Mardin’in Midyat ilçesinde yarım asırlık Hacı İsmail Nas caminde, vatandaşlar ramazan ayının manevi havasını hatimle teravih namazı kılarak yaşıyor. İlçede 11 Ayın Sultanı ramazanda ibadet etmek için Yunus Emre Mahallesi Hacı İsmail Nas Camii inde hatimle teravih namazı kılınıyor.

  • Midyat ilçesinde yıllardır, hatimle teravih namazı kılınıyor.

Hacı Mahmut ve Hacı Edibe Ak Kur’an Kursu Hocası Şefik Bakır ramazan ayının manevi havasını hatimle teravih namazı kılarak yaşadıklarını, Midyat İlçe Müftülüğü nezdinde Midyat ilçemizde sadece Hacı İsmail Nas Camiinde bu Sünnetü'l-kifâye olan sünneti icra ettiklerini söyledi.

“Hazreti peygamber efendimiz aleyhissalâtu vesselâmın sünnetidir”

Bakır şöyle konuştu: “Sünneti kifaye dediğimiz hatimle teravih kıldırıyoruz burada. Hafızlarımız sağ olsun memleketimizin eseri. Bu güzel cemaatimizin sayesinde yetişen hafızalarımız şu an elhamdülillah meyvesinin semeresini görüyoruz.  Onlar bu şunu Sünneti kifaye yerine getiriyorlar. Aslında bu sünnet hailimle teravi namazı kılmak hazreti peygamber efendimiz aleyhissalâtu vesselâmın sünnetidir. Bunun mutlaka bir yerde bir camide icra edilmesi lazım. Sağ olsunlar bizim hafızalarımız bu görevi üstleniyorlar ve bu sorumluluğu bu mükellefiyeti üstümüzden, memleketim üstünden üstleniyorlar kaldırıyorlar.  Maşallah üç saf oluyor burada. Neredeyse her safımız yaklaşık 50-60 tane cemaat sığıyor. Yani yaklaşık 180-200 civarında cemaatimiz var. Beraber her gece burada teravihimizi kılıyoruz. Hatimle teravih namazını pandemi sürecinden önce icra ediyorduk bu camide. Pandemi süreci araya girince 2-3 sene ara verdik. Ve bu sene elhamdülillah yine başladık. İnşallah devam ettireceğiz.” Diye konuştu.

Şırnak’tan gelen Hafızlık ve İslami ilimleri okuyan Mehmet Sadık Adlan ise, “Burada beş yıldır burada Hafızlık ve İslami ilimleri okuyorum. Hafızlığımı yaptım bitirdim. Arapça da okudum. Burada cemaatin önünde hatimle teravi teravih namazı kılıyoruz.” dedi.

Abdurrahman Bakır isimli Hafız’da, “Beş yıldır Hacı Mahmut Ak camii sinde eğitim alıyorum. Üç yıl Arapça hafızlık eğitimi aldım. Şu anda da Müftülüğümüz sayesinde burada hatimle namaz kıldırıyoruz. Çok güzel bir duygu, biz de seviniyoruz cemaate seviniyor. Faydası bizim için şöyle bir hafızamızı daha çok pekiştiriyoruz, daha çok yoğun çalışıyoruz ve hafızamız daha çok oturuyor. Bunu okurken çok büyük bir maneviyat ve zevk alıyoruz. Hem biz hem de cemaat bu maneviyattan faydalanıyor.” Diye konuştu.

Hatimle teravih kılan cemaatten Murat Ceylan ise, “cami cemaatinden çok memnunuz Allah razı olsun fakkalarımızdan (talebe) imamlarımızdan. Bura hatimle teravih için geliyoruz. Mutlu oluyoruz Allah onlardan razı olsun. Bu Ramazan ayında güzel bir şey yaşatıyorlar bize”

"Herkese tavsiye ederim"

Hacı İsmail Nas Camii kayım ve müezzini Akif Bilim’de, “Kem kuran dinlerken ibadet, ibadetin içinde ibadet yapıyoruz. 30 gün boyunca 2 sevap kazanmış oluyoruz. Ayakta Kuran-ı Kerim'i dinlemek ve teravihleri hatimle kıldırıp arkalarında namaz kılmak gerçekten çok güzel ve zevklidir. Diğer vatandaşlarımızı da gelip en azından bir veya 2 sefer gelip denemelerini yani burada namaz kılmalarını bekleriz. Zevki bambaşkadır, biraz belki 10 - 15 dakika fazladır.” diye konuştu.

Selahattin Erol