Mardin’in kültürü MARMEK ile hayat buluyor

Mardin Büyükşehir Belediyesi, şehrin kültürel değerlerinin unutulmaması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Mardin Büyükşehir Belediyesi tarafından 47 bin kadının meslek edindirme hedefi açılan Mardin Meslek Edindirme Kurslarında (MARMEK) açılan kilim, dikiş nakış, süsleme, seramik ve boyama gibi atölyelerde şehre özgü, kapı tokmakları, çarık, takunya, kilim, çiçekli kumaşla yapılmış yöresel giyim kıyafetleri, kilim ile duvar süslemelerine hayat veriliyor.

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, “MARMEK ile şehrimizin tarihi kültürel değerlerini gelecek nesillere aktarıyoruz” dedi.

Yaman, “47 bin kadınımızı meslek edindirme hedefiyle açmış olduğumuz MARMEK, çalışmalarını sürdürüyor. Meslek edindirme merkezimizde şuana kadar yaklaşık 200 kurs açtık. Bu kurslarımızda binlerce kadınımızı meslek sahibi yaparak sertifikalarını verdik.” diye belirtti.

Yaman, şunları söyledi: “MARMEK’in yapmış olduğu güzel çalışmalardan bir tanesi de, şehrin tarihi kültürel değerlerine yeniden hayat vermesi oldu. Bu kapsamda özellikle unutulmaya yüz tutmuş kapı tokmakları, duvar süslemeleri, kilim, boyama, çiçekli kumaşla yapılan kıyafetler gibi tarihi değerleri gün yüzüne çıkardık. Açmış olduğumuz ücretsiz kurslarla kadınlarımıza öğreterek yok olmasının önüne geçtik. Burada geçmiş ile geleceği bir araya getirdik bir nevi. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.”

Yaman, “Mardinimizin asırlardan beridir var olan tarihi değerlerinin yok olmasının önüne geçerek gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyoruz.” şeklinde söyledi.