’ın kentsel, kırsal tasarımı, biz biriz bir dünya projesi olarak Dünya Kültür Mirası Listesi’ne taşıyabilmesi ele alındı.

Tasarım Vakfı Başkanı Faruk Malhan, çalıştay hakkında yaptığı açıklamada, 4-5 yıl önce çalıştıkları bir proje olduğunu ve sekiz Ay önce GAP İdaresinin ve Midyat Kaymakamlığının yetkisi ile araştırmaya girdiklerini söyledi.

Malhan şöyle konuştu. “56 köye girdik. Oradaki insan dağılımını, cinsiyet yapısını, arazi büyüklüğünü, hayvan sahipliğini inceledik. Merkezi inceledik, eski merkezdeki binalara tek tek baktık. Bunları nasıl rehabilite ve restorasyona tabi olacaklarını belirledik. Burasının bir imar değişikliğine gitmesini öngördük. Burasının turizme açılması ve yerel halkın korunmasını işin başında tuttuk.” dedi.

Midyat bölgesinde Tasarım Vakfı tarafından başlatılan 'Biriz' projesinin kentsel ve kırsal olarak bir dünya projesi olduğu kaydeden Malhan, “Buranın kendisine has endemikler var. Bunlar elimizi neye atsak elmas madeni gibi karşımıza çıkıyor. Tarihiyle, binalarıyla, insanlarıyla her birinin o kadar kıymetli izleri var ki elimizde bugün Deyrulzafaran'ın altındaki güneşe tapanların tapınak yeri bir başka olay. Burasını bir birlikler bir dünya şehri yapması çabasındayız “diye konuştu.

Midyat Kaymakamı Hüseyin Tekin ise, “şahsi fikrim köyde kırsalda çalışan hanımlar, hayvanlara bakan bir kirşi devlet asgari ücret verirse emin olun özlediğimiz, arzu ettiğimiz geçmiş yıllardaki gibi o günlere hayvancılığı kavuşturabiliriz.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı eski Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, bu projenin hayata geçirilmesi ile çok büyük bir mesafe alınacağını ve bunun bir fırsat olduğunu ve bur fırsatı iyi kullanılması gerektiğini kaydetti.

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün’de, “Bu projeyle köylerin tarımsal olarak geliştirilmesinin top yekûn olarak marka şehir haline gelerek, marka ürünler üreten bir şehir olarak ve turizm alanında klasik turizm anlayışının dışına çıkan bir turizmle kendisini gerçekleştirecek olan bir dünya ilçesi haline getirilmesi hedefleniyor. Bu başarılabilirse gerçekten hem bölgemiz için hem Türkiye için insanlık için çok örnek bir proje olacak.”  Dedi.

Çalıştaya, Müftü Mehmet Şafii Bilik, Metropolit Samuel Aktaş, Midyat Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürü Tarık Demir, Midyat Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Kadri Tutak, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.