Midyat Cumhuriyet Başsavcılığı ile Midyat Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından, “Uyuşturucu ve Bağımlılığı İle Mücadele Paneli” düzenlendi.

Midyat Milli İrade Okulu konferans salonunda düzenlenen panel iki oturumdan oluştu.

Midyat Cumhuriyet Başsavcısı Burak Olgun, panelde yaptığı açılış konuşmasında, uyuşturucu madde bağımlılığı, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sorun olarak varlığını sürdürdüğünü söyledi.

Başsavcı Olgun, şöyle konuştu: “Uyuşturucu kullanımına bağlı zararlar, sadece kullanıcı ile sınırlı sağlık sorunlarından ibaret olmayıp; çoğu zaman kişinin ailesine, içinde bulunduğu çevreye ve toplumun tamamına yansıyan sosyal, hukuki, ekonomik zararları da beraberinde getirmektedir. Toplumların hem bugününü hem de geleceğini tehdit ederek, maddi ve manevi kayıplara sebep olmaktadır. Uyuşturucu ile mücadele konusunda uyuşturucu ticareti ile mücadele edilmesi kadar bağımlılıkla da mücadele edilmesi son derece önemlidir. Literatürde de belirtildiği üzere maalesef kullanıcıların bir kısmı bir süre sonra satıcı haline gelmektedir. Bununla birlikte madde bağımlılarının maddeye ulaşmak amacıyla çoğu zaman malvarlığına karşı işlenen suçların da faili haline geldikleri gözlemlenmektedir. Örneğin daha bu hafta uyuşturucu madde satıcılarına yönelik olarak yaptığımız operasyonlarda tutuklanan 8 kişinin de geçmişlerinde madde kullanımı, hırsızlık ve yağma suçlarından kayıtlarının olduğunu gördük. Bu nedenle uyuşturucu konusunun her iki yönüyle ele alınıp ciddiyetle mücadele edilmesi şarttır.” Dedi.

Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile kurulan Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulunca başlatılan Bağımlılık ile Mücadele Seferberliğine katkı sağlamak amacıyla Ceza ve Tevkif Eyler Genel Müdürlüğümüzce alınan karar doğrultusunda, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında denetimli serbestlik müdürlüklerimizde görevli personellere, yükümlülere, yine ceza infaz kurumu personellerine ve hükümlülere, ayrıca hassas gruplara ve bu gruplarla temas halinde olanlara "uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin zararları" ve "bağımlılıkla mücadele yöntemleri" konusunda seminerler verildiğini aktardı.

Başsavcı Olgun, “Bu kapsamda Başsavcılığımız Denetimli Serbestlik Müdürlüğümüzce Ekim ayın öncelikle ilçemizdeki tüm kamu kuruluşlarımızın temsilcilerinin katılımıyla Devlet Hastanesin konferans düzenlendi. Sonraki süreçte ise Denetimli Serbestlik Müdürlüğümüzce tedavi ve denetim süreçleri devam eden eski bağımlıların rehabilitasyonları için tiyatro, ağaçlandırma etkinliği gibi gurup görüşmeleri gibi çalışmalar yapıldı.

Midyat Başsavcılığı olarak bizler bu toplantıda hassas gruplarla doğrudan doğruya temas etme konumunda olan sizlerin konu hakkında detaylı bilgiye sahip olmanız, kullanım tespitim bağımlılıktan kurtulmaya kadar olan sürecinin tamamındaki adli ve idari süreçlere vakıf olman böylelikle haberdar olduğunuz veya size iletilen konularda vatandaşları doğru ve sağlıklı şekilde bilgilendirmenizi temin etmeyi amaçladık.  Bilindiği üzere uyuşturucu madde ticareti yapmak da kullanmak da Türk Ceza Kanunun da suç olarak düzenlenmiştir.”

Uyuşturucu madde satışı suçunun yaptırımı olarak kanun koyucu yüksek miktarda hapis cezası benimseyerek, madde ticareti yapanları cezaevlerine alıp toplumdan izole etmeyi buna karşılık kullanma suçu açısından ise bağımlı bireyi tedavi ve rehabilite ederek topluma yeniden kazandırmayı hedeflemiştir.

Uyuşturucu madde ticareti suçlarına yönelik olarak Cumhuriyet Başsavcılığımızca özel torbacı tabir edilen gruplar öncelikli olmak üzere son iki yıl içerisinde Emniyet ve Jandarma birimlerimizle yapılan projeli çalışmalar neticesinde hem piyasaya sürülmek üzere hazırlana çok sayıda uyuşturucu madde yakalanmış. hem de çok sayıda şüpheli tutuklanarak cezaevine konulmuştur.

