Midyat Ve Savur'daki 9 Kilise Ve Manastır Unesco Dünya Mirası Geçici Listesin’ De Yerini Alması. Mezopotamya’nın Kadim İlçesi Midyat Ramazan Bayramında Yerli Ve Yabancı Turistlerin Gözdesi Olurken, Yerli Ve Yabancı Turistler Eşsiz Kültürel Tarihini Keşfetmek İçin Ramazan Bayramında Midyat’tı Tercih Etti.

Otel Ve Pansiyonların Tamamının Dolu Olduğu İlçede, Günübirlik Ziyaretçi Sayısı Binleri Aştı. Tarihi Yapıları Ve Doğal Güzellikleriyle Tanınan Midyat İlçesinde Ramazan Bayramı Tatilini Geçirmek İsteyenler Yoğunluk Oluşturdu.

Dinlerin Ve Dillerin Buluştuğu Midyat, Binlerce Yıllık Taş Evleri, Hanları, Camileri, Kiliseleri Ve Manastırları İle Ziyaretçilere Büyülü Bir Atmosfer Sunuyor. İlçedeki, Cevat Paşa, Hacı Abdurrahman Camileri İle Ulu Cami, Deyr-Ül Umur Ve Mor Gabriel Manastırları, Mor Smuni, Mor Barsavmo, Mor Aksanoya, Mor Sabrel, Meryem Ana, Mor Abraham Ve Protestan Kiliseleri, Mağara Müzesi Ve Devlet Konuk Evi Ziyaretçilerini Adeta Tarihi Yolculuğa Çıkarıyor.

Özellikle İlçe Merkezindeki Telkâri Çarşısı, Devlet Konuk Evinde Yoğunluk Oluşturdu. Vatandaşlar Tarihi Konaklarda Bol Bol Fotoğraf Çekti.

Kültür Sanat Yardımlaşma Turizm Ve Çevre Derneği (Mider) Başkanı Ünal Günel, Aa Muhabirine, İlçede Son İki Senedir Türkiye’de Kriz Var Deniyor Ama Midyat Turizminde Kriz Yok, Şimdiye Kadar Böyle Bir Kalabalık Turist Guruplarının Geldiğini Görmediklerini Söyledi. Günel, “Artık Güneydoğu’da Huzur Var, Güven Var, Halk Burayı Merak Ettiği İçin Devamlı Geliyorlar. Ramazan Bayramıyla Birleşince Güzel Bir Şey Oldu. Biz Mutluyuz, Memnunuz. Turistlerimize İnşallah Midyat’ta Hizmet Vereceğiz. Her Zaman Gelsinler, Bekliyoruz” Dedi.

Konuk Evi Sorumlusu Cengiz Özdemir İse, Turistler Genelde Konuk Evini Ve Mor Gabriel Manastırını Görmek İçin Rağbet Ettiklerin, Depremden Sonra Bu Yoğunluğu Görmek Güzel Olduğunu, Bunu Beklemediklerini İfade Ederek, Günde Ortalama Konuk Evini 4 Bin Kişi Ziyaret Ettiğini Kaydetti.

Ankara’dan Geldiğini Belirten Mustafa Kaya İse, “Dizi Ve Belgesellerde İzlemekle Burada Olmak Çok Farklı Bir Duygu. Muhteşem Eserler Var. Kültürel Mirasa Sahip Çıkmak Lazım. Bu Taş Binaların Akabinde Buranın İnsanların Hürmet Ve Saygısı, Akabinde Midyat Halkının Konuk Severliği Ve Tarihi Eserleri Gerçekten Görmek Gezmek Ve Yaşamak Lazım” İfadelerini Kullandı. 

İstanbul Dan Gelen Aslı Öztürk’te, “İstanbul’dan İlk Defa Midyat’ta İlk Defa Geldim. Çok Beğendim. Beni Cezbeden Tarihi Dokunun Hiç Bozulmadan Kalmış Olmasıdır.”

Diyarbakır’dan Midyat’ın Tarihi Güzelliklerini Görmek İçin Gelen Ahmet Pala’da, “Tarihi Binalarını Çok Beğendim, Çok Güzel. Gezilecek Çok Güzel Yerler Var. İlk Defa Geldim. İnsanın Hoşun Gidiyor.”

Ramazan Bayramı Dolayısıyla Diyarbakır’dan Geldiğini İfade Den Muhammed Kaplan İse, “Daha Önce De Geldim. Gezilecek, Görülebilecek Yerler. Onun İçin Herkesi Beklerim.”

Almanya’dan İlk Defa Gelen Evin Polat, “ İlk Defa Buraya Geldim Beğendim Ve Çok Güzel. Havası, Milleti Hepsini Beğendim. Bambaşka Bir Yer.”

Eşi İle Birlikte Tatvan’dan Tur İle Geldiğini İfade Den Niyazi Aslan’da, “Midyat’ta Gelmeden Öncede Mardin’in Birçok Yeri Gezdik. Gördük Ki Birçok Medeniyete Beşiklik Etmiş Burası. Birçok Din, Dil, Irk Kardeşçe Yaşayabiliyor. Şimdiye Kadar Gördüğümüz Birçok Şeyden Etkilendik. Eğer Buraya Gelecek Olan Varsa, Aklında Bir Soru İşareti Var Muhakkak Ki Gelsinler. Harika Bir Deneyim Olacağına İnanıyorum. Herkesin Buraya Gelip Görmesini Muhakkak Tavsiye Ediyorum.

Selahattin Erol