Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hoca ve Öğrencileri Adıyaman Çadır Kentini Ziyaret Etti

6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde yaşanan ve 11 ilimizde yıkımlara neden olan Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Mardin Artuklu Üniversitesi, deprem bölgesine yönelik destek çalışmalarına devam ediyor.

Deprem çalışmaları kapsamında Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi hoca ve öğrencileri depremden etkilenen illerimizden olan Adıyaman’ı ziyaret ettiler.

Adıyaman’da bulunan Eğriçay çadır kentinde sağlık, beslenme ve hijyen eğitimleri veren MAÜ ekibi Mardin’de hazırladıkları hijyen paketlerini çadır kentte yaşayan Adıyamanlı Depremzedelere dağıttılar.

Depremin etkisiyle zeminindeki kırılmaların su sistemlerine zarar vererek suların kirlenmesine dolayısıyla çeşitli sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olduğunu ifade eden Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feridun Bilgin, su ve besinlerle bulaşan hastalıklar başta olmak üzere enfeksiyon hastalıklarının önlenmesine ve kontrol edilmesine ilişkin müdahalelerin son derece önemli olduğunu söyledi.

Afetlerin çevresel yıkımlar, toplumsal hizmetlerin bozulması, sosyal ve ekonomik yapıda bozulma gibi etkilerinin yanı sıra insanların bedensel, ruhsal ve sosyal sağlığı üzerine de olumsuz etkileri bulunduğunu belirten Halk Sağlığı Hemşireliği dersi yürütücüsü Doç. Dr. Sema Çifçi, bu olumsuz etkilerden birinin de çadır kent gibi toplu yaşam alanlarında kalabalık ve yakın temas içinde barınma zorunluluğu olduğunu sözlerine ekledi. Toplu yaşam ve barınma alanlarında güvenli içme suyu, tuvalet, hijyen ve benzeri alanlarda yaşanabilecek yetersizliklerin halk sağlığı açısından risk oluşturarak enfeksiyon hastalıkları ve salgın ihtimalini arttırabildiğini söyleyen Çifçi, bu amaçla kendilerinin de öğrencileriyle birlikte  Adıyaman il merkezinde bulunan Eğriçay çadır kentinde yaşayan depremzedelere su, besin ve kişisel hijyen konusunda eğitim vermek üzere bu ziyareti gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Ziyarete katılan ve eğitimlerde görev alıp depremzedelere hijyen paketleri dağıtan öğrenciler de, deprem anından itibaren Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen deprem destek çalışmalarında bulunmaktan ve deprem bölgesine gelip bu iyilik sürecinin bir parçası olmaktan dolayı mutlu olduklarını dile getirdiler.

Çadır kentte verilen eğitimlerin ardından afet bölgesinde hizmet veren Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesini de ziyaret eden MAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi hoca ve öğrencileri, burada çalışan sağlık çalışanlarına geçmiş oldun diyerek kendilerine gül verdiler.