Başsavcılığımızca 2020-2021 yıllarında uyuşturucu madde ticaretinden toplam 153 kişi hakkında soruşturma yürütülmüştür. Bunların 109'u hakkında 10 ila 30 yıl arasında hapis cezalarıyla cezalandırılmaları talebiyle Ağır Ceza Mahkemesine kamu davası açılmıştır. Uyuşturucu madde kullanma suçlarına yönelik olarak ise Başsavcılığımızca madde kullandığı ilk kez tespit edilen kişiler açısından, tedavi ve Denetimli Serbestlik verilerek Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğümüzce bu kişilerin sağlık birimlerinde tedavi olmalarının sağlanması, tedavi süreçleri sonrasında da rehabilitasyon programlarına devam edilerek bağımlılıktan kurtulmalarına yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Kullanma suçu açısından hapis cezaları ancak yükümlünün tedaviyi aksatması, tedavi sürecine rağmen tekrar madde kullanılması durumlarında söz konusu olmaktadır.”

Bu vesile ile Midyat Başsavcılığı olarak hem uyuşturucu madde ticareti hem uyuşturucu madde kullanımı ile ilgili olarak yasal çerçevede yaptığımız çalışmaların kararlılıkla devam edeceğini vurgulamak istiyorum. Sizlerden görev yaptığınız alanlarda, okullarda, okul çevrelerinde, mahallelerinizde gözlemlediğiniz şüpheli kişi ve olayları, madde bağımlılığı olan bu anlamda desteğe ihtiyacı bulunan kişileri bizlere ve kolluk birimlerine özellikle bildirmenizi, ihbar edersek çocuğunuzun başına bir şey gelir mi? sicili kirlenir mi? hapse atılır mı? Belki kendi bırakır diye de düşünen ailelerin süreç hakkında bilgilendirerek bizlere, kolluk ve sağlık birimlerine yönlendirmenizi bekliyoruz. Son olarak, başta düzenlenen panelde görev alan konuşmacılarımız olmak üzere sizlere teşekkür ediyor, programın faydalı geçmesini temenni ediyor, saygılarımı sunuyor.” Diye konuştu.

Daha sonra Cumhuriyet Savcısı Selahaddin Eyüp Ekmen yönettiği panele konuşmacı olarak, İlçe Jandarma Astsubay Kıdemli Üstçavuş Aydın Aydoğan, Komiser Fatih Tekeli, bağımlılıkla mücadele konusundaki görev ve sorumlulukları, uyuşturucu suçuna ilişkin adli işlemler ve Psikolog Mehmet Sait Ağırman tarafından da denetimli Serbestlik sürecine ilişkin bilgi verdiler.

Panelin ikinci oturumunu ise Midyat Devlet Hastane Başhekimi Uz. Dr. Hüseyin Tomruk yönetiminde, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Abdullah Atlı’ın madde bağımlılığı ve tedavisi, kullanıcı ve bağımlıların topluma kazandırılmasında aile ve sosyal çevrenin yaklaşım biçimleri ne olmalı, farklı madde kullananların tedavilerindeki farklı yöntem ve teknikler gibi konulara ilişkin bilgileri aktardı. Uz. Dr. Selin Düşmez ise, ikinci basamak tedavi merkezleri olan ilçe hastanelerinde yapılan tedavi ve rehabilitasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ardından, Yeşilay Cemiyeti Mardin Şube Başkanı Lütfü Günlüoğlu ise derneğin misyonuna ilişkin bilgilerini aktardılar.

Düzenlenen panele; Midyat Kaymakamı Ahmet Solmaz, Belediye Başkan yardımcısı Abdurrahim Çelik, İlçe Emniyet Müdürü Mevlüt Tüylü, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Kalender Savaş Ünal, Denetimli Serbestlik Müdürü Habil Kanoğlu, daire amirleri, sivil toplum kuruluşları, din görevlileri, denetimli serbestlik personeli, öğretmenler ve mahalle muhtarları katıldı.

Panelin sonunda, panelistlere teşekkür ederek günün anısına teşekkür belgesi takdim edildi.

Midyat Gündem Com'u Google News'te takip edin

YouTube Kanalımıza Abone Olun Bizi Tekip Edin

facebook

twitter.com