Kadın Kanserleri Konferansı Pembe Rota Mardin’de

Mardin'de, "Pembe Rota" projesi kapsamında "Kadın Kanserleri" konferansı düzenlendi.

Kanser türlerinde erken teşhisin tedavi başarısını yükseltmesinden yola çıkan Pembe İzler Derneği; İstanbul’un ardından Bursa ve Bodrum’da kadınlarla buluştu.

Şimdi de Mardin İl Sağlık Müdürlüğü ev sahipliğinde Mardin’de sağlık çalışanlarıyla bir araya geldi. Pembe İzler Derneği başta meme olmak üzere tüm kadın kanserleri yumurtalık, rahim ve rahim ağzı kanserleri konusunda toplumu bilinçlendirme ve maddi yetersizliği olan hastalara tanı ve tedavide destek vermek amacıyla 2014 yılında kuruldu. Bir başka deyişle Pembe İzler Derneği, kadın kanseri tanısı alan kadınların ve yakınlarının omuzundaki el olmayı hedefliyor.

Ünlü isimlerin destek verdiği ve 10 bin kadına ücretsiz jinekolojik kanser taraması yapılması hedeflenen Pembe Rota projesinin Mardin Buluşması, aynı zamanda yumurtalık, rahim ve rahim ağzı kanserleri hakkında farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Pembe Rota Projesi kapsamında Ece Vahapoğlu moderatörlüğünde düzenlenen etkinliğe Pembe İzler Derneği Başkanı Arzu Karataş’ın yanı sıra; Acıbadem Hastaneleri Uzmanlarından Prof. Dr. Mete Güngör, Prof. Dr. Gökhan Demir, Prof. Dr. İrem Yaluğ Ulubil, Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, Uzm. Dr. Cengiz Bavbek, Op. Dr. Fatih Şirin konuşmacı olarak katıldı.

Uzmanlar, jinekolojik kanserlerden korunma yolları ve yeni tedavi yaklaşımları, kanserli hasta yakınlarına psikolojik yaklaşım konuları hakkında bilgilendirmeler yapıp soruları cevapladılar.  Artuklu Üniversitesi’nde gerçekleşen Panel’e 1000’i’ü aşkın vatandaş ve sağlık personeli ile bir araya gelindi.

Mardin İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Saffet Yavuz açılış konuşmasında; Telafisi olmayan tek şey can olduğunu söyledi. Yavuz şöyle konuştu: “Erken tanı kanseri hem önlüyor hem de o hastalığı yenme şansı çok artıyor. Yani kanserden değil aslında geç kalmaktan korkuyoruz. Onun için ben hem Pembe İzler Derneği’ne olsun hem de Acıbadem Hastanesi’ne olsun bir defa daha halkım adına teşekkür ediyorum. Jinekolojik kanserlerde erken teşhisin önemine değinirken ‘ Müdürlük olarak Ulusal Kanser Kontrol Programı kapsamında; Artuklu ve Kızıltepe KETEM polikliniklerimizde, dört büyük ilçe hastanemizde ve aile hekimliği merkezlerimizde kanser taramalarını; özveri ile çalışan değerli meslektaşlarımızla birlikte sürdürüyoruz. İlimizde; 2018 yılı içerisinde Meme kanserinden korumak için; yaklaşık 5000 hastaya mammografi çekilirken, 7000 hastaya Serviks kanser taraması yapıldı. Amacımız Mardin halkını kanserden korumak, erken teşhis ile tedavi şansını artırmaktır.’ şeklinde açıklamada bulunmuştur.

Dernek Başkanı ve Kanseri Pembe İzlere Dönüştüren Kadın: Arzu Karataş yaptığı açıklamada; ‘Derneğimiz sık görülen kadına özgü kanserler konusunda toplumsal farkındalığı artıran çalışmalar yapıyor. Aynı zamanda ihtiyacı olan hastalara da destek olmaya çalışıyor. Rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanseri hakkında farkındalık çalışmasının yanı sıra bu kanserlerle ilgili 10 bin kadına ücretsiz tarama yaptığımız yeni projemiz Pembe Rota. Bu projede, doktorların ve ilgili sağlık çalışanlarının bu kanserlere yönelik farkındalıkları bizim açımızdan büyük önem taşıyor. Çünkü bu kanser türleri hakkında bilgi sahibi olmaları daha fazla kadının sağlıklı kalmasına destek olacaktır diye düşünüyoruz. Proje kapsamında şu ana kadar 3 bin 500 kişiye ulaşılırken, 750 kişinin randevusu planlandı, 291’i muayene edildi, 22 ameliyat ve 16 girişimsel tedavi gerçekleştirildi. Bin kadına ücretsiz tarama olanağı ile başladığımız bu projede hedefimiz 10 bin kadına ulaşmaktır. ’ ifadelerinde bulundu.

Midyat Gündem / İbrahim Erol